Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Lego Education Öğretmen Konferansı Ardından..

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

23 Kasım Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Lego Education Öğretmen Konferansı’nın ardından gözlemlediğim ve edindiğim deneyimleri sizlerle paylaşmak istedim.

Lego, küçükten büyüğe hepimizin severek kullandığı birçok renkli parçadan oluşan ve parçaların yan yana, üst üste vb. getirilmesiyle birçok yapı ve biçim oluşturulabilen, çocuklar için yaratıcılığı geliştirici, eğitici bir oyuncak. Her bir tuğlayı basit birleştirme şekliyle birbirinden farklı renk, şekil ve temalarıyla herkesin ilgisini çekiyor. Hazırlanmış her bir setin bireye kazanımı çok fazla. Bu setlerin hazırlanmasında söz sahibi olan Isogawa Yoshihito adlı kişinin de konferansta sunum yapacak olması bizi çok heyecanlandırmıştı.

Etkinlik günü herkesin en çok beklediği kısım Isogawa’nın sunumuydu. Dünya çapında hazırladığı modellerle efsaneye dönüşen bu kişiden öğreneceklerimiz çok önemliydi. Geleneksel kıyafeti ve tatlı heyecanıyla salondaki herkesi bir kez daha etkilemişti.

Sunumuna başladığında kısaca neler yaptığından bahsettikten sonra şu dikkat çeken ayrıntılar üzerinden devam etti:

3 farklı Lego eğitim setinden hazırlanmış modellerle çalışmalarını izledik. Gerek yazılımsal, gerek mekanik tasarım ile şaşırtan sonuçları olan bu modellerin hangisi daha gelişmiş diye etkileyici bir soru sordu. Bu soruya birkaç kez yanıt ararken bulmuştum dönem içerisinde kendimi. Bu kadar farklı setler var, farklı yaş gruplarına hitap eden bu setlerden herhalde Mindstorms ev3 hem parça hem de yazılımsal destekle daha gelişmiş bir set düşünüyordum. Fakat yazılımsal ilerleme tek başına gelişmişlik göstergesinin olmadığı, mekanik geliştirmenin de en az yazılım kadar önemli olduğu sonuç olarak masada yer alan üç farklı set arasında gelişmişlik kıyaslaması yapılamayacağını cevabını vermişti.

Anlık gelişen güzel bir örnek daha Isogawa’nın bu cevabını destekliyordu. Ev3 setinden hazırlanmış robotu çalıştırıp bize göstermek istediğinde robot istediği gibi çalışmamıştı. Fakat mekanik modellerin gösteriminde her seferinde net ve doğru sonuc göstermişti.

Konferansın bir sonraki kısmında “Yaşam Boyu Devam Eden Öğrenme Yolculuğunda Temel Eğitimin Önemi” paneli gerçekleştirildi. Bu panelde;

konu başlığı üzerinde değerli tecrübelerini aktardılar.

Merak kelimesinin Maker kelimesine dönüşüm yolculuğundan çocukların üretme ve keşfetmelerine olanak sağlayan bir öğretmenin, bir velinin çocuklar için nasıl kıvılcım yakabileceklerini göreceği güzel bir deneyim yolculuğu paylaşıldı. Cevat hoca, sınıfında nasıl bir dönüşümle öğrencilerine daha iyi bir ortam sunup olması gereken duruma nasıl getirebildiğinin macerasını dinledik. Muhteşem bir azimle sınıfında velileriyle birlikte emek verip çocuklar için keşfedebilecekleri ve kendilerini rahat hissedebilecekleri ortam hazırlamışlar. Dile kolay, basit bir cümle gibi okunabilir ama imkansıza yakın bir durumu başarabilmiş. Tebrikler Cevat hocam. =)

Daha sonrasında ufak bir yemek arası sonrası eş zamanlı atölyeler başladı. 3 farklı atölye tercihi ile günün derin deneyimlerini yaşadık.

Lego’nun piyasaya yeni süreceği “LEGO® Education SPIKE™ Prime” setinin tanıtımının yapıldığı atölyeye katıldık. Wedo 2.0 ve Mindstorms Ev3 setlerinden sonra çıkan ürünü hangi kademeye konumlandıracağı, hangi özelliklere sahip olacağı ve yeni geliştirmeler hakkında güzel bilgiler aldık.

Piyasaya olmayan setle bir model hazırlayıp çalıştırdık. Eski ürünlerin eksikliğini ve daha iyi nasıl bir ürün ortaya koyabiliriz sorgulamalarına gelen dönütleri de katarak öyle güzel ürün hazırlamışlar ki bunu her bir sorgulamada hissediyorsunuz. Kutu içeriklerine baktığınızda gözünüz hemen farklı parçaları yakalamıştır.

Yeni Spike Prime setiyle ilk robotumuzu hazırlayıp hareket ettirdik. AKıllı tuğla kavramına yeni bir boyut getirilmiş. Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere küçük karelerle oluşan bir ekranımız var artık. Açma kapama tuşu yanında var olan iki buton ile direk motorlara güç verip gücü azaltabiliyoruz. Bilgisayara gerek kalmadan temel motor hareketlerini kullanabileceksiniz. Pil ile destekleme olayı tamamen kalkmış. Sadece kendi bataryasını kullanarak çalıştırabiliyorsunuz. Sensörler, yeni parçalar ile her bir parçaya emek verip düzenleme yapılmış. Bu yeni set ortaokul ağırlıklı Wedo – Ev3 arasını doldurabilecek güzel bir set olmuş.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin muhteşem boğaz manzarası eşliğinde günün biraz tadını çıkartıp etkinliğimizi tamamladık. Verimli geçen bir etkinlikten güzel tecrübeler edindik. Dünyada özgün ürünler çıkartabilen çocuklarımızın yaratıcılığını destekleyip onların daha neler yapabileceklerini gösterebileceğimiz ortamlar oluşturup ufak kıvılcımlar yakabilmemiz dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 2