Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


11.Böte Kurultayı Yeditepe Üniversitesinde Tamamlandı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Bu sene 11.si Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrenci Kurultayı’, Ülke genelinde bölüm öğrencileri arasındaki etkileşimi ve iletişimi artırmayı hedefleyen mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlayan bir organizasyondur. Bununla beraber, ülkenin eğitim teknolojileri ve bilişim alanındaki yönelimlerini belirlemek ve bu alanda gelişimine destek vermek, öğrencilerin geleceklerine dair planlar yaparak sorunlarını tartışma, sektör temsilcileri ve akademisyenlerle iletişime girme sansı bularak hedeflerini belirlemek amacıyla düzenlenen mesleki ve sosyal bir etkinliktir. Her sene üniversite temsilcilerinden oluşan Ulusal BÖTE Öğrenci konseyi tarafından bir sonraki sene kurultayın hangi aday üniversitede yapılacağı oylama ile belirlenir.

Ülkenin dört bir yanında BÖTE bölümlerinde okuyan öğrenciler, kontenjanlar dahilinde veya kendi istekleri doğrultusunda bu etkinliğe katılabiliyorlar. Tüm bu yönleriyle BÖTE Öğrenci Kurultayı, bölümün durumu ve bölümün geleceğine dair önemli bir rol üstleniyor, bölüm öğrencilerinin vizyonunun gelişmesine ve motivasyonunun artmasına olanak sağlıyor.

Kurultayın en önemli özelliklerinden biri, hiçbir şekilde ticari, kişi ya da kurumlara kâr getirmek amacıyla oluşturulmuş ve çalışan bir organizasyon değildir. Katılımcıların; konaklama ve yemek ihtiyaçlarını ev sahibi üniversite karşılar ve kendilerinden hiçbir ek ücret talep edilmez. BÖTE Öğrenci Kurultayı hiçbir zümre, kişi ya da grubun tekelinde ve kayıtsız kontrolünde değildir. Bu meslekle ve sektörle ilgilenen herkese açık, tamamen gönüllü katılım ve ev sahipliği ile düzenlenmekte, yılda bir kez toplanarak iletişim, düşünce ve sosyal ağlar genişletilmektedir.

Bu seneki etkinlik programında yer alan konuşmacılar birbirinden değerliydi.Eğitimde Oyunlaştırma,
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu ve Uygulamaları, Bir Yazılımcının Ruby Macerası, İnteraktif Eğitim Yolculuğu,2050’nin Kaderi, Siber Güvenlik, Siber Savaş olan başlıca konularla  dinleyicilere doyurucu bilgiler verdiler. Edinilen bilgilerin kesinlikle vizyon kazandırdığını söyleyebilirim. Bölümün geleceğine,bireylerin hayata dair yapacakları tercihleri netleştirmesine ve sosyal sorumluluk konusunda ne durumda olduğumuza değindiler. Beni en çok etkileyen oturumlardan biri de Göksel GÜRSEL‘in sunumuyla 2050’nin Kaderi olmuştu. Maalesef varlığımızın dünyaya ne kadar zarar verdiğini ve buna müdahale etmediğimiz takdirde neler olacağını sohbet havasında konuştuk. Nereden başlayabiliriz sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. Göksel GÜRSEL bu soruya yanıt ararken kendini bambaşka bir şeyin içerisinde bulmuş ve bir sosyal sorumluluk projesi başlatmış.

 Küresel Hedefleri “birlikte” başarmak için topluluğu güçlendiriyoruz,konumdan bağımsız laboratuvarımızda sosyal tasarımlar üretiyoruz ve Süreç boyunca Tasarım ile Sosyal Girişimcilik’in gücünü kullanıyoruz.

SOGLab’te bizler problemlere değil tasarımın gücüne ve insanlara inanıyoruz. Çünkü tasarım; her gün karşılaştığımız sosyal problemleri kökünden çözebilmek, aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele etmek ve iklim değişikliğini düzeltmek için etkili bir yol olabilir.

 İşte böyle bir amaçla yola çıkmış ve dünyayı kurtarmayı tasarımla, farklı düşünerek gerçekleştirebileceğine inanıyor. Biz de inanıyoruz =) Daha fazla bilgiye ve eğer siz de destek olmak isterseniz şuradan ulaşabilirsiniz.

Kurultayın en güzel anlarından biri de atölyelerdi. Atölyelerin sınırlı kontenjanı olduğu için ilk başta biraz sıkıntı olmuştu ama sonradan yoğunluk azalınca izlemek isteyenleri de kabul ettiler. Biz Arduino Programlama ve Robotik Programlama Atölyesine katıldık.
Ardunio atölyesinde dnyArdunio setiyle küçük bir tekrar yaptıktan sonra uygulamalar geliştirdik. dnyArdunio üzerinde birçok modül bulunmakta ve pratik uygulamalar geliştirmek çok kolay. Ekstradan farklı bir modüle ihtiyaç duymuyorsunuz. İncelemek isterseniz şuradan inceleyebilirsiniz.

Robotik Programlama atölyesinde RobotC programı ile robot davranışlarını kontrol edebilen uygulamalar yaptık. Davranış mantığını anlamaya çalıştık. Mantığı kavradığınızda her şey çözülüyor. Zamanın nasıl akıp gittiğini anlamadık. Atölye küçük rekabetlerle daha da eğlenceli hale gelmişti. Gelecek yıl robot yarışmalarına iddialı bir şekilde katılmayı hedefleyen hocamıza ve öğrencilerine başarılar dileriz =)
Verimli geçen dolu dolu iki günün ardından bir kurultayın daha sonuna gelmiştik. Bir sonraki etkinlikte görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?