Bu değerlendirme yazılarımı yazmaya başladığımda "Bu yılı bitirdik mi şimdi?" sorusunu kendime soruyorum. Henüz bitirmedik ama az...
Spatial.io ile Sanal Evren Deneyimi
Herkese merhaba,
Bugün farklı bir başlık ile karşınızdayım. Spatial.io uygulamasını daha önce duymuş muydunuz? Eğer internette Metaverse evrenine dair içerikleri takip ettiyseniz mutlaka bir fotoğraf veya videosu ile karşılaşmışsınızdır. Firmaların Metaverse evreninde yaptığı toplantı ve buluşmalarını görmeyen kalmamıştır. Bugünkü yazımda bu sanal dünya uygulaması hakkında bilgiler paylaşıyor olacağım. O zaman nedir bu Spatial dedikleri şey ile başlayalım.
Spatial Uygulaması Nedir?

Spatial, üç boyutlu sanal bir dünya içerisinde web üzerinden oturum açarak katılıp bu evreni üç boyutlu avatarınız ile deneyimleyebileceğiniz, içeride içeriklerinizi paylaşabileceğiniz, pazarlayabileceğiniz, sesli konuşmalar gerçekleştirebileceğiniz bir platformdur. Bu platforma ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz.

Kayıt işlemi sonrası ilk deneyimimizi gerçekleştirmek için sanal bir dünyaya giriş yapalım. Spatial.io ana sayfanın alt kısmında katılmak için uygun olan sanal evrenler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesine giriş yapıp deneyime başlayabilir veya kendiniz boş bir dünya oluşturabilirsiniz.
Spatial’da Sanal Evren Oluşturmak

Uygulamada oturum açtıktan sona ekranınızın sağ üst köşesinde Create a Space butonu bulunmaktadır. Bu butona tıkladığınızda Free, Creator Toolkit, Collectibles, Your Templates seçenekleri bulunmaktadır. Üstteki resimde görüldüğü üzere ücretsiz seçenekler içerisinden evrenlerin farklı renklerini seçerek bir dünya oluşturabilirsiniz.

Creator Toolkit kısmında kendi sanal çevrenizi de tasarlayabiliyorsunuz. Unity üzerinde hazırlayabileceğiniz Creator Toolkit oluşturulmuş.

Uygulama içerisinde kullanmak üzere hazırlayabileceğiniz içerikler için rehber sayfalar hazırlanmış. Tabi bu nesneleri geliştirmek için Unity hakkında biraz bilginizin olması gerekiyor. Unity’de hazırladığınız içerikleri kullanmak üzere buraya ekleyebiliyorsunuz.

Yok mu bize göre özel tasarlanmış, satın alabileceğimiz dünyalar derseniz hazırlanmış koleksiyonları inceleyebilirsiniz. Koleksiyonlar içerisinde Lood Pod adındaki tasarımı OpenSea üzerinden inceleyebilir, Spatial üzerine cüzdanınızı bağlayıp satın alarak hemen kullanabilirsiniz. Fiyatı 0,117 ETH – $209,76 civarındaymış.
Spatial Sanal Evreni Kullanımı

Biz ücretsiz – free seçenek ile devam ederek Haven Stage hazır dünyasını başlatalım. Spatial’in en sevdiğim özellikleri web tabanlı, bilgisayarı yormayan, farklı cihazlarla bağlanabileceğiniz kaliteli bir uygulama olmasıdır.
Görselden de görebileceğiniz üzere ekranda belirli yerlere fonksiyon butonları yerleştirilmiştir. Bu butonları kullanarak uygulama içerisinde karakter hareketleri yapabilir, ekran kaydı gerçekleştirebilir, sunum açabilir ve nesne eklemeleri yapabilirsiniz.

Burada karakterinizi W – A – S – D tuşlarıyla klavye üzerinden kontrol edebilirsiniz. Farenizin sol tuşuyla hedef noktalar belirleyip karakterinizi hareket ettirebilirsiniz. Aynı zamanda oturma yerlerine geldiğinizde yeşil çember belirdiğini göreceksiniz. Farenizin sol tuşa tıklayıp karakterinizi koltuğa oturtabilirsiniz. Yine sol tuş ile kaldırıp farklı bir noktaya götürebilirsiniz.

