Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Devlet Okullarında Değişimler..

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bugün dikkatimi bir haber çekti.Sizinle paylaşmak istedim.Biliyorsunuz ki bu yıl düz liseler artık anadolu ünvanı alarak anadolu lisesi statüsüne yükseltilmiştir.İlk başta böyle bir uygulamanın çok güzel olacağını , eğitim seviyesinin biraz daha yükseltileceğini düşünüyordum.Ki hala aynı düşünüyorum.Ama okuduğum haberde farklı bir kulvardan bahsediliyordu.Kısaca haberi paylaşıyorum..

Her yıl binlerce Anadolu Lisesi kontenjanı boş kalmaktadır. Bu boş kalmaların en önemli sebeplerinden birisi özel okullardan kaynaklanmaktadır. Bu okullarımıza kayıtta sınırlama olmadığından, devlet Anadolu lisesini kazanan bir öğrencinin istediği anda özel liseye gitme yada transfer hakkı olmasından kaynaklanmaktadır. Özel okullarımızın özellikle başarılı öğrencilere tanıdıkları olanaklar da işin içine girince, açık daha da kesin bir hal almaktadır.

Bunu engellemek mi gerekir? Tabii ki hayır fakat bir düzenleme gerekliliği kesin. Açık kalan okullarımızda okumak isteyen kişi sayısı boş kontenjan sayısından çok çok fazla olduğu halde biz bu açığı kapatamıyoruz. Bunun için geçen yıl alelacele yapılan ve birçok velinin bihaber olduğu uygulamaya gitmek tabii ki doğru değil. Geçen yıl görülmüştür ki okulların puanları onlarca puan aşağıya inmiştir. Bu dengeyi kurmak gerekir.

Bu hafta Anadolu Liselerinde yedek bekleyenler için önemli.

Çünkü bu hafta 5-9 Eylül tarihleri arasında boş kalan kontenjanlara yerleştirme anlık yapılacak. Yani bir okulda boşluk oluştu ise yedekten birisi yerleştirilecek. Bunun içinveli telefonla aranacak fakat ulaşılamazsa sorumlu okul olmayacak.


Bakıyorum da devlet okullarına ne kadar değişim yapılırsa yapılsın herkes az çok ne halde olduğunu görüyor ve eğitim kadrosunun , verilen emek ve eğitimin nasıl olduğunu biliyor.Bunu kötülemek ya da aksi bir durum için söylemiyorum.Sadece biraz bir şeylerin farkına varılması için , bir umut varken geç kalınmaması için söylüyorum.Öğretmen derse gelir , bir soru çözer ya da bir şeyler anlatır.  10 – 15 dakika sonra serbest .. Anlatım için destekleyici materyaller gerekli olduğunda , okuldaki araç gereç yetersizliğinden öğrenim için net bir sonuç elde edilemez.Buna hem öğretmen hemde öğrenci açısından baktığımızda ; öğretmen elinde yeterli aracın ya da materyalin olmadığını gördüğünde öğrenciye daha fazla yüklenmekte , adeta öğrenciyi dersten soğutacak seviyeye getirip bezdirme politikasına kadar işi sürdürmektedir.Öğrenci bunun karşılığında ya pes ederek isyan bayraklarını çekmekte veya alternatif eğitim merkezlerini tercih etmektedirler.Okulda öğrenemediğini , ileriye dönük üniversite hayalleri için kesinlikle dershaneye gitmekteler.Ayrıca devlet okulları yerine özel okulları tercih etmeye başlamaktadırlar.

Meslek liseleri için durum biraz daha farklı ..Onların daha fazla  iş potansiyeline , iyi bir donanımlı labaratuvarlara ihtiyaçları var.Bazı okullar kendi topladığı bütçe ile labaratuvarlarını kendileri yapmışlar.Buna devlet karşı çıkmış.Peki o zaman zamanında destek çıkılsa ya da geridönütlere bir cevap gönderilse bunlar olur muydu ?

Teknolojiyi iyileştirme hareketi dedikleri F@tih projesi ile pilot bölgelerde baslandı..Bunlar için detaylı bilgi için tıklayınız. Orada pilot bölgelerde yapılan anketleri , anket sonuclarını ve veli görüşme raporlarını inceleyebilirsiniz. Ben bir tanesini inceledim.Sonuç o kadarda kötü değil.Umarım bu pilot bölge gibi diğer bölgelerde de iyi bir performans yakalanır..

Kaynaklar :
ortaogretim/anadolu-liseleri-bos-kalmasin.htm
pilotuygulamalar.php

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?