Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Minecraft Education Kod Saati Etkinliği
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Birkaç hafta önce Minecraft Education uygulamasına bir güncelleştirme geldi ve Kod Saati etkinliği bizlerle paylaşıldı. Resmi siteden açıklanan haberi şuradan inceleyebilirsiniz. Ben de daha açıklayıcı olması açısından bu yazımda bu paylaşılan “Kod Saati” etkinliği hakkında sizlere daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.
Kodlama Saati Nedir?
Kodlama Saati her yıl Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftası’nda gerçekleşir . 2020 Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftası 7-13 Aralık olacak, ancak tüm yıl boyunca bir Kodlama Saati düzenleyebilirsiniz. Bilgisayar Bilimi Eğitim Haftası, bilgi işlemin öncüsü Amiral Grace Murray Hopper’ın (9 Aralık 1906) doğum günü nedeniyle her yıl düzenlenir .
https://hourofcode.com/br/en#faq
Neden Kod Saati?
Yıl içerisinde belirli aralıklarla Kodlama Saati, Kodlama Haftası, Kod Saati gibi etkinliklerin yapıldığını sosyal meyda ya da ilgili web sayfalarından duymuşsunuzdur. Bu etkinlikler neden ayrı ayrı yapılıyor, aralarındaki fark nedir diye düşünebilirsiniz. Dünya üzerinde “Kodlama Eğitimi ve Bilgisayar Bilimlerine” dikkat çekilebilmesi için farklı zamanlarda yapılan bu etkinliklere ülkemiz adına destek vererek çocuklarımızın bu bilince erken yaşta dahil olabilmelerini istiyoruz. Yapılan tüm etkinliklerle çocuklarımızı gelecek dünyaya hazırlıyoruz.
Minecraft Education Kod Saati
Minecraft Education hesabınızla oyuna giriş yaptığınızda karşınıza gelen oyun menüsünde sizi “Kod Saati” isminde bir buton karşılıyor. Güncelleştirmeyle birlikte gelen bu butona tıklayıp etkinlik ile ilgili sayfaya ulaşacaksınız.
Minecraft Kod Saati derslerine girdiğinizde karşınıza üç farklı dünya çıkacaktır. Burada paylaşılan dersler yapay zekayı açıklamak, Minecraft Education’da kodlamaya giriş yapmak ve bilgisayar bilimleri alanına katılımı yaymak amacıyla tasarlanmış, bilgisayar bilimlerine bir saatlik giriş bilgileri sunar. Hangi dünyayı seçmek isterseniz onunla devam edebilirsiniz. Şimdi bu dünyalarda neler yapacaklarımıza bir bakalım.
Minecraft Kod Kasabası Dünyası
Kod Kasabası 8 – 13 yaş aralığının yapabileceği bir düzey olarak 1 saatlik etkinlik olarak hazırlanmış. “Dünya Oluştur” butonuna basarak başlayabilirsiniz.
Oyun içerisinde 9 farklı eve dağıtılmış puzzle blokları bulunmaktadır. Agent ile her bir evin problemlerini çözdükçe kapılar açılacak ve sandıktan parçaları toplamaya başlayacaksınız. 9 parçayı topladıktan sonra oyunun ana giriş duvardaki resmi doğru bir şekilde birleştirip oyunu tamamlayacaksınız. Bölümü tamamladığınızda sertifikaya sahip oluyorsunuz.
Kod Saati 2019 ( Yapay Zeka)
Kod Saati 2019 (Yapay Zeka) 7 yaş ve üzerinin yapabileceği bir düzey olarak 1 saatlik bir etkinlik olarak hazırlanmış. Geçen sene yayınlanan bu kod saati etkinliği bu sene yapay zeka destekli revize edilerek tekrar sunuldu.
Köyü yangına karşı koruyabilmek için Agent’inizle birlikte kısa bir eğitimden geçiyorsunuz. Sonrasında ise yangında hangi tür bitkilerin yanıp yanmadığını Agent’inize öğretiyorsunuz. Sonra da helikopterle birlikte köyü korumaya gidiyorsunuz.
Bölümün tamamının Türkçe olarak kullanılabilir olduğunu da belirtmek isterim. Bölümleri tamamladığınızda ise bir sertifikaya sahip oluyorsunuz. Fotoğrafın altındaki indirme butonuna tıkladığınızda oyun içerisinde çektiğiniz resmi bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. “Sertifikayı Al” butonuna bastığınızda ise sertifikanıza ulaşabilirsiniz.
Hour Of Code 2020
Hour Of Code 2020 7 yaş ve üzerinin yapabileceği bir düzey olarak 1 saatlik bir etkinlik olarak hazırlanmış. Oyuna giriş yaptığınızda bölümleri blok kodlama olarak mı Python kodu yazarak devam etmek istediğinizi soruyor. Tercihinize göre seçim yaparak başlayabilirsiniz.
Oyunda ilerleme türü olarak eğer yanlış bir seçim yapmışsanız ya da bir değişiklik yapmak isterseniz bir uygulama sonrası tekrar tercihinizi değiştirebilme seçeneği de veriyor.
Hour Of Code 2020 dünyamızda iki adet köyümüz bir de merkez noktamız bulunmaktadır. Oyuna merkez noktasında talimatları alarak ve küçük bir örnekle başlıyoruz. Oyun içerisinde her iki köyde olmak üzere toplam 6 farklı görevimiz var.
Örnek görevlerden bir tanesi kulenin üst kısmında mahsur kalan bir köylüyü kurtarmak! Asansör bozulduğu için 4 farklı şalteri açık kapatmamız gerekiyor. Bu işi Agent’imizle hallediyor olacağız. “C” tuşuna basarak Agent’i oluşturup kodlamaya başlayabilirsiniz.
Her görev için belirli bloklar verilmekte olup bu blokları kullanarak problemleri çözmeniz gerekmektedir. Bloklar ve kod açıklama kısımları Türkçe, oyun içi mesajların dili İngilizcedir. Problemi çözecek şekilde uygun komutları hazırlayıp uygulamanızı çalıştırmalısınız.
Uygulamanızı çalıştırdığınızda bütün şalterlerin başarılı bir şekilde elden geçtiğini yanan şalter ışıklarından göreceksiniz. Asansör yukarı çıkıp mahsur kalan köylüyü kurtaracaktır. Görevlerden birini başarılı bir şekilde tamamlamış olacaksınız.
Minecraft Education geliştirme ekibi son güncellemeleri olan Kod Saati etkinlikleriyle öğrencilerin daha fazla oyun içi çeşitlilikle gerçek hayat problemlerini çözebilmeleri için hazırladığı bu Kod Saati etkinliğini çok beğendim. Siz de bunu çevrenize duyurarak daha fazla kişinin bu problemleri çözüp kod saatini tamamlamasını sağlayabilirsiniz.
Daha önce Minecraft Education üzerine yazdığım yazılarımı incelemek isterseniz şuradan ulaşabilirsiniz. Oyun içerisinde geçen MakeCode kullanımına dair daha fazla bilgi için Minecraft Education MakeCode Kullanımı yazıma göz atabilirsiniz.
Mutlu kodlamalar!
Son Yorumlar..