Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Blogların, Yazarların Günümüzde Son Durumu..
Kemal İKİZOĞLUMerhaba arkadaşlar..
Hızlı gelişen bu teknoloji ağında artık bilgi yenileme süresi ne kadar oldu tahmin edemiyorum.. Düşünüyorum da eskiden bir gazetedeki haberleri okumak ne kadar heyecan verici bir durum olurdu.. Eskiden demek istemiyorum. Bundan 5 – 10 yıl önce bilhassa teknoloji ile ilgili haberler , dünya ya da ülkemizin gündemiyle ilgili bir gün öncesinde çıkan haberleri hep merak etmişizdir.Şuan yine düşünüyorum da hala gazete basımları devam etmekte ve güncelliğe ulaşmayan , tiryakisi olan insanların zevkle okuduğu günlük gazeteler yaşamaya devam ediyor.. Pazar günleri için rahat bir kahvaltı yanında ya da kahvaltı sonrası bu zevk paha biçilemez bir hale geliyor .. = )
Genç nesil olarak gazete okumaktan ziyade bilgiyi çıktığı gibi taze taze kullanıyor ve sonrası için öğrenilmiş bilgi niyetine etrafmızda paylaşmaya başlıyoruz. Bazen sosyal sitelerden öğrendiğimizi sosyal yollarla paylaşarak , bazen ise arkadaş çevremizde bahsettiğimiz konuların arasında karıştırarak çevremize sunuyoruz.. Bu paylaşımın bize getirdiği yarar ya da zararlar nedir diye bakmayacağım. Çünkü artık bu bizim hayatımızla içiçe.. Ve hayatımızı daha da işgal edecek bir durum olacağı için sadece doğru kullanım ve kullanma durumlarını tartışabiliriz birlikte.. Bilgi yenilendikçe bu bilginin hızlı bir şekilde yenilenmesine olanak tanıyan sistemlerimiz de artık gelişmiş durumda.. Yine bundan 10 yıl önce bir masaüstü bilgisayarlardan laptop dönemine geçerken “Forum sistemlerinin” popülerliğinde bilgi ve öğrenmenin yoğun olarak yapıldığı yerler vardı.. Sonrasında geliştirmelerin ışığında laptoplarımıza el sallayarak telefonlarımızın popülerliğine şahit olduk.. Bu popülerlik hala devam etmekte.. Buna paralel olarak rahatımıza düşkünlüğümüzü biraz daha arttıracak tabletler piyasaya çıktı.. Herhangi bir durumda laptobumuzun yapabileceği hemen hemen her işi tabletlerle yapar olduk. Artık bir elimizde mobil telefonlar ile gezerken çantamızda taşıdığımız o 2 – 3- 5 kg’lık ağır pazar çantası misali laptoplarımız evdeki masanın esiri oldu.. Onun yerine çantamızda tabletler yer aldı.. Ve böylece boş kaldığımız herhangi bir yerde uygun olabilecek duruma göre ister telefonumuzu istersek de tabletimizi çıkartıp işlerimize yarım kaldığımız yerden , bilgi üretimine , geliştirmeye devam ediyoruz..
Durum böyle olunca herkesin en az bir Apple yada Android ürünü oldu.Herkes gelişime destek verdi ve bilgi gelişimini 3 – 5 saate indirebildik.. Bu harika! Okuryazar bir toplum oluşturabilmenin yolunda gidiyoruz , seviyemizi yükseltiyoruz.. !
Blog yazarlarının yazdığı özenli yazılarını artık göremiyoruz. Sosyal haberlerin yer aldığı grup adreslerden ya da bir alana özgü oluşturulmuş ve hala kararlılığını koruyan adreslerden neler olduğunu takip edebiliyoruz. Google Reader gibi prestijli bir rss okuyucunun kapanmasından sonra biraz zahiyyat vererek kepenklerini indiren blog yazarları da oldu..Ya da belli bir zamana kadar makale yazmış , yazılan bu blog yazılarını bir kitap haline getirerek jubilesini yapan yazarlarda var.. Ufaktan başlamış ama bırakmış , yazmaya hevesi olmayan ya da yazmaya gerek duymayan bir çok yazma heveslisi bloggerler.. Yazmaya zaman bulamayan , yazacağı konular gündem maddesi olup günübirlik önemini yitiren küçük konuları bahsetmek istemiyorlar belkide.. Ya da paylaşacağı haberi sosyal ağ üzerinden paylaşarak daha etkili olabileceğini düşünüyorlar da olabilir.. Belkide durum bu şekilde gibi düşünüyorum..
Bir makale yazabilmek için bilgisayar başında geçireceğimiz zaman yanında daha verimli geçirebileceğimiz şeyler olacağını düşünüyoruz.Zamanımızın büyük kısmını burada harcamak istemiyoruz.. Ancak hoşumuza giden , zamanımızın olduğu bir vakitte yazı yazmak bize daha cazip geliyor..Gençliğimizin belli dönemlerinde blog yazımına devam edip işin ön planda olduğu zamanlarda sanırım yazılar yazmak bizim kendi dinleneceğimiz zamandan fedakarlık etmemize sebep olacakmış gibi görünüyor.. Sanırım öyle oluyor.. İlgilendiğimiz alana özgü bilgileri twitter gibi yerde not edip, paylaşıp artık daha yararlı olduğunu gördük .Belki ufak bilgi notlarını , müzik ya da video, sözleri , günlük niyetinde kullanmamız , sağlam bir araştırma sonrası yazılmış başarılı bir makale … bizim yazmamıza neden olabilir mi ki ?
Bana kalırsa ne olursa olsun bloglar değerini kaybetse de her zaman iyi bir pozisyonda yer alacak internet diyarında.. Bir gün belki tekrar bloglar popüler olacak. Belki de günlük yazarak daha da yazma hevesimiz artacak.. Ama asla ölmeyecek.. Bir günlük gibi kullanarak yazdığımız her yazıyı, paylaştığımız her şey bundan 15 – 20 sene sonra tekrar okuyacağız. Ve o zaman nasıl , neler düşüneceğiz kimbilir.. : ) Ben bunun nasıl olacağını ve neler düşüneceğimi merak ediyorum. Ara ara da olsa blogumu yoklayacağım. Güncelleştirmelerini yapıp, temasını değiştireceğim. Eklentiler ekleyip düzenleyip onunla bir evlat gibi oynayacağım..Yazıp karalayacağım birşeyler.. Blogumu takip edenler için elbette bir haber vereceğim.. Ama günlük , ufak bilgi birikimlerim ve çalışmalarımdan öğrendiğim tecrübelerimi hala yazmaya devam edeceğim.. Bilişim yolunda bir meslek liselinin hayat serüvenlerini paylaşmaya devam edeceğim..
Ben varım, ve hep burada olacağım..
Kemal İKİZOĞLU..
Son Yorumlar..