Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Hello 5G!

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bu haftanın başlığını Samsung’un yeni S10, Galaxy Fold ve Huawei Mate X tanıtımında cihazların da 5G teknolojisini destekleyeceği bilgisi sonrasında adından sıkça söz edilmeye başlanan bu teknoloji için bir yazı hazırlamak istedim. Sürekli bir 3G, 4G diye söz ediliyor ama “Biz bunu ne kadar kullanabiliyoruz, Ne oluyor peki bu teknoloji?” sorularını yazımla birlikte yanıtlıyor olacağız.

3G, 4.5G gibi terimlerin bizim hayatımıza ne gibi yansımaları oluyor sorusunun en net cevabı şüphesiz “hız” oluyor. İnternet bağlantısı konusunda hiç olmadığı kadar hızları deneyimlediğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Peki bu kadar G yatırımı sadece hız artışı sağlamak için mi yapılıyor? Peki elde ettiğimiz hız artışı hayatımızda başka neleri etkileyecek?

Nedir Bu G?

Hep söylemeye alıştığımız ama bilmediğimiz konulardan birisi de G nedir? İngilizcede Generation Türkçe karşılığı olarak da nesil demektir. Kullanımda generation baş harfi olarak G temsil edilmektedir.  Geçmişten günümüze gelen bu G’lerin ne anlama geldiğine bir bakalım.

1G = analog sinyal
2G = digital, ses 
2.5G = veri eklendi (GPRS)
2.75G = daha hızlı veri (EDGE)   
3G = sayısal ve paketli veri aktarma (WCDMA, EvDO) 
3.5G daha hızlı veri (HSPA)
4G = LTE kablosuz (wireless) ve geniş bant veri aktarımı 
5G = Çok daha geniş ve çok daha fazla kişiye aynı anda ulaşmak.

1G ile başlayan ve şu an hayatımızda 2G-3G olarak yer alan GSM sistemleri, en son 4G(LTE) ile data miktarında 100 Mbit/s mertebelerine erişmiş durumda. Türkiye’de 3G kullanarak ortalama 5-30 Mbit/s hızlara erişirken, 4G’de bu oran ortalama 100 Mbit/s’lere ulaşacak. Rakamlara ortalama diyorum zira hız miktarları, kapsama alanının iyi olmasına-kullanıcı miktarına vb bağlı. 5G ile ise bu rakam kullanıcı başına 1000 Mbit/s veya 1 Gbit/s olacağı söyleniyor.

5G’nin yeteneklerini, yüksek ve sürdürülebilir veri hızı, yüksek kapasite, esneklik, düşük gecikme hızı ve daha düşük enerji kullanımı olarak özetleyebiliriz. 5G ayrıca Makineler Arası İletişim (M2M), Nesnelerin İnterneti (IoT), Her Şeyin İnterneti (IoE) gibi teknolojilerden yararlanmak için de gerekli altyapıyı sağlayacak.

Türkçe’ye “Herşeyin interneti” olarak çevirebileceğimiz bu ifade, ilk olarak MIT’de çalışan ve RFID sistemlerinin standartlarını oluşturan Kevin Ashton tarafından dile getirilmiş.

The internet of things is about empowering computers. So they can see, hear and smeel the world for themselves – Şeylerin interneti bilgisayarları güçlendirmekle ilgilidir. Böylece dünyayı kendileri görebilir, duyabilir ve koklayabilirler. 1999!

5G, zamanının en akıllı interneti olacağından, ona bağlanan cihazların da daha akıllı olması gerekecek. Çamaşır makineleri, trafik kameraları, sürücüsüz otomobiller, akıllı yollar ve ağaçlara bağlı sensörler, ağ üzerinden sürekli olarak veri alışverişinde bulunacaklar… Gartnter’ın tahminlerine göre internete bağlı “nesnelerin” sayısı, 2020’de 25 milyarı bulacak. 5G ağının bu cihazların bant gereksinimini güvenle karşılaması umuluyor.

5G Ne Zaman Gelecek?

5G’nin henüz daha standartları oluşturulmadı! Bu standartları oluşturmak için 5G ile ilgili çalışmaları yapan NGMN (Next Generation Mobile Networks – Gelecek Nesil Mobil Ağlar) birliği var. Operatörler, telefon üreticileri, üniversite ve araştırma şirketlerinden oluşan bu birlik, 2020 yılı sonrası 5G’yi kullanabilmek için çalışmalar yapıyor. NGMN dışında da farklı ülkeler bağımsız olarak 5G testleri yapıyor. 4G ve 5G’nin istenen hızlarda verimli çalışabilmesi için fiber ağların çekilmesi gerekiyor. Türkiye’de fiber internet var fakat istenilen düzeyde değil. 4G’ye geçtiğimizi varsaysak bile fiber olmadan istenen performansı göremeyeceğimizi de biliyoruz. Dolayısıyle 5G’nin bizim ülkemize gelmesi en erken 2021 yılının başlarına doğru olabileceğini ve büyük şehirlerde hizmeti kullanabileceğimizi düşünüyorum.

Bir zamanlar hayal ettiğimiz teknolojiler içerisinde bugün yüzüyor, daha iyisini satın almak istiyoruz. Bundan 10 yıl önce neydi bundan 5 yıl sonra neler olacak. Her şey çok hızlı gelişiyor. Umarım ülkemiz için fazla geç kalmaz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..





Kaynaklar:
proente.com/5g-ile-hayatimiza-neler-girecek/
mridvano.com/5g-teknolojisi-neler-vaat-ediyor/ wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=143679

suatsaygin.net/5g-ve-nesnelerin-interneti-bize-ne-getirecek/
mediaclick.com.tr/blog/5g-nedir-5g-ne-getirecek

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?