Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Adobe Photoshop Generative AI

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Yapay zekanın gelişimine dair her gün bir başka haber duyuyor, yeni özellikler izliyor ve “Yok artık!” demekten kendimizi alamıyoruz. Bunca gelişme hangi ara gerçekleştirildi, biz bu arada ne yapıyorduk diye de kendime sormadan edemiyorum. Bugünkü yazımda dünya devi Adobe firmasının kendi masaüstü yazılımlarına da entegre ettiği yapay zeka aracını sizlere tanıtıyor olacağım. Daha önce Adobe’nin online yapay zeka aracı olan Adobe Firefly‘dan bahsetmiştim. Eğer bu yazımı henüz okumadıysanız şuradan okuyabilirsiniz. Konu hakkında detaylara sahipseniz hemen başlayalım.

Adobe Photoshop Nedir?

Adobe’nin 90’lı yıllardan beri üzerinde geliştirmeler yaptığı piksel tabanlı gelişmiş sayısal görüntü işleme uygulamasıdır. Bu programı bilgisayarınıza kurduğunuzda ihtiyacınız olan tüm fotoğraf ve görsel düzenlemelerinizi yapabilir, hatta boş bir çalışma sayfasından mevcut araç ve özelliklerini harikalar yaratabilirsiniz. Bir zamanlar “Creative Suite” paketi altında çıkartılan sürümleri günümüzde “Creative Cloud” olarak devam etmektedir. Tüm uygulamalar artık Creative Cloud üzerinde toplanmış ve tek bir uygulama üzerinden kontrol edilebilir hale getirilmiştir. Tabi bu uygulamaları tam anlamıyla kullanabilmeniz için bir Adobe lisansına ihtiyacınız olacak 🙂

Generative AI Nedir?

Generative AI – Generative Artificial Intelligence – Üretken Yapay Zeka! Buradaki üç sözcük öbeği de aynı anlama gelmektedir. En basit ve anlaşılır tanım olarak bir yapay zeka uygulamasına büyük veri kullanarak derin öğrenme işlemleri gerçekleştirip yapay sinir ağlarıyla bu yapıya farklı durum ve süreçler hakkında esnek bakış açıları göstererek üretebilir, türetebilir hale getirebilmektir. Siz bu yapıya çeşitli ses, görüntü, metin, video gibi örneklerle öğretiyorsunuz ve “Hadi şimdi bana bir kuş çiz!” diyerek bir örnek istiyorsunuz. Dönüt veriyor tekrar istiyorsunuz, tekrar, tekrar derken.. Çizebilir mi, evet!

Üretken bir model, kendisine gösterilen örneklerden öğrendiklerini alabilir ve bu bilgilere dayanarak tamamen yeni bir şey yaratabilir. Dolayısıyla “üretken!” kelimesi Büyük dil modelleri (LLM’ler), kulağa doğal gelen bir dil biçiminde yeni metin kombinasyonları ürettikleri için üretken yapay zekanın bir türüdür.

Durum böyle iken üretken zekayı kullanmayalım ki? Adobe firması elindeki büyük veriyi kullanarak makine öğrenimi sayesinde üretken bir yapay zeka oluşturup bunu uygulamalarına dahil ediyor. Burada sadece görsel mi oluşturabiliriz? Siz hangi alanda bir öğrenim sağlatırsanız o alanda üretken hale getirebilirsiniz.

Photoshop Generative AI

Photoshop uygulamasının bu özelliğini kullanabilmek için uygulamayı açıyorum. Uygulamayı açtığımda geliştirilen yenilikler olarak Üretken Dolgu, Üretken Genişletme, Web’te Photoshop gibi bilgilendirmeler sunuluyor. Bilgilendirmeyi kapatıyorum ve devam ediyorum.

Daha önce yaptığım vapur yolculuklarından birinde çektiğim bu fotoğrafı kullanarak üretken yapay zeka ile üzerinde değişiklikler yapacağız.

