Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino HC-05 Bluetooth Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Arduino her zaman ilgimi çeken bir devre kartı olmuştur. Kolay bağlantıya sahip olması, sensörlerini kolay bir şekilde kullanılıp büyük işler çıkartılabilmesi, programlamasının kolay olması olumlu nedenlerimden bazıları.. Blogumda bu zamana kadar yayınladığım, deneyimlediğimiz birçok arduino sensörü var. Bu sensörlerin bazılarını bir arada kullanarak hayata dair hazırlanacak birçok proje bulunmakta. Bazılarını kullanıyoruz ama farkında bile değiliz =)

Akıllı ev sistemleri ile ilgili bir blog yazısı, haber vb. okumuş / izlemiş belki de dinlemiş olabilirsiniz. Nasıl oluyor nasıl çalışıyor bu sistemler diye kendinize hiç sordunuz mu? Eğer bu konular hakkında bir bilginiz yoksa Google üzerinden “akıllı ev sistemleri” sözcüklerini içeren küçük bir arama yaparak kontrol edilebilir akıllı sistem örneklerine ulaşabilirsiniz. Akıllı dediğimiz birey tarafından kontrol edilebilir sistemler içerisinde 2 önemli parçamız bulunmaktadır. Bunlardan biri bluetooth diğeri de wifi. Bu hafta Arduino’da  bu sistemlere merhaba diyebileceğimiz örneklerimize başlıyor olacağız. Vakit kaybetmeden malzeme listemize göz atalım.

Genel Malzeme Listesi:

HC-05 Bluetooth Modülü – Vcc bağlantısı 3.3V olarak kullanılacaktır.

HC-05 Bluetooth Modülü:

HC-05 Bluetooth modülü, Bluetooth SSP(Serial Port Standart) kullanımı ve kablosuz seri haberleşme uygulamaları için yapılmıştır. Bu kart bluetooth 2.0’ı destekleyen, 2.4GHz frekansında haberleşme yapılmasına sağlar. Açık alanda yaklaşık 10 metre büyüklüğünde bir haberleşme mesafesine sahiptir. Modülün haberleşme bağlantısı serial(UART) olduğundan hızlı ve kolay bir kullanımı vardır. Seri haberleşme esasında çalışır. Üzerinde bulunan RX ve TX pinleri sayesinde iletişim sağlanır. Ayrıca bu pinler yardımıyla AT komutlarını kullanarak modülün baud rate değeri, isim, şifre gibi çeşitli özellikleri değiştirilebilmektedir.

Bugün ilk kuracağımız devremizi Arduino Seri Monitör üzerinden kontrol edeceğiz. Devrede 3 adet ledimiz olacak. Seri monitörden göndereceğimiz her bir komutla ledleri kontrolü bir şekilde yakıp söndüreceğiz. Hemen devre şemamıza bir bakalım.

Devre Şeması:

Devre Kurulumu:

Breadboard üzerinde devremizi kurmaya başlayalım. Bluetooth modülünü breadboard üzerinde herhangi bir yere bağlayalım. Bluetooth modülü ve Arduino üzerinde bağlantılarımızı şemaya uygun şekilde bağlayalım:

Dikkat: HC-05 Bluetooth modülü 3.3V pinine bağlantı yapılarak çalıştırılması gerekmektedir. Elinde HC-06 Bluetooth modülü olanlar 5V pinine bağlantı yaparak çalıştırabilirler.

Arduino |   Modül
———————–
3.3 V       |     VCC
GND       |     GND
TX           |     RX
RX           |     TX

Bluetooth modülünün kurulumunda pinleri doğru yerlere bağladıktan sonra led devrelerimizi kuralım. Ledlerimiz 7,6 ve 5.pinlere bağlayalım.Devre kurulumlarını tamamladıktan sonra kod kısmına geçiş yapalım.

Kodlama Aşaması:

Devremizi hazırladıktan sonra Arduino’yu bilgisayara bağlayalım ve bilgisayarımızda Arduino kod editörünü açalım. Yukarıda verdiğim kodları editöre yazalım. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra Arduino portunu seçip kodu yükleyelim.

Bilgi: Kodlarınızı hatasız bir şekilde Arduino’ya atabilmek için RX ve TX pinlerine bağlı jumperleri kod aktarma işleminden önce geçici olarak sökmelisiniz. Aksi takdirde kod aktarımı esnasında portların meşgul olduğuna dair hata ile karşılaşabilirsiniz.

Kodlarımızı Arduino’ya yüklendikten sonra kontrollerimize başlayalım.

