Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


2018 – 2019 #Değerlendirmesi

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

2019 yılının ilk haftasından herkese merhaba,

Yeni bir yılın başında hepimiz geçmiş yılın raporunu gözden geçirip yeni yıla hangi hedeflerle ilerlemek isteyeceğimizi bilmek isteriz. Hedeflerimizin ne kadarlık kısmını gerçekleştirip hangi başlıklarda geri kaldığımızı raporlamak isteriz. Bir sonraki yıl hazırlıklarımıza başlamadan önce oturup geçmiş yıla dair düşünüp neler yapmışım diye kafa yormaya bayılırım. Bir bakalım neler olmuş 2018’de =)

2017 – 2018 #Değerlendirme

2018’e girerken bir değerlendirme yazısı yazmıştım. Bknz. Yazımın içerisindeki hedefleri gerçekleştirme durumlarını incelemeye başlayalım.

Arduino ile temel parça ve sensörlerin kullanımını tamamlamış, bunların yazılarını da sizlerle paylaştım. Wi-Fi kartının tutarsız sonuçlar göstermesinden dolayı hazırladığım yazıyı beklemeye almıştım. Wifi’de kaldıktan sonra komplex devreler de bu sebepten ötürü beklemede kaldı. Önümüzdeki yıl için kesin bir şey söylmemekle beraber yazılarımı sizlerle paylaşacağım.

Arttırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları üzerinde biraz daha zamana ihtiyacımın olduğunu hissediyorum 🙂

3 boyutlu yazıcıların kullanımı ve deneyimlemesi üzerine yazılar paylaştım. Bknz. Yeni gelen 3D yazıcımın tanıtımı sonrası satranç taşları basarak güzel bir deneyimleme yapmıştık. Bknz. Çalışmaları zenginleştirip yeni yazılarımı sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Zamanlama konusunda sıkıntı yaşadığım hedeflerimden birtanesi.. Dönem içerisinde beni huzursuz eden durumlardan biriydi. Ufak bir destekle üstesinden geleceğime inanıyorum.

Yıl içerisinde beni en çok mutlu eden hedeflerimden birini gerçekleştirdim. Araştırmalar sonunda kararımı verip profesyonel kameramı satın aldım. Bununla ilgili yazımı da sizlerle paylaşmıştım. Bknz.

Blog sayfamda 2018 yılı boyunca 41 yazı paylaştım.  2017’de 30 yazı paylaşmıştım. 52 hedefine ulaşamamış olsam da bir önceki yıldan daha fazla verimli olacak paylaşımlar yaparak hedefi tutturmaya ha gayret diyorum 🙂

Minecraft haritası tasarladım fakat sürüm farklılığından dolayı tasarladığım haritalar her bilgisayarda açmadı. Minecraft Education üzerine yazdığım yazılar sonrası harita tasarlamayı şimdilik rafa kaldırdım.

2019’da Sadelik ve Verimlilik

2018’i gerçekten doya doya yaşadım.İstediğim gibi çok güzel bir yıldı. Hayallerimin ötesine geçtiğimi hissediyorum. Oturup düşündüğümde üniversite sonrası bir türlü netleşmemiş durumlar aklıma geliyor ve ne kadar da istikrarlı çalışmalar yaptığımı hatırladıkça gülümsüyorum. Eğitim paydasında buluşan herkesin kendine ait büyük problemlerinin olduğunu gördüm. Bu bitmeyecek sonu gelmeyecek problemlerdi. Çözülmesi çok güç sıkıntılar. Ben ne kadar elimden gelenin en iyisini yapmış olsam da o zamanlar için okyanusta çay kaşığı ile kürek çektiğimi hissetmiştim. Şimdilerde bu durumu daha net görebiliyorum. Aradan zaman geçse de durum yine aynı ve aynı konular üzerinde dönüp dolaşılıyor.

Atı alan Üsküdar’ı geçti!

