Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Arduino HC-05 Bluetooth ile RGB Led Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bir önceki haftanın konusu olarak bluetooth modülü devresinin kurulumu, seri monitör ekranından kontrolü, mobil uygulama üzerinden kontrolünü sizlerle yapmıştık. Bu hafta ledler yerine RGB Led kullanarak mobil uygulama üzerinden kontrol etmeyi öğreneceğiz. Hiç vakit kaybetmeden malzeme listemize bir göz atalım.
Malzeme Listesi:
- 1 adet Arduino Uno
- 1 adet breadboard
- 1 adet RGB Led
- 3 adet 220 ohm direnç
- Jumper kabloları
- 1 adet Android Telefon / Tablet
Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.
Devre Şeması:
Dikkat: HC-05 Bluetooth modülü 3.3V pinine bağlantı yapılarak çalıştırılması gerekmektedir. Elinde HC-06 Bluetooth modülü olanlar 5V pinine bağlantı yaparak çalıştırabilirler.
Arduino | Modül
———————–—–
3.3 V | VCC
GND | GND
TX | RX
RX | TX
Modül bağlantısını tamamladıktan sonra rgb ledimizin bağlantısını tamamlayalım. Ledin kırmızı bacağını 7.pine, yeşil bacağını 6.pine, mavi bacağını da 5.pine bağlayalım. Böylece devre şemamız tamamlanmış olacaktır.
Kodlama Aşaması:
Devremizi hazırladıktan sonra Arduino’yu bilgisayara bağlayalım ve bilgisayarımızda Arduino kod editörünü açalım. Yukarıda verdiğim kodları editöre yazalım. Yazma işlemi tamamlandıktan sonra Arduino portunu seçip kodu yükleyelim.
Bilgi: Kodlarınızı hatasız bir şekilde Arduino’ya atabilmek için RX ve TX pinlerine bağlı jumperleri kod aktarma işleminden önce geçici olarak sökmelisiniz. Aksi takdirde kod aktarımı esnasında portların meşgul olduğuna dair hata ile karşılaşabilirsiniz. Kodların aktarımı tamamlandığında Arduino üzerinden RX pininden söktüğümüz jumper kablomuzu uygulama yardımıyla kullanabilmek için tekrar RX pinine bağlayalım. Aksi takdirde ledler hiçbir şekilde tepki vermeyecektir.
Mobil Bağlantı Aşaması:
Önce Arduino modülünü telefonumuza tanıtalım. Telefonun bluetooth özelliğini açıp çevredeki aygıtları taratalım. Arduino bluetooth modülünü HC-05 veya HC-06 hangi modülü kullanıyorsanız ekranınızda çıkacaktır, modülün adını bulalım ve bağlantısını sağlayalım. Parola ekranı çıktığında 1234 kullanalım. Olmaması durumunda 0000 parolasını kullanabilirsiniz.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra geriye mobil uygulama kısmı kalıyor. Devremizi Google Play’den BT_LED_Controller adında Ryan Chen tarafından hazırlanmış uygulamayı indirmeniz gerekmektedir. Bu uygulamayı indirdikten sonra programı açalım.
Uygulamayı açtığımızda karşımıza gelen ekranın sol üst kısmından BT List butonuna tıklayalım.
Açılan BT List penceresinde bağlantı kuracağımız bluetooth modülünü seçelim. Modülü seçtikten sonra bağlantı için 3-5 sn bekleyebilirsiniz. Bağlantı sağlandığında otomatik olarak renk çemberinin olduğu sayfaya yönlendirileceksiniz.
Yönlendirilen sayfa açıldığında en alt kısmında BT Connected! yazısını göreceksiniz. Bağlantınız başarılı bir şekilde tamamlanmış demektir. Şimdi işin en eğlenceli kısmına geldik 🙂 RGB led dokunduğunuz rengin değerini alıp yanmaya başlayacaktır. Dış kısımda yer alan beyazlıklara tıkladığınızda ise led sönecektir. Ledi kapatmak için bu şekilde kapatabilirsiniz.
Şimdi, ister renk çemberine dokunun isterseniz de renk çubuklarından kendi renginizi bulun.
Tadını çıkartın!
Kolay gelsin. =)
Son Yorumlar..