Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Adobe’nin AI Uygulaması: Firefly
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bugünkü yazımda Adobe’nin yeni yayınladığı yapay zeka uygulaması Adobe Firefly hakkında paylaşımlarda bulunuyor olacağım. Bu yapay zeka uygulamasına direk erişim henüz bulunmuyor. Beta programı kapsamında bir başvuru yapmanız gerekiyor ve onaylandıktan sonra kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Dilerseniz bu yeni uygulamaya birlikte bir bakalım.
Bu web üzerinden çalışan yapay zeka uygulaması ile uygulamaları profesyonelce kullanan biri olmadan, yazı diliyle ifade ettiğiniz tasvirleri gerek sıfırdan gerekse bir çalışmanız üzerinde uygulayarak köklü değişiklikler yapabilir, ilham veren görsel üzerinden yeni görsel ve ortamlar üretebilirsiniz.
Firefly Programına Katılım
Beta programına katılabilmeniz için https://www.adobe.com/sensei/generative-ai/firefly.html adresine tıklayın. Sayfada yer alan “Join the Beta” butonuyla erişim isteğinde bulunabilirsiniz. Şu an sadece erişim izni verilen kullanıcılara açık olan bu platformu kullanabilmek için şuradan başvuru yapabilirsiniz.
Başvurunun onaylanması 2-3 haftayı bulabilir, sabırlı olmalısınız. Başvurunuz kabul olduğunda Adobe tarafından bilgilendiriliyor olacaksınız.
İçeridesiniz!
Adobe’den kabul mailinizi aldığınızda başvurduğunuz mail hesabınızla Adobe Firefly’ı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yazıdan Görsele Dönüşüm
Hepimizin aklında betimlenecek illa bir yerler, durum veya objeler elbette vardır. Bunu betimlediğimizde ise karşımızdaki kişinin zihnindeki şema ile birebir aynı olmayabilir.
Burada Adobe’nin kullanıma sunduğu özelliklerden biri de yazıdan görsele dönüştürmedir. Zihinde beliren o şemaya dair ne kadar ayrıntılı bir tarif metni hazırlarsanız o kadar birebir uyumlu bir çalışma üretebiliyor olursunuz.
Burada metinden görsel olarak üretmesini istediğim tanım şu şekilde: long ear sweet white rabbit is walking excitedly in moon. Türkçesi uzun kulaklı beyaz tatlı tavşan heyecanla ayda yürüyor. İki kez bu tanımda görsel oluşturmasını istediğimde üstteki gibi 8 adet görsel oluşturdu.
Şunu düşünebilirsiniz. Acaba istediğim tanımı Türkçe tarif ettiğimde ne çıkıyor olacak. Bir önceki ChatGPT ile Nasıl Ödev Yapılır? yazımda ChatGPT’de konuşmayı nasıl devam ettiriyorsanız o dilde yanıt alıyordunuz ama burada gelen görsellere baktığımızda Türkçe dil desteğinin olmadığını rahatlıkla görebiliyoruz.
Yazı Efektleri
Üç boyutlu bir yazı oluşturabilmek için ayrı bir program kullanmanız ve yazı üzerine giydirme için de ayrı bir programda çalışmanız gerekmekteydi. Sonra Adobe Photoshop ile bu tek bir yere toplanmıştı.
Adobe Photoshop üzerinde çeşitli doku ve desenler kullanarak istenen çalışmayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu biraz zaman alsa da ortaya şahane çalışmalar çıkartabiliyorsunuz. Tabi çalışmaların çıkması sizin o programları iyi bir şekilde kullanabilmenize de bağlıydı.
Adobe Firefly’da yazı efektleri olarak en sık kullanılabilecek doku ve tasarımlar ana ekranda sergilenmiş fakat o tür içerisinde çeşitli tasvirlerle istediğiniz doğru çalışmayı üretebilirsiniz.
Burada yosun deseniyle bir yazı hazırladım. Sağ taraftaki panelden örnek efektleri de deneyebilirsiniz. Font ve arkaplan rengini değiştirip yazınızın daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.
İlginç bir deneme yapmak istedim ve dokusu “brain” olan bir çıktı görmek istedim. Yazının alt kısmında 4 adet alternatif doku yerleşimi tercih var. Bunlardan hangisi size daha çok hitap ediyorsa onu kullanabilirsiniz.
Bir tık kalın olsa, 1 mm yukarı kaysa?
Oldukça ilginç ve başarılı bir çalışma ortaya koyan AI için bunu altın beyin olarak hazırlamasını istedim. Bunu hızlıca dönüştürüyor olması inanılmaz bir şey.
Aklıma yazıdaki beyin kanallarını 1 mm daha kalın yapabilir miyiz sorusu geldi. Tasarımcıları çıldırtan ve 1 mm ya da bir tık ölçüsünü kullanan herkese buradan selam vermek istiyorum 🙂 Yapay zekada tabi şimdilik böyle bir ayarlama yok. Bunu ancak pizza deseniyle tasarlanmış bir yazı stiline mozarella ekleyerek değiştirebilirsiniz. 😄
Başka Neler Var?
Şu zamana kadar geliştirilmiş ve kullanıma açılmış en sık kullanılan bu uygulamalar var. Her biri başlı başına en büyük yardımcımız olacağı kesin. Daha spesifik özellikleri kullanabileceğimiz, bunları bir Photoshop programı değil de web tabanlı bir AI uygulaması ile halledebileceğimiz özellikler şimdi geliştirilme aşamasında ama yayına alınması an meselesi. 🙂
Siz de bu programa başvurup Adobe Firefly uygulamasını deneyimleyebilir, çalışmalarınızı hazırlarken bu yardımcı aracı kullanarak destekleyebilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Son Yorumlar..