Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Değerlendirme 2022 – 2023

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Geleneksel bir değerlendirme yazılarımdan bir tanesini daha yazmak için bilgisayarımın başına oturdum. Tarihlerin, günlerin nasıl geçtiğini fark etmeden aklımda bir yaz ayı sıcaklığında bir gün olsa da Aralık ayının son haftasına gelmişiz. Aklım başka bir zamanda kalsa da bugünlerde kış ayı içerisinde bir bahar havası yaşadığımızı da rahatlıkla söyleyebilirim.

Doğanın yemyeşil, havanın Mayıs sıcaklığında ağaçlar altında bir an..

İçimde bir yaz havası, dışarıda bir bahar havası. Yanında yeni açmış bahar çiçekleri ve kuşların özgürce günü güzelleştiren cıvıldamaları eşliğinde Güneş’in tüm sıcaklığıyla insanları ısıtabilmesi ne tatlı bir bakış.. Çevreye, doğaya, insanlığa.. Yaz ayından kalma içimdeki duyguların böyle devam etmesini hepimiz çok isteriz. Bu noktada düşüncelerimde sürekli bir sorgulama, uzun meşguliyetler içerisinde kaldığımı ve buradan çıkamadığımı hissettim. Bu noktada oldukça fazla kaldığımı hissedip hemen bir sonraki bölüme geçmek için sayfayı çevirme kararı aldım. Açılan yeni sayfada gerçekleştirmek istediğim şeylerden biri de kendimi akışa bırakmaktı. Bunu denedim ve yaptım. Günlük konular, günlük – haftalık – aylık işler, bir hedefi tamamla diğerine geç tarzında ilerleyen süreçlerde dünyayı da kurtarsanız sadece kendi dünyanızın kurtulduğunu görüyor olacaksınız. Belki de kurtardığınızı zannediyor olacaksınız. Ertesi gün ne yaptığınızı bile hatırlamayacaksınız.

Sesli, görüntülü, yazılı içerik üretmek sizi hep geliştirir.

Üretmek, yazmak, video çekmek, hayata geçirmek, sürdürebilmek, yeni bir şeyler denemek, keşfettiklerinizi paylaşmak, üzerinde tartışmak, fikirleri sentezlemek, daha fazla kişiye ulaşabilmek, birinin hayatına dokunabilmek, tanımadığınız birinin size gelip bir fikriniz, bir çözümünüz, bir yazınız, bir podcastınız sayesinde hayatı değiştiği için teşekkür etmesi… Bir beklenti olmadan insanlığa katkı sunabilmek için üretebilmek.. Çevremizdeki neredeyse her şey dikkatimizi dağıtıyor, odağımızı değiştiriyor, sizi huzursuz ediyor, çaresiz bırakıyor olabilir. Bildiğim bir şey var ki hiçbir şey imkansız değildir, mucizeler için zaman gerekir. Verilen çabalar hiçbir zaman boşa olmaz.

O halde bu serbest akış içerisinde bu yılı nasıl değerlendirmişim, hedeflerimi ne kadar gerçekleştirmişim gelin birlikte bir bakalım. 

Blog Yazılarım

Yeni yıl hedeflerimi belirledikten sonra bloguma yazdığım yazılarımın neler olduklarına bir bakalım. Evet, bu yıl akışına bıraktığım bir yıldı. Neredeyse hiç yazı yazmadım diyebilirim. 😅

Ocak 2022:

Ekim 2022:

Bu yılı 3 yazı ile tamamlıyorum. Bu akışta kalma düşüncesi beni üretkenlikten alıkoyduğunu çok rahat görebiliyoruz 🙂

Ben Ne Diyorum?

Karşılaştığım sorunları mantık çerçevesinde çözmeye çalışırken çözümün mantıkta olmadığını, mantıklı bir çözüme kavuşturmak için çaba gösterilmediğini görüyorum. Hepimiz gelecek için mücadelemizi, emeğimizi ortaya koyarken emeğin günlük rutinler içinde kaybolduğunu, hızlı tüketimin ve popüler kültürün kurbanı olmak zorunda kaldığını gözlemliyorum. Araştırmalar, bulgular ve teknolojik gelişimin her geçen gün birçok soruna çözüm bulduğu noktada, bu çağda gelişimin neden daha fazla abuklamaya başlandığına mantıken verebilecek bir cevabımın kalmadığını görüyorum.

