Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Öğretmenden Öğretmene “Yeni Normal” Buluşmaları

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Tüm dünya pandemi süreci başladığından beri her alanda hızlı aksiyonlar alıp en az kayıpla bu süreci yürütebilmeye çabalıyor. Tabi bu alınan önlemler ve süreci sağlıklı yürütebilme konusunda konuşulması gereken en önemli konulardan biri de Eğitim. Her okul kendine göre bir yol haritası hazırlayıp, öğrencileriyle aradaki bağı tekrar kurabilmenin yollarını aradılar. Uygun bir strateji ve yöntemle verimli olabilmesi için her zamankinden daha fazla çaba gösterdiler.

Dünya çapındaki eğitimcilerin bu strateji ve yöntemlerini, yaşadıkları zorlu durumları ve fırsatları, geleceğe dair öngörülerini konuşabilecekleri ve bunları tüm dünya ile paylaşabilecekleri T4 adında bir konferans düzenlendi. Bu konferans dünya çapındaki 80 eğitim organizasyonun iş birliğinde İngilizce, Arapça ve İspanyolca olmak üzere 3 farklı dilde hazırlandı. 5 saatin üzerinde süren bu konferans Youtube üzerinden yayınlanıp Twitter ve Facebook ile desteklendi ve dünya çapında yapılan en büyük online eğitim konferansı olma özelliği taşıdı.

Konferansın ismi size ilginç gelebilir. “T4 nedir, nereden çıkmış?” diyebilirsiniz. Bu soruyla birlikte aslında konferansı da keşfetmeye başlıyorsunuz:
(T)Teacher, öğretmen anlamına geliyor.
(4)Teacher well-being, teacher leadership, teacher tech, teacher collaboration ise sırasıyla Öğretmenin iyi olma hali, Öğretmen ve Liderlik, Öğretmen ve Teknoloji, Öğretmen ve İş Birliği anlamına geliyor.

T4 konferansını Twitter üzerinden Öğretmen Akademisi Vakfı aracılıyla duydum ve 30 Mayıs’ı beklemeye başladım. Kendi okulum, iş birliğinde olduğum arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla nasıl bir strateji yöntem izleyeceğimizi birbirimizle paylaşıyorduk. Fakat “Okullar, ülkeler bu konuda nasıl bir yol izliyor, ne gibi öngörülerde bulunuyor? Eğitime yön veren kişilerin görüşleri ve öngörüleri nelerdir?” diye merak ediyordum. Konferans günü geldiğinde zihnimdeki tüm sorularıma doyurucu bir şekilde yanıt bulmaya başladım.

T4 konferansı Vikas Pota moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Açılış ve tüm konferans boyunca vurgulanan bir cümle vardı ki her şeyi anlatmaya yetiyordu:

“No education system can outperform the quality of its teachers” “Hiçbir eğitim sistemi öğretmenlerinin kalitesinden daha iyi olamaz”

Vikas POTA , T4 Conf.

Konferansın oturumlarını kısaca özetlemek gerekirse şunları söyleyebiliriz:
1.oturumunda 2017 Küresel Öğretmen Ödülünü kazanan Maggie Macdonnell ve 2018 Küresel Öğretmen Ödülünü kazanan Andria Zafirakou açılışta öğretmenler için “Yeni Normal”in ne ifade ettiğini açıklıyorlar. 

2.oturumunda Swiss Cottage Okul Araş. ve Gel. Merkezi Ulusal Eğitim Lideri Vijita Patel’in moderatörlüğünde Saint George’s Okulu (Lübnan) Bilim Koordinatörü Hiba Ballout, UNESCO Future of Education Komisyon Üyesi Elisa Guerra ve Riverview Middle School öğretmeni Amand Douced ile birlikte T4’te 4’lünün ilki olan (Teacher and well-being) Öğretmenlerin iyi olma halini; sağlık, mutluluk, ve refah gibi alt başlıkları yeni normalde nasıl önceliğimiz olarak yapılabileceği konuşuluyor.

3.oturumunda Financial Times Küresel Eğitim Editörü Andrew Jack ve OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher ile birlikte OECD verileri üzerinde net sonuçlara bakılarak eğitimi yeniden inşa etme üzerine konuşuluyor.