Gökyüzündeki Kuşlar

Sol araç çubuğundan Seçim aracını alıyorum ve ekranın üzerinde gökyüzünü seçecek şekilde bir alan belirliyorum. Bu alanı belirledikten sonra hemen altta küçük bir araç seti açılıyor. Burada “Üretken Dolgu” butonuna tıklıyorum ve oluşturmak istediğim şeyi tarif etmeye başlıyorum. Fotoğrafın gökyüzü kısmında kuşların olmasını, hemen köpüklerin arkasında yunusların bize eşlik etmesini istiyorum.

Üretken Dolgu aracını seçtikten sonra gelen satıra genel bir üretim yapması adına “birds” yazıyorum. Eğer gelen görseller yetersiz olursa biraz daha detaylandıracağım.

Yapay zeka görsel üretim işlemini tamamladı ve ilk görselimi bana gösterdi.

Tavsiye ettiği ikinci görsel bir öncekinin tam tersi kanat açımına sahip tek bir martı oldu.

Üçüncü görselimde ise iki martının sanki konmaya hazırlanıyormuş görüntüsünü benim için üretti. Bu üretim hoşuma gitti. Fakat gitmediğini farz ederek “Birds are flying in the sky” olarak yeni bir üretim yapmasını isteyeceğim.

Yeni ihtiyacım olan metni giriyorum ve görseli üretmesini istiyorum. Sağdaki kuş keşke yarım olmasaydı 🙂

Bir sonraki üretim diğerlerine göre daha gerçekçi gibi duruyor. Bu görsel de hoşuma gitti.

Oluşturulan son görselde kuşlara yakından baktığınızda biraz bozulma olduğunu hissedebilirsiniz. Evet, görsellerimi ürettim. Bunların içerisinden hoşuma gittiğini belirttiğim görsel üzerinden ilerleyeceğim.

Boğazdaki Yunus

Şimdi köpüklerin arka kısmına bir yunus ekleyeceğim. Bunun için Seçim aracımı alıp belirli bir alanı işaretledim ve Üretken Dolgu ile “dolphin” yazarak üretmesini istedim. Karşıma gelen bu görseli görünce kocaman bir yunusu bu şekilde hayal etmemiştim. 🙂

Üretilen bir başka görsel daha iyi oldu. Fakat bu boydaki bir yunus bulunduğu konum itibariyle biraz fazla büyük geldi.

Üretilen bir başka görsel ise daha makul ve anlamlı görünüyor. Bu kadar yunus vapurun hemen arkasında sürü halinde ilerlemesi büyük bir şans gibi görünse de yapay zekanın üretken dolgu aracıyla artık bir adım uzakta 🙂

Sonuç

Adobe Photoshop uygulamasındaki Generative AI özelliğini kullanarak çektiğim fotoğrafa iki adet ekleme gerçekleştirdik. Şu an bu işlemi gerçekleştiriyor olabilmek bile çok büyük bir şans! Bir zamanlar bulanıklaştırma aracıyla pürüzsüz ciltler, harika yüzler oluşturmanın benzersiz hissini şimdi Üretken Yapay Zeka aracıyla sınırsız eklemeler yapabilir hale geldik. Sizler de çektiğiniz ya da eklemeler yapmak istediğiniz görsellerinize Generative AI kullanarak düzenlemeler yapabilirsiniz.

Ayrıca paylaşmak isterim ki günümüzde web tabanlı uygulama ve servislerin artması, Adobe’nin online araçlarını daha kullanışlı hale getirmesi kullanıcılar için harika oldu. Bu özellikleri aynı zamanda Adobe’nin Firefly uygulaması üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kolay gelsin.

Kaynakça:

https://research.ibm.com/blog/what-is-generative-AI
https://www.nvidia.com/en-us/glossary/data-science/generative-ai/
https://blog.google/inside-google/googlers/ask-a-techspert/what-is-generative-ai/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 1