Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
BookCrossing..
Kemal İKİZOĞLU
Merhaba arkadaşlar..
“Bookcrossing” diye bir terim daha önce hiç duydunuz mu ? Belki de bu sözcükleri daha önce hiç böylesine birleştirmemiştik. . Okuduğum güzel ve yaratıcı bir uygulamayı sizinle paylaşmak istiyorum :
Fransa’da başlayan bir harekettir.Amerika’ya daha sonra ulaşmıştır ve yaklaşık 5-6 senedir de örgütlü şekilde Türkiye’de mevcut bulunmaktadır.Birtakım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere birtakım kitaplar bırakıyorlarmış.
Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karşılaşıyorsun. Mahallede yasayan birçok kadının ortaklaşa kullandığı ‘çamaşır yıkama merkezine’ gidiyorsun, makinelerden birinin üstünde bir kitap.
Trene biniyorsun, aaa, koltuğunda bir kitap bulunuyor. Telefon kulubesine giriyorsun, telefonun yanında bir kitap. Define bulmak gibi! Roman, şiir, öykü, deneme, artık bahtına ne çıkarsa. Herşey rastgele..Bu moda İtalya’da ve Fransa’da da yayılmakta.. Kitabı bırakan kişi kimliğini gizli tutuyor, kitabın parasini da helal ediyor.
Tek ricasi var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere bırakın da başkaları da yararlansınlar.Fakat bunu baslatan kisi belli:
Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinden bir bilgisayarcı. Bu olaya ‘BookCrossing’ deniyormuş. ‘Kitap gezdirme’ diye mi tercüme edelim..
Fransa’ da boyle ‘crossing’ yapan dokuz bin kişi varmis daha şimdiden, ortalıkta dolaşan serseri kitap sayısı da on bini geçmiş.
Ve duyduktan sonra biraz araştırma yaptım ve gerçekten ilginç ve şaşırtıcı sonuçlara ulaştım..
Eskiden dediğim bundan bir 5 yıl öncesinde okuduğunuz bir kitap alırdınız. Büyük bir zevkle okuduktan sonra onu arkadaşınıza tavsiye ederdiniz. Ya da kitaplığınızda yerini alırdı.. Aslında birçok kişinin yararlanmasını , okumasını istersiniz.. Ama bu pek bir sonuca ulaşamaz..
İşte öyle bir zaman ki o raftaki kitabınız rafta değil , bulunduğu konumda değer kazanıyor.. 🙂
“http://www.bookcrossing.com” adresine girip kayıt oluyorsunuz. Ve paylaşıma çıkarmak istediğiniz kitabı konumunun en detaylı şekilde belirtiyorsunuz.Ve siteye kayıt ediyorsunuz.Kitabı da belirttiğiniz konuma tabikide.. Bıraktığınız yerden kitabı ; eğer takip eden , okumak isteyen ya da yararlanacak olan oradan alıyor ve kullanmaya başlıyor.Bu arada eğer konum değişikliği söz konusu ise konumunu sitede güncelliyor.Ve kitabın 1. sahibi ihtiyacı olduğunda onun nerede olduğunu kolay bir şekilde bulabiliyor.. Kitabı orjinal olarak satın almak için alışveriş mağazaları da ziyaretçiler için hazırlanmış.
Kitabı okuduktan sonra en güzel yanı da herkesten bir yorum okuyorsunuz site paylaşımında.. Ve paylaşım ile birçok kişiye fikirlerinizi sunuyorsunz. Eğer bir kitabı sırada siz okumak istiyorsanız dilekte bulunuyorsunuz ve okuma ya da yararlanma işlemi bittikten sonra size bildirim geliyor , sizi bir şekilde bilgilendiriliyor..
Şimdilik Çanakkale , Antalya , İstanbul , Alanya illerinde aktif 39 kitap bulunmakta..
Böylesine bir etkinliği canlandırmak ve yaymak gerçektende paha biçilemez bir heyecan olurdu .. Eğer bir kitap bıraktığımda bunu sizinle paylaşacağım.. 🙂
Son Yorumlar..