Kontrol 1- Seri Monitör Üzerinden Kullanım:

Led devremizi test edebilmek amacıyla Arduino üzerindeki RX pinine bağlı jumper kabloyu geçici olarak sökelim. Bluetooth haberleşmesini kesmiş olduk. Seri monitör penceresini açalım. Kontrolümüze dair değerlerimizi girerek test etmeye başlayalım.

Komut  |     Sonucu
—————————–
1        |   1.Ledi yak
2        |   2.Ledi yak
3        |   3.Ledi yak
q        |   1.Ledi söndür
w       |   2.Ledi söndür
e        |   3.Ledi söndür

Sırasıyla yazdığınız komutlara göre ledlerin durumu da bu sonuçlara uygun değişiyorsa devrenizde ve kodlarınız başarılı bir şekilde çalışıyor demektir. Şimdi asıl uygulamamıza geçiş yapalım.

Kontrol 2 – Android Uygulama Üzerinden Kullanım

Önce Arduino modülünü telefonumuza tanıtalım. Telefonun bluetooth özelliğini açıp çevredeki aygıtları taratalım. Arduino bluetooth modülünü HC-05 veya HC-06 hangi modülü kullanıyorsanız ekranınızda çıkacaktır, modülün adını bulalım ve bağlantısını sağlayalım. Parola ekranı çıktığında 1234  kullanalım. Olmaması durumunda 0000 parolasını kullanabilirsiniz.

Google Play Store üzerinden Bluetooth Terminal HC-05 başlıklı mightyIT tarafından hazırlanmış terminal uygulamasını telefona indirelim. Eğer daha önce üzerinde çalıştığınız bir terminal uygulamanız varsa onun üzerinden de çalışabilirsiniz.

Dikkat! : Seri monitör kullanımı için Arduino üzerinden RX pininden söktüğümüz jumper kablomuzu uygulama yardımıyla kullanabilmek için tekrar RX pinine bağlayalım. Aksi takdirde ledler hiçbir şekilde tepki vermeyecektir.

Bluetooth Terminal Hc-05 uygulamasını açtığınızda sizi böyle bir ekran karşılayacak. Cihazınızda daha önce tanımlanmış bluetooth aygıtları bu şekilde listelenecektir. Tanımladığınız Arduino bluetooth modülünü seçelim. Bir sonraki aşamaya geçelim.

En altta yer alan butonlar işinizi kolaylaştırmak için düşünülmüş tanımlanabilir butonlardır. Butona tıkladığınızda bir isim verelim ve tıklandığında çalıştırılmasını istediğiniz kodu yazalım. Ben kendimce bu şekilde düzenledim.Siz de kendinize göre bir düzenleme yapabilirsiniz.

1 numaralı butona tıkladığımda 1 komutunu gönderecek. 2 numaralı butona tıkladığımda 2 komutunu gönderecek. 3 numaralı butona tıkladığımda 3 komutunu gönderecek. q adlı butona bastığımda q komutunu gönderecek. w adlı butona bastığımda w komutunu gönderecek. e adlı butona bastığımda e komutunu gönderecek. Küçük harf kullanımına dikkat edin. Bu aşamaya kadar her şey normalse şu andan itibaren artık uygulama sayesinde ledleri yakabilir ve söndürebilirsiniz. =)

Bu uygulamayla Arduino uzaktan kontrol edilebilir sistemlere giriş yaptık. Bir sonraki konumuz RGB Led kontrolü olacaktır.

Karşılaşılan Hatalar:

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 2
  • ozcan kahya
    Posted on

    ozcan kahya ozcan kahya

    Yanıtla Author

    Hocam Merhaba,
    Ben spider robot projesiyle ugrasıyorum. Tüm baglantılar ve kodlar dügün çalışmalasına ragmen bluetooth bağlantısı kopuyor(2-3 haberlesme sonrası). Ayrıca bu çalışmayıda kurdum ve test ettim acaba modulde mi sorun var diye . hc-05 3.3v da çalışmıyor 5v a bağladığımda çalışıyor görüşünüzü merak ediyorum?


    • Kemal İKİZOĞLU
      Posted on

      Kemal İKİZOĞLU Kemal İKİZOĞLU

      Yanıtla Author

      Merhaba Özcan,

      Bluetooth modülü 3.3V ile 5V arasında çalışıyor. Devreye bağladığın komponentler fazla güç çektiğinden dolayı bu kopma/bağlanamama sorununu yaşıyor olabilirsin.Sorun olabilecek diğer durumlar için:
      1-Bağlantıların doğruluğundan emin misin?
      2-Modülün sağlam mı?
      2-Kod ile ilgili bir sorun yoksa geriye gücün yetmemesinden dolayı koptuğunu söyleyebilirim. Başka bir bluetooth modülün varsa onunla test edebilir misin?