Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Yeni Telefonum Galaxy A5 (2017) İncelemesi
Kemal İKİZOĞLUTeknolojinin hızlı gelişmesi ve beklenen isteklere hızlı cevap verebilmesi günümüzün en heyecanlı ve en mutlu edici durumlarından bir tanesi. Bundan 5-10 yıl öncesinde yeni bir telefon çıktığında alıp bozulasıya kadar kullanıyorduk. Bir telefon piyasaya sürüldüğünde bir sonraki telefonun çıkması öyle çabuk olmuyordu.İnsanlar en iyiyi ya da en pahalı olanı tercih etmiyordu. İhtiyacını görecek ucuz bir telefonu alıyordu.Şimdi ise durum çok değişti. 5-6 ayda bir! yeni telefon çıkmaya başladı. Fiyatları ise dudak uçuklatacak cinsten. En iyiye, en pahalı olana sahip olma düşüncesi bizi ihtiyacımızın çok ötesinde durumlara sürüklemeye başladı. Hal böyle olunca zorunlu olarak ayak uydurmaya başlar olduk.
Android telefonların vitrinlerde kendini iyiden iyiye göstermeye başladığı zamanlarda artık yeni bir telefona ihtiyacımın olduğunu hissedip ilk android telefonum olan Samsung Galaxy Duos (s7562)’u satın aldım. Bunun içinde bir inceleme yazısı yazmıştım. Bu telefon ile gerçekleştirmek istediğim her şeyi yaptım. İlk zamanların hızı, her şeye elimin altından ulaşabilme mutluluğu,verimliliği ile hayatı inanılmaz kolaylaştırıyordu. Ama zamanın geçmesi, yazılımların güncellenmesi elinizdeki telefonun yetersiz kalışını günden güne hissettirmeye başlıyordu. Yeni bir telefon almalıydım. Yeni telefonda olmasını istediğim özellikler nelerdi?
1- Güncel Android sürümü
5-6 ayda bir çıkan yeni telefonlar bizi sürekli telefon alma ihtiyacına sevk ediyordu. Tamam telefonu aldık ama bu telefon tek başına ne yapabilir ki yazılımı güncellenmedikten sonra? Fiziksel görünüşü harika olabilir ama hızlı olması, bizi yarı yolda bırakmaması ve işimizi başarıyla görebilmesi aslında aradığım özelliklerden birtanesi. Eğer elinizdeki telefona yazılım güncellemesi gelmeyecekse o telefon artık gözden çıkarılmış telefonlar sınıfına giriyor ve her uygulama güncellemesinde telefon biraz daha yavaşlıyor. Bir – iki uygulama güncellemesi sonrası “Uygulama artık telefonunuz tarafından desteklenmiyor.” uyarısını alabilirsiniz. Bu yüzden yükseltme planı içinde bulunan cihazları tercih etmelisiniz.
2- Hafıza / Arttırılabilir Hafıza
Depolama önemlidir. İndirilen uygulamalar telefonun dahili hafızasına kurulur. Çektiğimiz fotoğraflar ve videolar telefonun hafızasına kaydedilir. İlk zamanlarda problem olmayabilir ama daha sonra alan yetersizliğini hissetmeye başlıyorsunuz. Bulut depolama/yedekleme çözümleri telefonun dahili ya da arttırılabilir hafızası kadar istediğiniz gibi cevap veremeyebilir. (Konum,şebeke gücü vb. durumlar etkili)
3-İşlemci Hızı / Ram Kapasitesi
En az 3 GB ve üzeri ram kapasitesine sahip olmalı. Yapılacak işlemlerde donmalar ve beklemeler yaşamayı hiç kimse istemez. Hız işlemci gücüyle de bağlantılı bu durum. Sonuçta yeni çıkan her telefonda yeni işlemciler kullanmaya çalışılıyor.
4-Diğer Etmenler
Fiyatı, Batarya Gücü, Kamera Özellikleri vs.
