Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Intel Gücüyle Drone Işık Gösterileri

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..
Adını günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz, sahip olup kullanmaya can attığımız en önemli teknolojik araçlardan biri oldu droneler. Drone diye sıkça bahsediyoruz peki ama bunun anlamı nedir? Oxford İngilizce Sözlüğü’ne göre “drone”, uzaktan kontrol edilen, pilotsuz hava aracı veya misili anlamına geliyor. Drone’lar ya da uzun ismiyle insansız hava araçları (İHA) 20’inci yüzyılın birçok teknolojisi gibi önce savunma sanayi için geliştirildi. Önceleri gözlem amacıyla tasarlanan bu araçlar, askeri saldırılarda kullanılmaya başlanması daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. Sonrasında ise diğer alanlara da dahil olması hayatı her anlamda kolaylaştırmaya başladı. Karşımıza lojistik teslimat yaparken, tanıtım ve reklamcılıkta, fotoğraf ve video çekimlerinde, doğal yaşamı gözleme, tarım, havadan çekim yapma, deprem sonrası hasar ve radyasyon tespiti gibi kullanım durumuna göre değişen bir çok yerde karşımıza çıkmakta. Hala farklı alanlarda kullanılmak üzere yeni ve güçlü droneler tanıtılmakta.

Yakın zamanda karşılaştığım eğlence sektöründe kullanılan ve çok hoşuma giden bir kullanımı vardı. Amerika’nın meşhur 2017 SuperBowl’unda Lady Gaga sahne gösterisine her zamanki gibi farklı bir şekilde başlamak istemişti. Sanatçı çatının üzerinden gösterisine başladığında aynı zamanda arkasında 500 tane drone de görevini icra etmeye başlamıştı. Bu durumu daha önce izlemeyenler için ve bir kez daha izlemek isteyenlere videoyu veriyorum.

2017 Super Bowl açılışında intel öncülüğünde hazırlanmış drone ışık gösterisi etkileyiciydi. Etkinliğe sizin de gördüğünüz gibi farklı bir hava katıyordu. O kadar drone aynı anda ahenkli şekilde birbirine çarpmadan hareket ediyor olması ve anlamlı birer şekiller oluşturması bambaşkaydı.  Bunları söylemek dile kolay gelse de dronların kontrolleri, çarpışmadan ahengi bozmadan anlamlı şekiller oluşturabilmesi ve gösteriye başarılı bir şekilde başlayıp tamamlayabilmesi hiç ama hiç kolay olmasa gerek 🙂 Bu durumu merak etmiştim ve bununla ilgili biraz araştırma yapmak istedim. Araştırmalarımda heyecan verici şeylerle karşılaştım. Öncelikle Intel drone ekibi ve ilk projeleri Drone 100 ile tanışmalısınız. İzleyeceğiniz bu video aslında bir mihenk taşı niteliğinde. İntel bu Drone 100 projesi ile aynı anda havaya uçan insansız hava taşıtları için bir Guinness dünya rekoru kırmış. Buyurun izleyelim.

Bu rekor sonrası İntel bu proje için çıtayı biraz daha arttırmıştı ve bunu 500 drone ile başarmak ve iyi bir şekilde sunabilmek istiyorlardı. Bunu da Lady Gaga’nın performansını izlediğiniz videoda 2017 SuperBowl’da gerçekleştirdiler. Drone takımı bir sonraki adımda HP ile işbirliği yaparak Coachella Festivalinde ışık gösterilerine devam ediyordu =) Sonuç ise muhteşemdi.

Daha da devam ettiğimizde Disney için hazırlanmış bir gösteri..  20 dakikalık drone şarjıyla tüm bunları gerçekleştirebilmek.. =)

Ne kadar güzel ve etkileyici değil mi? Şahsen ben ülkemizde de bu şekilde bir gösterinin olmasını isterim. Böyle bir proje içinde çalışmak isterim. Kendimize ait görseller oluşturup ülkemiz adına önemli gün ve haftalarımızda bunları kullanalım isterim. Farklı bir alanda daha kendi ülkemizin ismini duyuralım isterim. Pek yakında gerçekleştirebilmek dileğiyle..

 

Kaynaklar: 

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?