2018’in sonlarına doğru MarsInsight aracı 6 ay süren yolculuğu sonrası Mars yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Bu 12 derecelik başarılı iniş işini “Londra’dan atılan bir basket topunun New York’taki bir binanın tepesindeki potadan deliksiz geçmesi gibi bir başarı.” diye nitelendirdiler. Bu cümle size sıradan bir cümle gibi gelmesin. Dile kolay ama beyin yakan bir cümle. Bunu gerçekleştirebilmek için ömür vermiş yıllarca bu konu üzerinde dirsek çürütmüş bilim insanları var.Bu başarının arkasında bilime adanmış ömürler var. Hatırlıyorum bir baş mühendis konuşmasında ömrünün 40 yılını bu proje için verdiğini söylemişti. Farklı şirketlerden destek alınması, tek başına NASA’nın gerçekleştirmemesi gibi muhabbetler için de şunu söyleyebilirim: Bu insanlar hedeflerini gerçekleştirebildiler mi? Aynı şekilde Çin inanılmaz bir performansla çalışıp liderliği ele geçirmeye çalışırken icraatlerinin 10’da 1’ini de dünya ile paylaştığını düşünüyorum. Paylaştığı projesi de Ayın arka yüzüne bir sonda indirip toprak analizi yapmaya başlayacaktı.

Bugün izlediğim bir TEDx konuşmasında Didem UNAT’ın Süper Bilgisayarlar Neden Süperdir? konuşmasında şöyle bir tablo dikkatimi çekti. 20 büyük ekonominin hesaplama gücü tabloda kendini gösteriyor. PetaFlops, bilgisayarın saniyede yaptığı 1 katrilyon işleme denk gelen bir bilgisayar terimidir. Kıyaslandığımız ülkeler açık: Endonezya, Meksika, Brezilya. Konuşmanın bu kısmından itibaren dinlemek isterseniz alttaki videodan devam edebilirsiniz.

Bilgi güçtür.

Ülkece kalkınabilmemiz için bize güç gerek. Beyin gücü gerek. Her ilde bir üniversitemiz var fakat ne kadar verimli çalışıyorlar, ne gerçekleştiriliyor bunları takip etmekte zorlanıyoruz. Bilimsel çalışmalar ne aşamada ilerliyor? Tüm bunların içerisinde öğrencilerin, ortaya bir şeyler koyabilmek isteyen aklı zehir gibi çalışan bireylerin de yaratıcılıklarını, isteklerini, hayallerini yerle bir ediyoruz. Tüm bunlar için neler yapabiliriz diye düşünüyorum.

Evet, ben 2018’i doya doya yaşadım ama gördüklerimin karşısında elimde taşıdığım kutsal mumun sönmemesi için elimden geleni yapabilmem için kendime söz verdim.

2019 Hedeflerim:

Harcamaya başladığımız 2019 yılı için genel olarak kendimi yoğun çalışma temposuna bırakmaktan ziyade standart çalışmayı daha verimli hale getirebileceğim, dinlenebileceğim, kendime zaman ayıracağım bir yıl olmasını istiyorum. Seçici olup daha fazla boş zaman oluşturabileceğim hedefler belirleyeceğim.

Bu az ama öz temel hedeflerimi yıl boyunca gerçekleştirmeye çalışacağım. Yıl boyunca yalnızca bunları mı gerçekleştireceğim? Uzak hedeflerimin dışında kısa zaman dilimi içerisinde yakın hedeflerimle de uzak hedeflerime katkı sağlamaya çalışacağım. Çevremdeki insanlara hedefli çalışmanın önemini anlatıp onları da kendi hedeflerini oluşturma konusunda teşvik etmeye çalışacağım.

En yakın çevrem olarak siz de kendi hedeflerinizi oluşturma konusunda bana katılın. Hedeflerinizi yazın ve onları uygulamaya koyulun. Başarının adım adım size yaklaşacağını göreceksiniz.

Yeni yılın sağlık, mutluluk, huzur ve başarı getirmesi dileğiyle.. 🙂

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?