Sonuç:
Bu kriterlerle bir araştırma yaptığımda ister istemez fiyat 1800 üzerine çıkmaya başlıyor. Samsung tercih ettiğim için arama sonuçlarında direk yenilenen Samsung 2017 A serisi telefonlar görüntüleniyordu. A3 – A5 – A7.
Fiyat / performans değerlendirmesinde tercihim Samsung A5 2017 oldu. Araştırma öncesi düşündüğüm ve sahip olmak istediğim Note serisi bir telefon vardı. Note 7 almak istiyordum. Fakat malum batarya problemlerinden sonra toplatılan telefonun yerine Note 5 tercih edebilirim belki diye düşünmüştüm. Birçok arkadaşımın Apple Iphone tercih etmem gerektiğini söylese de tercihim Samsung’tan yana olacaktı.
Telefonun detaylı özelliklerini incelemek isterseniz şuradan veya şuradan ulaşabilirsiniz. Kabaca özelliklerinden bahsetmek istersek 1080×1920 (FHD) çözünürlükte 5.2 inç ekran, 3 GB Ram, 32 GB dahili ve 256 gb kadar arttırılabilir hafıza, Android 6.0.1 Marshmallow işletim sistemi ve planlanan yükletilebilir versiyon Android 7.0, 16 mp ön ve arka kamera, USB Type-C arabirimi, 3000 mAh pil ve dahası.. =)
Deneyimlerim:
- Telefonu elinize aldığınızda ekran boyutu biraz büyük gelebilir. Baş parmağınızı telefonun herhangi bir yüzeyine tek elinizle ulaşabiliyorsunuz ama biraz zorlanabilirsiniz. Telefonun hoparlörünü sağ yana taşımaları harika olmuş. Elinizi hoparlörün üzerine getirip kapatma ihtimali yok denecek kadar az. USB Type-c çıkışının kullanılması yerinde bir kullanım olmuş. Hızlı şarj özelliği ise işinizi gerçekten çok kolaylaştırıyor. 1 – 1,5 saatte şarj doluyor. Home tuşunda parmak izi okuyucu olması da büyük bir avantaj. Şifre kullanmanın alternatifinde parmak izinizi okutarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
- Bildirim paneli önceki sürümlere göre çok kullanışlı. Açmak istediğiniz özelliğin ek özelliklerini ayarlar sayfasına giderek açmaktan ziyade tek bir pencere üzerinden halledebiliyorsunuz. Note 7’de kullanılmış bir özelliğin bu telefonda da kullanılması telefonun verimliliğini arttırmış.
- İlk fırsatta 70 tane çeşitli kategorilerde uygulamalar kurdum. Bu uygulamaları kullandıkça arka planda açık bıraktım. Ekranı ikiye bölüp bir yanda video izlerken diğer yanda işlemciyi yoracak uygulama açtım. Derken en son açtığım uygulamayı bırakıp ilk açtığım uygulamaya döndüm. Ve işlemlere devam ettim. Hiçbir şekilde bekleme ya da takılma olmadı. Her şey akıcı bir şekilde ilerliyordu. Bu harikaydı!
- Telefona ne kadar uygulama yüklense de yüksek bir ram kullanımı olmadı. 32 gb dahili depolamada 20 gb kullandım. Ve kullanmaya da devam ediyorum. Telefonda herhangi bir performans kaybı hissetmedim. Ayarlar penceresinde “Cihaz Bakımı” bölümünde pil,depolama,ram ve güvenliğin toplanması size kolaylık sağlıyor. Ekstra uygulama kurmadan cihaz bakımını buradan halletmek çok güzel.
- En önemli hususlardan bir tanesi de şarj ne kadar dayanıyor? Tam şarjla normal internetsiz kullanımda 3 günü gördüm. Yine tam şarjla gün içerisinde wifi ve mobil internetle 2 gün kullandım. Tam şarjla aktif olarak uygulama indirip,video izlediğimde ise 1,5 gün dayandı. Telefonda %10 şarj kaldığında şu hissi yaşamıyorsunuz: “Ya acil şarja ihtiyacım var! Hemen şarj etmeliyim. ” O yüzde 10 şarj sizi kullanıma göre belki 4-5 saat götürebilir.
