Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
403 Forbidden Hatası ve Çözümü..
Kemal İKİZOĞLUBilgisayarınızda vakit geçirdiğiniz süre içerisinde ilgilendiğiniz birçok şey vardır. Acele ettiğiniz ya da işinizi yaparken karşınıza sürpriz hatalar çıkabilir. Bilhassa olmaması gereken, aciliyet gerektiren durumları kollayan bu hatalar insanı rahatlıkla hayattan soğutacak bir durumdadır.Bunların bir türü de 403 hatası..
Peki bu hata nedir ?
403 Forbidden hatası, genellikle web sunucusu olarak Apache kullanan sitelerde karşılaşılsa da herhangi bir web sitesinde de karşımıza çıkabilir. Bu hata ayrıca web geliştiricilerin kendi çalışmalarını yaparken de karşılaştıkları bir hatadır. Bunun en temel sebeplerinin başında, görüntülenmek istenen sayfanın, ya da sayfanın bulunduğu klasörün çalışma hakları yoktur. Sunucuyu yöneten kişiden bu dosyalara çalışma (execute) hakkı verilmesi istenebilir.
Bu hata farklı boyutlarda ve türlerde olabilir: Sunucudan kaynaklı olabilir,bilgisayarınızdaki bir yazılımdan kaynaklı olabilir, yaptığınız hatalı adımlardan kaynaklı olabilir…
Karşınıza gelen bu hata yalnızca kullandığınız tarayıcıdan da kaynaklı olabilir. Bir login ekranına geldiğinizde şifreyi yazıp onay butonuna bastığınızda karşınızda kocaman 403 hatası alabilirsiniz. Korkmayın,çözümünü açıklıyorum.
Kullandığınız tarayıcıda bu hatayı görürseniz öncelikle bu sorunun boyutunun ne olduğunu anlamaya çalışın. Çerezleri ve geçmişi temizleyin. Tekrar işlemlerinizi gerçekleştirmeye çalışın. Kontrol sonucu sorun çözülmediyse bir sonraki adıma geçelim. Kullandığınız tarayıcıda hemen global uygulamaları çalıştırın. Gmail,yahoo,Dropbox gibi login işlemini gerçekleştirebileceğiniz sayfalara geçin. Eğer başarılı bir şekilde giriş yapabiliyorsanız bu sizin için +1 olsun. Demek ki ya çalışma yaptığınız sayfada bir problemle karşılaştınız ya da tarayıcınızın size bir oyunu bu.. Hemen farklı bir tarayıcıyı açarak bu yaptığınız işlemleri bir de orada yapın. Gmail ya da Google Drive adresinize bir giriş yapın. Orada da başarılı bir şekilde giriş yapıyorsa buna da +1 diyebiliriz. Çünkü sorun ya tarayıcıda ya da yaptığımız işlemlerin olduğu yerde.. Farklı olan tarayıcıda hemen işlem yaptığınız sayfayı ziyaret edin. Orada giriş işlemleri gerçekleştirin. Eğer bir problem yaşamadan işlemleri yapabiliyorsanız sorun tarayıcınızdandır. Eğer problem yaşadıysanız demek ki yaptığınız işlem adımlarından kaynaklanmaktadır.
Eğer zamanınız yoksa ve işiniz acil ise farklı bir tarayıcıdan işlemlerinizi yürütüp sorunu halletmeyi ileriki zamana erteleyebilirsiniz.Ama sorunu çözmek istiyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz :
1. Tarayıcınızı köklü bir şekilde kaldırmak için bir yazılım kaldırıcı kullanmalısınız. Ben size CCleaner uygulamasını önerebilirim.Uygulamayı bilgisayarınıza indirip kurun.
2.Tarayıcınız üzerinde bulunan şifrelerinizi,yer imlerinizi ve gerekli önemli bilgilerinizi yedekleyin! Çünkü tüm tarayıcı dosyaları kaldırılacağı için silinecektir!
3.Tarayıcınızı CCleaner yardımıyla kaldırın. Ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
4.Eski tarayıcınızın güncel sürümünü kurunuz.
5.Kurulum sonrası 403 hatası veren sayfaları tekrar gözden geçiriniz.
Göreceksiniz ki 403 hatası ortadan kalkmış olacaktır. Böylelikle bir problemi daha çözmüş oluyoruz.
Not: Eğer hosting üzerinde çalışmalar yapıyorsanız ve önizleme işlemlerini kısa zamanda çok sık bir şekilde tekrarladıysanız hosting şirketiniz tarafından bir engellemeyle karşılaşırsınız. Bunun çözümü için öncelikle hosting şirketiniz ile irtibata geçip hangi işlem sonrasında böyle durumla karşılaştığınızı anlatın. Onlar karşılaştığınız bu hatayı düzelteceklerdir. Hosting şirketinize başvurmadan bu durumu aşamazsınız. Bilginiz olsun.
Kolay Gelsin.
Son Yorumlar..