Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Google’ın Yapay Zekası: Bard AI!
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugün sizlerle OpenAI firmasının ChatGPT ürününe karşılık Google’ın rekabette geri kalmamak adına kullanıma açtığı Bard ürününü inceliyor olacağız. Yapay zeka üzerine geliştirilen birçok irili ufaklı ürünün yanında global firmaların çalışmaları herkes tarafından merakla takip ediliyor. Daha önce blogumda yazmış olduğum OpenAI firmasına ait sohbet robotu incelemesi için “ChatGPT ile Ödev Nasıl Yapılır?” yazısını hazırlamıştım. OpenAI firmasına alternatif olarak geliştirilen, Google’ın kullanıma sunduğu bu ürünün detaylarına gelin birlikte bakalım.
Bart AI’ın Gelişimi
Google dediğimizde hepimizin aklına direk arama motoru gelir. Hatta bu iş için özdeşleşen “Googlamak” sözcüğü bile hayatımızın bir parçası. Bu arama motorunda istediğiniz sözcüğü aratırsınız ve milyonlarca sonuçla karşılaşırsınız. Bu hepimizin hoşuna giden bir durumdur. Fakat milyonlarca sonuç çıktığında bu aramaya dair bu kadar çok sonucun çıkması bizi mutlu ederken bu sonuçlar içerisinde istediğimiz bilgiyi bulabilmek bizi ciddi şekilde yorabilir.
Google tüm arama sonuçları içerisinde kullanıcılarına daha hızlı insan konuşma diline yakın sonuç ve yanıtlar verebilmek için daha önce snippet dediğimiz sayfanın en üst kısmında kısa metin parçaları göstermeye başlamıştı. Bunu bir adım daha ileriye götürerek arama motoruna entegre edilmiş bir chat botu hazırlamayıp kullanıcılara insan dilinde hazırlanmış gibi yardımcı asistan yanıtı şeklinde yanıt verebilecek bir bot geliştirmeye başlamıştı.
Tam bu noktada OpenAI ChatGPT’yi kullanıma sununca Google aceleci bir şekilde Bard AI ürününü kullanıcılara açtı.
Bu chat botu LaMDA (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) akıcı, çok yönlü diyalog sağlayabilen, konuşmaya dayalı bir yapay zeka modeli ve geçen yıl,AI Test MutfağıYeni bir pencerede açılır, insanların LaMDA hakkında bilgi edinebileceği, uygulamalı deneyim kazanabileceği ve LaMDA hakkında geri bildirimde bulunabileceği yeni bir alan.
https://bard.google.com/faq?hl=en
Burada dikkat çeken kısım Google’ın LaMDA makine öğreniminde çığır açan Transformer tabanlı bir modeldir. Bu dil 2017’de Google tarafından oluşturuldu. Bu model insan dilini oluşturan kalıpları yakalamasına yardımcı olan trilyonlarca kelimeyi “okuyarak” öğrenir. Bu dil modeli üzerine yazılmış farklı dillere çeviri başarısını inceleyen makaleyi şuradan inceleyebilirsiniz.
Bard AI Deneyimi
https://bard.google.com adresine giriş yaptığınızda Google ürününe ulaşmış olacaksınız. Ekranın sağ alt köşesinde yer alan Try Bard butonuna tıklayıp denemeye başlayabilirsiniz.
Sözleşmeler.. Eğer bu uygulamayı kullanmak istiyorsanız 3-4 aşamadan oluşan sözleşme adımlarına More butonuyla eşlik ederek tamamlamalısınız.
Uygulamayı kullanmaya başlamadan önce gelen karşılama mesajında;
– Bard’ın bir deney sürecinde olduğunu,
– Her zaman verdiği yanıtların doğru olmayacağını,
– Sizlerin desteğiyle daha iyi hale gelebileceğini peşin olarak paylaşıyorlar. Bu aşamaya kadar gelmişken Continue butonuyla devam edelim.
