Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Arduino Uno R4 Minima & WiFi
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Yakın zamanda beni en çok heyecanlandıran bir haberle bugün karşınızdayım. Biliyorsunuz Arduino devre kartı ve sensörleri üzerine yazmış olduğum yazı serilerimi ileri bir noktaya taşıyıp Projelerle Arduino adında çıkarttığım kitabımı sizlerle paylaşmıştım. Bu geçen zaman dilimi içerisinde Arduino ile çalışmalarım yine devam etmiş olsa da IoT konusuna ağırlık vererek NodeMCU kartıyla nesnelerin interneti konusunda ciddi bir ilerleme göstermiştim.
Güzel Haberler Var!
26 Temmuz tarihinde Arduino’nun resmi blog sayfasından UNO R4: The new dimension of making başlığında paylaşılan haberle Arduino R4 adında dördüncü nesil iki yeni ürünü tanıtıltı. Tanıtılan iki farklı ürünün de en dikkat çekici özelliği ise üzerinde entegre Wifi + Bluetooth modülü olmasıydı. Zaten beni de heyecanlandıran kısmı da tam olarak burasıydı. 🙂
Arduino Uno R4 Minima ve Arduino Uno R4 Wifi olmak üzere iki farklı modelin sunumu gerçekleştirilmiş. Önceki R3 sürümüne göre yapacağınız çalışmalarda elinizi daha çok rahatlatacak ve var olan gücüne güç katacak iyileştirmeler yapılmış. Peki bu geliştirmeler neler?
- Renesas’ın RA4M1 mikrokontrolcüsü sayesinde önceki sürümlere göre daha fazla hesaplama gücü, bellek ve hız ile UNO R3 tabanlı projeler yapmaya başlamanıza veya kolayca yükseltmenize olanak tanır.
- Daha fazla bellek ve daha hızlı saat: Bellekteki 16 kat artış ve saat hızının 3 katı, UNO R4’ün her zamankinden daha hassas hesaplamalar gerçekleştirebileceği ve daha karmaşık ve gelişmiş projeleri gerçekleştirebileceği anlamına gelir.
- Yeni yerleşik çevre birimleri: Heyecan verici birçok yeni çevre birimi arasında 12 bit DAC(Digital-Analog Converter), CAN BUS(Controller Area Network Bus), OP AMP(operational amplifier) ve SWD(Serial Wire Debud) bağlantı noktası bulunur; bunların her biri yaratıcı potansiyelinizi genişletir ve giderek daha gelişmiş projelerin üstesinden kolayca gelmenize olanak tanır.
- USB-C® Konektörü : Daha küçük, daha güçlü ve sağlam kablo standardını benimsiyor.
- HID(Human Interface Device) : Bu özellik, etkileşimli projeleri milyon kat daha havalı hale getirerek, minimum çabayla ve çok kısa sürede arayüzler oluşturmanıza olanak tanır.
Entegre WiFi & Bluetooth Modülü
Arduino R4 Wifi modelinin üzerinde Espressif markasının ürettiği ESP32-S3 modülü bulunmaktadır. Peki kullandığımız ESP8266 modülünden farkları nelerdir?
ESP32-S3, 240 MHz’de çalışabilen çift çekirdekli bir XTensa LX7 MCU’dur. 512 KB dahili SRAM’inin yanı sıra, uzun menzilli destek sağlayan entegre 2,4 GHz, 802.11 b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 5 (LE) bağlantısıyla birlikte gelir. 45 programlanabilir GPIO’ya sahiptir ve zengin bir çevre birimi setini destekler. ESP32-S3, yapılandırılabilir veri ve talimat önbelleğiyle daha büyük, yüksek hızlı sekizli SPI flaşı ve PSRAM’ı destekler.
40 MHz bant genişliği desteğiyle 2,4 GHz Wi-Fi’yi (802.11 b/g/n) destekler. Bluetooth Düşük Enerji alt sistemi, Kodlanmış PHY ve reklam uzantısı aracılığıyla uzun menzili destekler. Ayrıca 2 Mbps PHY ile daha yüksek iletim hızını ve veri çıkışını destekler. Hem Wi-Fi hem de Bluetooth LE, yüksek sıcaklıklarda bile korunan üstün RF performansına sahiptir.
Espressif’in halihazırda piyasadaki milyonlarca cihaza güç sağlayan popüler ESP-IDF platformu aracılığıyla desteklenmektedir. ESP-IDF sıkı testler, düzenli güncellemeler ve benzersiz bir destek politikasıyla birlikte gelir. Geliştiriciler, ESP-IDF’nin olgun yazılım mimarisini temel alarak uygulamaları kolayca yeniden oluşturabilir veya kendi uygulamalarını ESP32-S3 platformuna taşıyabilir ve güvenilir ESP-IDF araçları ve API’leriyle çalışmaya devam edebilir.
Yeni Mini LED Ekran
Arduino Uno R4 WiFi, üzerinde barındırdığı 12×8 mini LEDler ile küçük projeleriniz için ekstra bir donanıma gerek duymadan sizlere büyük yardımcı olacaktır. Bu LED ekran ile animasyonlu görseller yansıtabilir, sensörlerinizin durumunu temsil edecek görseller yayınlayabilirsiniz.
Özetle
Yeni Arduino R4’ün iki modeli de ihtiyaçlarınızı karşılayıp sizleri tatmin edebilecek geliştirmelere sahip olmuş. Ürüne ait hazırlanmış örnek projelere Youtube’de rastlamak mümkün 🙂 Bluetooth ve WiFi modüllerini ayrı ayrı alıp bunlarla çalışma yapmak yerine bu kart ile bir taşta birçok kuş yakalayabilmeniz mümkün. Kart ile proje geliştirmeye başladığımda yeni sürüme dair örnek çalışmalar paylaşıyor olacağım.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.
Kaynaklar:
https://store.arduino.cc/products/uno-r4-wifi
https://www.direnc.net/arduino-uno-r4-wifi-orijinal
https://www.espressif.com/en/products/socs/esp32-s3#:~:text=ESP32%2DS3%20supports%20a%202.4,throughput%2C%20with%202%20Mbps%20PHY.
https://www.makershed.com/products/arduino-uno-r4-wifi
https://www.linkedin.com/pulse/arduino-uno-r3-r4-minima-mo-men-abu-zainah
Son Yorumlar..