Tüm bunlar gerçekleşirken kültür ve sanatı olduğu kadarıyla takip edip hobilerimi gerçekleştirmeye devam edebilmek, ilgisi ve merakı olan insanlar için üretebilmek benim güç alabileceğim eylemlerim oldu. Bazıları yaşamak için yaşar, bazıları ise yaşatmak için yaşar. Ben yaşatmak ve geliştirmek için çalışan bir bireyim. Çevreme ilham olabilmek, ışığımı dünyanın dört bir yanına yayabilmek benim hayat amaçlarımdan biri.

Neler Yaptım?

Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü

2021 Ekim ayından itibaren başlayan yüksek lisans eğitimime odaklanmış bir şekilde eğitim öğretim dönemine başlamıştım. Güz ve Bahar dönemi aldığım derslerimi başarılı bir şekilde verebilmek gün içerisinde öğretmenlik görevimi gerçekleştirirken günün sonunda üniversitede yüz yüze derslere katılmak gün sonu kalan zamanımın tamamını alırken yorgunluğu ise bazen dayanılmaz oluyordu. Bunu severek ve isteyerek yaptığımı hatırladığım her an yorgunluğumu hızlıca hafifletiyordum. Şu an sürecimin tamamlanmasına çok az kaldı. =)

Microsoft’un MIEExpert eğitimci ve eğitime gönül vermiş kişilerle her yıl gerçekleştirdiği Education Exchange etkinliğine katıldım. Pandemi ile birlikte online olarak gerçekleşen etkinliğe yüz yüze katılabilmeyi de çok istiyorum. Dünyanın farklı yerlerindeki MIEExpert öğretmen arkadaşlarımla buluşabilmek istiyorum =)

Ayrıca paylaşmak isterim ki Microsoft’un öğrenme portalı olan education.microsoft.com içerikleri artık learn.microsoft.com adresine taşındı. Transkriptiniz, eğitimlerinizi oradan takip edebilirsiniz, yeni eğitimlere yeni platform üzerinden katılabilirsiniz.

Yıl içerisinde 3 Mart’ta gerçekleştirilen Eğitim Teknolojileri Zirvesi‘ni takip ettim. Bu zirvede birbirinden değerli konuşmacıların konuşmalarını dinleyerek bakış açımı genişletmeye çalıştım. Özellikle Akan Abdula‘nın yaptığı konuşma oldukça dikkat çekiciydi. Daha önceden Future Bright‘ın çalışmalarını takip etmeye çalışıyordum ama Akan Abdula’nın sunumundan sonra daha yakından takip etmeye başladım. Öngörülemeyenler kitabı oldukça ilgimi çekmişti ve okuduğumda gerçekliğin ağır ağır yüzümüze çarptığı ve gelecek konusunda ne kadar el yordamı ile ilerlediğimizi bir kez daha fark ettim. Eğer böyle devam edersek telafi edemeyeceğimiz sonuçlara nasıl maruz kalacağımızı örneklerle açıklayan güzel bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim.

2022 yılında yapılan ETZ etkinliğindeki paylaşımlar hakkında genel bir fikir edinmek isterseniz Twitter’da #ETZ22 etiketini inceleyebilirsiniz.

Kısmi Zamanlı Eğitimci Olmak

Öğretmen Akademisi Vakfı Kısmi Zamanlı Eğitimci Çağırıcı

Pandemi döneminde gerçekleştirilen ilk büyük T4 Summit etkinliğini Türkiye’den takip eden öğretmenler olarak toplanıp bu etkinlik notlarını Türkçeleştirerek ÖRAV’ın desteğiyle tüm öğretmenlere sunmuştuk. Etkinliğe dair notları blog yazısı olarak paylaşmıştım. Bu süreçte ÖRAV’ın bize destek eli uzatması, attığımız adımlarımıza ışık olması beni oldukça etkilemişti. Ayrıca ÖRAV e-Kampüs üzerinde yer alan eğitimlerin de kaliteli ve belirli bir standartta hazırlanıp sunulduğunu her bir eğitimi tamamladığımda net bir şekilde görüyordum.