Evet, herkes hazırsa sunumumuza başlayabiliriz. Ekranın alt kısmında yer alan butonlardan Share Screen ile Zoom mantığında ekranınızı paylaşabilirsiniz. İster uygulama, ister pencere içeriğinizi dev ekrana yansıtabilirsiniz. Aynı zamanda sağ altta yer alan sohbet penceresinden ve sesi kullanarak aktif olarak katılım sağlayabilirsiniz.

Ekranın alt kısmında yer alan butonları kullanarak hareketler yapabilir, fotoğraf veya video çekip bunu bilgisayarınıza indirebilirsiniz. (+) işareti ile sanal evreninize içerik ekleyebilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanılabilecek objelerden bir doğum günü pastası bir de müzik çalar ekledim. Üzerine kendi doğum günümü kutladım 😀
Peki bu sanal evrene daha neler ekleyebiliyoruz?

Content başlıklı görselde görüldüğü üzere sol blok içerisinde yer alan başlıklarda ekleme yapabiliyosunuz. Bunlar oldukça yararlı bağlantılar. Bir mobilya, yapı tasarlamışsanız, NFT hazırlamışsanız bunları dahil edebiliyorsunuz. Bilgisayarınızdan paylaşılabilecek bir içerik veya not ekleyebiliyorsunuz. Açıkçası birçok şey ekleyebiliyorsunuz 🙂

Objelerinizi ekledikten sonra bunları yeniden düzenleyebilir, konumlayabilir, çevirebilirsiniz. Tercihe göre belirli noktalarda düzenlemeler yapabilisiniz.
Spatial Paylaş ve Go Live Özelliği

Metaverse evreninizi hazırladıktan sonra buraya arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz. Share butonu ile karşınıza açılan ayarlar ücretsiz versiyon için gayet tatmin edici. Davet ettiğiniz kişilerin dünyanızı düzenlemesine izin verebilir veya sadece ziyaretçi olmasını sağlayabilirsiniz. Mail ile davet edebilirsiniz.

Share ayarlarında bulunan Go Live ile arkadaşlarınızı davet etmenin ötesinde canlı bir sunucu oluşturabilirsiniz. Gören, fark eden herkesin sunucunuza gelebileceği bir ortam oluşturabilirsiniz. Go Live özelliği 50 kişiye kadar ücretsiz kullanılabiliyor.
Go Live özelliğini durdurmak istediğinizde yine dünyanızın paylaşım ayarlarından bu özelliği durdurabiliyorsunuz.
Go Live Ziyaretçileri

Dünyanızı paylaştıktan sonra link üzerinden gelen katılımcılar bir isim ve bir avatar belirlemesi gerekiyor. Daha sonra Continue diyerek hızlıca dünyaya katılabiliyor.

Ziyaretçiler sadece etrafta dolaşabiliyor. Ziyaretçiler sohbet edebilmesi için kendi hesabını kullanarak giriş yapması gerekmektedir. Aksi halde sohbeti kullanamıyor olacaklar.
Evet, bir sanal evren örneği olan Spatial.io uygulamasını sizlerle deneyimlemiş olduk. Metaverse örneği bu uygulamalar geleceğimizin nasıl şekilleneceğine ve ilerleyebileceğine ışık tutmaktadır. Bugün bu özellikleri kullanıp bu ortamları deneyimleyebilmek bile bu çalışmaların nereye gideceğini bize derinden hissettiriyor.
Küçük Bir Tavsiye
Uygulamayı deneyimlerken siz de fark etmişsinizdir ki sanal cüzdanların bağlanması, SketchFab ve tasarım uygulamalarından içe aktarıma izin vermesi, Unity ile nesneler ve ortamlar tasarlama gibi içerik üretmenin ve bağlantı kurmanın farklı boyutlarını görüyoruz. Bu gibi uygulamalarda da deneyim kazanabilmek ileriye yönelik güçlü adımlar atabilmenize de yardımcı olacaktır.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..
Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.
Son Yorumlar..