Sonraki oturum başlamadan önce Uluslararası Eğitim Genel Sekreteri David Edwards insan hakları, eşitlik, demokrasi, sürdürülebilirlik önemini ve gerekliliğini gösteriyor.

4.oturumda Arjantin Eski Eğitim Bakanı & Senatör Esteban Bullrich moderatörlüğünde, Avusturalya Rooty Hill Lisesi’nde Beşeri Bilimler Öğrt. Yasodai Selvakumaran, Kanada Riverview Middle School öğretmeni Amand Douced, Bangladeş BRAC Üniversitesi Eğitim Geliştirme Enstitüsü Doçent Mohammad Mahboob Morshed’in katılımıyla eğitimde liderlik konusu üzerinde konuşuluyor.

Sonraki oturum başlamadan önce Malala Yousufzai’nin babası Ziauddin Yousoufzai’nin konuşması oldu.

5.oturumda Dünya Bankası Küresel Eğitim Direktörü Jaime Saavedra, eğitimci, yazar Dr. Jennifer Williams “Eğitimde Teknoloji” üzerine konuşmalarından sonra Edsurge kurucusu Betsy Corcoran moderatörlüğünde Bilgisayar Bilimi Öğrt Koen Tiimers, Hindistan Ulusal Devlet Okulu – Lise Matematik ve Fizik Öğrt Jaipriya Balaji, Playful Learning Lab Direktörü Annmarie Thomas :
Öğretmen Teknolojisi Aslında Ne işe Yarıyor?
-Teknolojiyi öğrencilerimizi desteklemek için nasıl kullanabiliriz?
-Öğrencilerim için ne iyidir diye düşünüp buna göre mi bir teknoloji seçmeliyim? Yoksa bir teknoloji seçip öğrencilerimin buna uyumlanmasını mı sağlamalıyım?
-Öğretmenler olarak nasıl yöntemler deneyebiliriz?
konuları üzerinde konuşuluyor.

Sonraki oturum başlamadan önce UNESCO Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Stefania Giannini ve Kanada Riverview Middle School öğretmeni Amand Douced öğretmenlerin iş birliği konusuna giriş yapıyor.

6.oturumda Vikas Pota moderatörlüğünde Teach For Nigeria Proje Kurucusu Folawe Umikunle ünlü rapçi Banky Wellington Neden Öğretmenler önemlidir? sorusuna; @TeacherToolkit kurucusu Ross McGill moderatörlüğünde Sosyal aktivist ve girişimci Madhav Chavan ve Danimarka öğretmenler sendikası başkan yardımcısı Dorte Lange ile birlikte “öğretmenlerin toplu öğretmen etkinliği ile işbirliği yapması” üzerine konuşmalarını sürdürdüler.

Konferans dili ingilizce olduğu için Türkçe dinlemek isteyenler adına farklı bir yol izlendi. Öğretmen Akademisi Vakfı’nın gönüllü konnektörleri konferansta konuşulanları Türkçe olarak T4ConfTR etiketiyle twitlediler. Ayrıca konferansı takip edenler de gönüllü olarak bu etikete Türkçe katkı sundular.

T4 konferansının önemini ve konuşulanları Türkçe olarak yeniden paylaşabilmek adına bir araya geldik. Konferansta konuşulanları ve yapılan paylaşımları derledik. Yaptığımız bu çalışmaları “Öğretmenden Öğretmene Yeni Normal Buluşmaları” serisinin ilki olarak 8 Haziran Pazartesi günü Öğretmen Akademisi Vakfı kanalıyla ÖRAV eğitim direktörü Arzu ATASOY moderatörlüğünde değerli Eda TORUN, Nazmiye YEMEZ, Harun AYDOĞDU, Sefa SEZER öğretmen arkadaşlarımla ile birlikte sizlere anlatmanın ve daha fazla kişiye bu değerli bilgileri ulaştırabilmenin mutluluğunu yaşadık. 😊

Yayını takip edemeyenler, tekrar izlemek isteyenler için ÖRAV Youtube Kanalı’nda videonun tamamını yayınladı. Oradan serinin ilk videosunu izleyerebilir, çevrenizdeki tüm herkesle paylaşabilirsiniz. Serinin ilk videosu diyorum çünkü konferansta yer alan 4 başlığı da ayrı ayrı incelemeye devam edeceğiz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Sağlıcakla kalın.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 1