Ben bu ekibin bir parçası olmalıyım dedim ve evrenden gelen pozitif yanıtla birlikte yeni dönem KZE alımının açıldığını öğrendim. Yapılan değerlendirmeler neticesinde kabul alarak aday olmaya hak kazandım. Eğitimlerin standardı yüksek olunca yeni eğitmenler de kolay yetişmiyor. Bir Kısmi Zamanlı Eğitimci olarak ÖRAV ailesinde olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yolculukta edindiğim deneyimleri de ayrı blog yazıları olarak sizlerle paylaşabilmek istiyorum. Belki de bir eğitimde sizlerle birlikte olabiliriz, ne dersiniz?

Fazıl Say, Jamal Aliyev, Refik Anadol – PSM 10.Yıl Açılış Konseri

PSM’nin 10.yılına özel olarak açılışını Fazıl Say’dan bestelemesini istediği Hayat Ağacı Suiti’ni Jamal Aliyev ile icra ederken arka planda Refik Anadol’un Yapay Zeka Veri Heykeli çalışmasını hep birlikte izliyor olmak dünya üzerinde yaşanacak nadir anlardan biri olarak tarihe geçirdi. Bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum. O akşam piyano ve viyolonsel’i soluksuz dinlediğim diyebilirim. 2022 dediğimde belki de zihnimde belirecek ilk şey bu etkinlik olacaktır.

Örnek NFT Çalışmam

Bu yıl dönem içerisinde gerçekleştirmek istediğim hedeflerimden biri de NFT tasarlayabilmekti. NFT rüzgarı hızlı eserken yapılan bu çalışmalara kendi tasarımlarımla ben de katılmak istedim ve kendi çalışmalarımı oluşturdum. Bunlardan birini sizinle paylaşmak istedim. Eğer inceleme fırsatınız olursa yorumunuzu duymak isterim. 🙂

Yeni yıl ile birlikte NFT Nedir, NFT Nasıl Tasarlanır, NFT Nerede Satılır gibi sorulara yanıtlar bulabileceğimiz bir blog yazısı daha geliyor olacak. Bu arada gelecek blog yazılarımın ön haberini verirken buluyorum kendimi. Sürprizlerimin bazılarını paragraflar arasına sıkıştırdım ama şimdilik yeterli olsun.

Azerbeycan Minecraft Education Buluşması

Azerbeycan’da çalışmalarını gerçekleştiren Innovative Learning Network öğrenme ağından Mehriban Hanım ile birlikte bir Youtube yayını gerçekleştirdik. Küresel Minecraft Eğitimcisi olarak Minecraft’ın eğitim sürümünde yer alan periyodik tablo, elementler, bileşikler, eşya oluşturma konuları hakkında örnek bir dünya üzerinden Minecraft Education’da örnek çalışmalar yaptık.

Oldukça keyifli olan bu çalışmayı izleyerek sizler de deneyimleyebilir, çalışma dünyasını buradan indirebilirsiniz.

Minecraft Education NodeMCU Devre Kartı Dünyası

Minecraft Education için model dünya hazırlamayı çok seviyorum. Daha önce hazırlamış olduğum Arduino Nano eğitsel oyun dünyası blog yazımı şuradan inceleyebilirsiniz. Bu sefer Nesnelerin İnterneti (IoT) dünyası için en önemli modüllerden biri olan ESP8266 WiFi modülünü tümleşik üzerinde barındıran ve basit kodlamasıyla verimli çalışan NodeMCU elektronik devre kartını hazırladım. Yine bu kartın blog yazısını yazdığımda dünya dosyasını da sizinle paylaşıyor olacağım.

2022’de hedefler ne durumdaydı?

2023 Hedeflerim:

Hepimiz için sağlıklı ve huzurlu güzel bir yıl temennisiyle..
Hoşça kalın!

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?