Bu değerlendirme yazılarımı yazmaya başladığımda "Bu yılı bitirdik mi şimdi?" sorusunu kendime soruyorum. Henüz bitirmedik ama az...

Merhaba arkadaşlar..
Bugün sizinle Buzzer kullanımını öğrenip farklı elektronik parçalarla (Potansiyometre, LDR, Buton) örnek etkinlikler gerçekleştireceğiz.
Buzzer, 2 ile 4 volt arasındaki gerilimle çalışabilen küçük titreştirici. Devre üzerinde ses çıkışı alabileceğimiz bir bileşen. Anlamlı sesler üretmese de voltaja göre kalın ya da ince “biiip” sesini çıkartabilmektedir. Şimdi temel kullanımının nasıl olduğuna bakalım.
Devremizi hazırladıktan sonra kod kısmına geçiyoruz.
Devremizi ve kodlarımızı tamamladıktan sonra şimdi sonuç kısmına geçebiliriz. Arduino’yu çalıştırdıktan sonra buzzerden 1 sn boyunca tiz bir ses çıkacaktır. 1 sn sessizlik sonrası ses aynı şekilde ve düzende devam edecektir.
Temel buzzer kullanımını öğrendikten sonra şimdi biraz daha devremize renk katalım. Şimdi ise buzzerın ses şiddetini potansiyometre ile ayarlayabileceğimiz bir devre kuralım.
Örneğimizde potansiyometreyi A0 girişine, buzzeri 13. pine bağlayıp şemadaki gibi devremizi hazırlıyoruz. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra kod kısmına geçebiliriz.
Kodumuzu Arduino’ya gönderdikten sonra sonucumuzu görmeye başlayacağız. Potmetremizi çevirdikçe buzzerden çıkan sesin şiddeti de değişecektir. Potansiyometre kullanarak buzzerden çıkacak ses şiddetini ayarladıktan sonra bir sonraki etkinliğimiz LDR ile buzzer kullanımı olacaktır.
LDR, Arduino’da kullandığımız ışık sensörümüz. Devremizden potmetreyi çıkartıp yerine LDR bağlayıp devremizi bu şekilde oluşturacağız.
Devremizi oluşturduktan sonra kod kısmına geçiyoruz. Bu devremiz için hazırladığımız kodları Arduino’ya gönderiyoruz.
Devremizi çalıştırdıktan sonra gelen ışık şiddetine göre buzzerden çıkan sesin şiddeti de değişecektir.
Bu bizim temel kapı zili örneğimiz olacaktır. İleride öğrendiklerimizle daha başka fonksiyonlar ekleyerek güvenlik sistemi geliştirebiliriz. Şimdi biz temel örneğimizden hareketle örneğimizi şemaya dökelim.
Devremizi tamamladıktan sonra kod kısmına geçelim.
Kodu Arduino’ya gönderdikten sonra devremizi çalıştırıyoruz. Butona bastığımızda buzzerden ses çıkmaya başlayacaktır.
Bu dersimizde bu zamana kadar öğrendiğimiz 3 farklı elektronik parça ile örnekler geliştirdik. Devre şemalarını ve Arduino kodlarını inceleyerek işin mantığını çözmeye çalışırsanız bundan sonraki örnek ve projelerde zihninizden devreyi kurabilecek seviyeye gelirsiniz.
Yaptığınız / yapacağınız çalışmalarda şu soruların yanıtlarını verebilmelisiniz:
1-Hangi parça devreye nasıl bağlanıyor?
2-Hangi parça temel olarak nasıl kullanılıyor?
3-İki parçayı birbiriyle kullanmaya çalıştığımda bunu nasıl yapabilirim?
Bu soruların yanıtlarını verebiliyorsanız kendinizi geliştirme adına doğru yolda ilerliyorsunuz demektir. Her şey birden olmaz. Zamanla, ezberlemeden, kullanarak öğreneceksiniz. Bu dersimizin verimli geçtiğine inanıyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
http://www. instructables .com/id/ How-to-use-a-Buzzer-Arduino-Tutorial/
Son Yorumlar..