Karşımızda Bard AI
Bilişim dünyasının o sihirli anahtar kelimesini Bard’a yazdım. Hello Bard! Klasik Google arayüzündeki bu tasarımı seviyorum. Bakalım alacağım yanıtları da sevebilecek miyim. 🙂
Aklıma ilk gelen ChatGPT kullanırken hangi dilde başladıysam o dilde devam ettiği özelliği geldi ve “Türkçe dilinde devam etmeye ne dersin?” diye sordum. Gelen yanıt ile ilk belirleyicimiz ortaya çıkıyor. Kısaca “Türkçe dili listede yer almıyor.” yanıtı veriyor.
Bard AI hangi dilleri destekliyor? Bu yanıt benim içimi acıtsa da yazmak istiyorum. İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, Çince, Japonca, Korece ve Hintçe.
Türkçe Neden Yok?
Dünya üzerinde konuşulan ve Google’ın en çok kullanılan arama motoru olduğu Türkiye’de yapay zeka aracında Türkçe dilinin olmaması bana tuhaf geldi. Tabi bu noktada Türkçe dilinin de dünya sıralamasında nerede olduğunu merak ettim.
VisualCapitalist’in güncel dünya dilleri sıralamasına baktığımızda Türkçe dilinin 20.sırada olduğunu görmek Türkçe’nin daha iyi yerlerde olması gerektiğini açıkça düşündürüyor. Diğer sıralama sitelerindeki verilere baktığımızda da +-2 sıra şeklinde değişiyor. Bu konu başlı başına ayrı bir yazı, ayrı bir araştırma konusu fakat bilmemiz gereken şu ki ChatGPT Türkçe dil desteği verirken Bart AI böyle bir destek vermiyor.
Ben Kimim?
Bilginin doğruluğunu ve ne kadar etkili sonuçlar verdiğini görebilmek adına önce kendi ismimden başlayarak çevremdeki kişilerin isimlerini daha sonra çemberi daha da genişleterek lider kişilerin isimlerini yazmaya başladım.
Sorum şu: Who is Elon Musk?
Elon Musk’ı bilemeyecek bir yapay zeka, yapay zeka değildir! Bill Gates’i sorduğumda gayet güzel bir yanıt hazırladı. Buna rağmen Elon Musk’ı sorduğumda kendisinin bir dil modeli olduğunu paylaştı. İronik yanıt tabi 🙂
Normal Google araması yaptığımız haliyle IoT nedir diye sordum. Burada temel düzeyde bir yanıt verdi. Burada paylaşılan yanıtla sorunuzu yanıtlayabilirsiniz.
Burada verilen bilgiyi biraz daha detaylandırmasını, derinleştirmesini istedim. ilk yanıtında temel düzeyde yanıt verirken ikinci yanıtında günlük kullanım alanlarına, yararları ve gelecekteki gelişimi hakkında bilgi verdi.
Burada Google ürünlerini kullanmanın avantajlarından biri de verilen yanıtın altında konuyu Google arama sorgusu haline getirmesidir. Sorunuza bir yanıt aldınız ve bu yanıta dair ilişkili bir soruyu Google’de aramak isterseniz Google It butonuna tıklayarak ilişkili arama sorguları oluşturabilir ve buradan akışa devam edebilirsiniz.
Nasılsın?
Bard AI bir sohbet botu olması özelliğini biraz kullanmak istedim. “Bugün nasılsın, ben iyi değilim” şeklinde söyledim. Bana iyi olabilmem için bazı öneriler sıraladı.
Eğer bunalmış noktasına geldiğimi hissediyorsam facebook sayfası üzerinden kaynak göstererek ilgili alana dair ihbar numaraları tavsiye etti.
Özetle
Hayatımızı kolaylaştırmak, daha özetlenmiş sonuçlara ulaşmak için farklı şirketler tarafından hazırlanan bu sohbet robotlarını denedikçe ve ilgi alanınıza yönelik çalışmarla zenginleştirdikçe derinlemesine keşfediyor olacaksınız.
Bu yazımda Google’ın Bard AI uygulamasını sizinle deneyimlemek istedim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Kaynaklar:
- https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/south-korea#monthly-202001-202304
- https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/turkey#monthly-202001-202304
- https://berlitz-istanbul.com/en-cok-konusulan-diller-nedir
- https://www.babbel.com/en/magazine/the-10-most-spoken-languages-in-the-world
- https://www.statista.com/statistics/266808/the-most-spoken-languages-worldwide/
Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.
Son Yorumlar..