Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Minecraft MakeCode Oyuncu Blokları Kullanımı
Kemal İKİZOĞLUHerkese merhaba,
Bir önceki yazımda sizlerle MakeCode Temel kategorisinde yer alan blokların kullanımını öğrenmiştik. Henüz bu başlangıç yazımızı okuyamadıysanız http://blog.ikizoglu.com/2021/02/minecraft-makecode-temel-bloklar-kullanimi/ adresinden başlayabilirsiniz. Bugünkü yazımızda MakeCode Oyuncu kategorisini keşfetmeye başlayacağız. Dilerseniz hemen başlayalım.
MakeCode Kullanımı
Çalışmalarımıza başlamadan önce ihtiyacımız olacak temel becerilerden biri de Minecraft Education’a giriş yaptıktan sonra MakeCode içerisinde bir proje oluşturup programlamaya hazır hale getirebilmektir. Eğer bu konuda kendinize bir hatırlatma yapabilmek istiyorsanız daha önce tüm bu süreci sizlerle paylaştığım Minecraft Education’da MakeCode Kullanımı blog yazımı okuyabilirsiniz.
Oyuncu Blokları Kullanımı
MakeCode penceresini açtığımızda sol bölümde yer alan menüde Oyuncu kategorisine tıkladığımızda karşımıza oyun içerisinde yer alan bir oyuncunun yapabileceği, kullanabileceği eylemler için bloklar yer almaktadır. Burada toplamda 15 bloğumuz bulunmaktadır. Şimdi bu blokları teker teker incelemeye başlayalım.
“jump sohbet komutu kullanıldığında” bloğu oyun içerisinde sohbet penceresini açıp “jump” yazdığınızda içerisindeki kodları çalıştıran bir kod bloğudur. Burada “jump” yerine istediğiniz bir şey yazabilirsiniz.
“on Eşya: ….. used” bloğu içerisinde bir eşya seçme bölümü bulunmaktadır. Bu eşya seçildiğinde ne işlem yapılmasını istiyorsanız bloğun iç kısmına ekleyerek bu işi yaptırabileceğiniz bir bloktur.
“…. deyin” bloğu kullanıldığında sohbet penceresine kendi kullanıcı adınızla mesaj gönderebiliyorsunuz. Bu bloğu kullanabilmek için kapsayıcı bir bloğun içerisinde olması gerektiğini unutmayın!
” x, y, z koordinatları konumuna ışınlan” bloğunu kullandığınızda belirlenen konuma ışınlanma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
“Oyuncu yürü eyleminde” bloğu kullanıldığında oyuncu yürümeye başladığında içerisindeki kodları çalıştıran bir kod bloğudur. Burada “Yürü” eylemi yerine şu değerleri seçebilirsiniz:
- Suda Yüzme
- Düşüş
- Tırman
- Lavda Yüzmek
- Uçmak
- At Binme
- Eğilmek
- Hızlı Koşmak
- Sıçrama
“oyuncu öldüğünde” bloğu canı tükenmiş oyuncunun o anda gerçekleştirmek istediği eylemler için kullanılan bir bloktur.
Konum Bilgilerini Kullanmak
Oyuncu kategorisi içerisinde yer alan bu iki blok herhangi bir değer yazmadan oyuncunun o anki dünya konumunu ve oyuncu adını almak için kullanabilirsiniz.
“say hi! komutunu çalıştır” bloğu sohbet penceresi içerisinde “/” işareti ile kullanılan komutları çalıştırmak için kullanabilirsiniz. Burada komutları kullanmadan önce sohbet penceresinde yazacağınız kodun doğruluğundan emin olmalısınız. Yazım ya da teknik hata durumunda çalışmayacaktır.
“en yakındaki oyuncu (@p) hi! söyle” komutu yakınında bulunan kullanıcıya mesaj atmak için kullanılmaktadır. (@p) oyunda yakındaki herhangi bir oyuncu ifade etmektedir.
“ok atıldığında” bloğu adından da anlaşılacağı üzere ok attığınızda gerçekleşmesini istediğiniz eylemleri gerçekleştirebilirsiniz.
“… sohbet komutunu çalıştır” bloğu kodlama sayfası içerisinde hazırlanmış “… sohbet bloğu kullanıldığında” bloklarını tetiklemek için kullanılan bir bloktur.
“jump” sohbet komutu kullanıldığında bloğu oyun içerisinde sohbet penceresini açıp “jump” yazdığınızda blok içerisindeki kodları çalıştıran bir bloktur. Burada “jump” yerine istediğiniz bir şey yazabilirsiniz.
“oyuncu ışınlandığında” bloğu ışınlanmadan sonra gerçekleştirmek istediğiniz eylemleri bu blok içerisine ekleyebilirsiniz.
Örnek Blok Kullanımı:
Siz de bu blokları kullanarak dünyanızda sohbet komutları kullanarak bazı şeyleri daha efektif gerçekleştirebilir, hedeflerinize yönelik planladığınız blokları programlayarak daha interaktif bir dünya oluşturabilirsiniz.
Bugün sizlerle “MakeCode Oyuncu” kategorisindeki blokların kullanımını öğrendik. Bir sonraki hafta “Bloklar” kategorisini öğreniyor olacağız. Daha önce yayınladığım Minecraft Education yazılarıma http://blog.ikizoglu.com/category/minecraft-education/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sorularınız olduğunda altta yer alan yorum kısmından bana yazabileceğinizi unutmayın.
Ayrıca Minecraft Education sürümüne dair Türkçe içeriklerin yayınlandığı @MinecraftEduTR Youtube, Twitter ve Instagram kanallarını da takip edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Hoşça kalın.
Son Yorumlar..