- Bir deney yaptım. %80 şarjla ve yanıma şarj cihazını almadan yolculuğa çıktım. Gerektiğinde tel görüşmesi, gerektiğinde interneti kullandım. Fotoğraf ve videolar çektim. Ve aradan 40 saat geçti ve şarjım daha yeni bitmişti. Teli ne zaman şarja taktığımı unuttuğumu kesinlikle söylemeliyim. Hele ki arkadaşımın 10 saatte bir yaptığı şarja göre a5 mükemmeldi.
- Kamera performansı da tatmin edici. Odaklama sonrası çekilen fotoğraflar telefondan beklenen performansa göre göz alıcı..
Hayatımızda kullandığımız internet altyapısı bariz. Mobil internet bir sınıra kadar, wifi genel kullanıma göre belli bir sınıra kadar hizmet verebiliyor. İşlemci gücü zaten yeterli bir düzeydeyken ihtiyacı her türlü görüyorken daha hızlı bir işlemciye (eğer geliştirici değilseniz) ihtiyaç olabileceğini pek düşünmüyorum. Yani LTE300 aktarım hızı ile LTE600 aktarım hızı arasındaki farkı; Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835 Octa-core (4×2.45 GHz Kryo & 4×1.9 GHz Kryo) ile Exynos 7880 Octa-core 1.9 GHz Cortex-A53 arasındaki farkı gözle göremeyeceğiz elbette. Kullanılan işletim sistemi de güncel işletim sistemi. Hepimiz Marshmallow kullanıyoruz ve Noguat için güncelleme bekliyoruz. Aslında fiyat anlamında gözle görülür fark dışında pek bir fark yok.
Samsung A5 ile Samsung S8 ve Note 7 karşılaştırması yaptığımda fark olarak fiziksel özellikler dışında aktarım hızı (LTE300 /LTE600), ram kapasitesi (3gb – 4gb) ve depolama miktarı(32gb – 128gb) ve işlemci hızını fark olarak gösteriyor. Samsung S8 en az 3500 TL ‘den satışı var. A5’in ise 2000 TL. En iyisi olsun yarışında değilseniz tercih ettiğim Samsung A5 2017 ifade ettiğim bu özellikleri taşıyan gerçek anlamda üst seviye bir telefon.
Ayrıca şu özelliklerini de söylemeden geçmeyelim:
- Samsung TV’leri uzaktan kontrol edebilmek için hazırlanmış Smart View,
- Ultra Güç Tasarrufu ( Çılgınca bir şey )
- Always on Display ile her zaman açık ekran,
- Kendine ait Mavi Işık Filtresi,
- NFC özelliği,
- Arttırılabilir hafıza ile 256 gb kadar depolama alanı.
Olumsuz olabilecek özellikleri için şunları söyleyebilirim:
- Bildirim ışığı yok. Fakat Always On Display özelliği ile bu eksiklik giderilmiş.
- Kutu içinde gelen kulaklıklar hala standart aynı kulaklık ve rahatsız edici. Bunun için ekstra kullandığınız kulaklığı kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak kullandığım süre boyunca herhangi bir eksiklik duymadım ve deneyimlediğim S8 ya da Note 5 gibi bir performans aldım. Kriterlerime sahip kullanıcılar için gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
10.07.2017: Beyaz Ekran Sorunu, Beyaz Ekranda Takılı Kaldı.
Telefonu bir müddet kullandıktan sonra anlık takıldığını hissettim. Yeniden başlattım ve beyaz bir ekranda takılı kaldı. Bataryasını çıkartamadığım için biraz bekledim. Sonra resetleme ihtiyacı hissettim.
Reset Atma: Ses açma + ses kısma + güç tuşlarına aynı anda ekran kapanasıya kadar basın.
Reset işlemi sonrası problem ortadan kalktı.
Son Yorumlar..