Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Yeni Favori Oyunum : Sid Meier’s Civilization 5 : Brave New World
Kemal İKİZOĞLUMerhaba arkadaşlar..
Size yeni farkına vardığım, geç farkına vardığım için pişman olduğum bir oyundan bahsetmek istiyorum. Oyunumuzun ismi Sid Meier’s Civilization 5. Firaxis tarafından geliştirilen bir sıra tabanlı strateji oyunudur.
Oyun hakkında kısa bir ön bilgi için bir video izletmek istiyorum.
Oyunun amacı, bir medeniyetin yönetimini alarak geliştirmektir. MÖ. 4000 yılında itibaren bir şehirden yayılarak, genişleyerek ve savaşarak, MS. 2050 yılına kadar devamlılığını sağlamak amaçlanır. Oyunu kazanmak için çeşitli yollar vardır: En yüksek puanla bitirmek, efsanevi kültüre sahip olmak, diplomatik zafer, uzaya en önce çıkmak, bütün gezegeni ele geçirmek bu yöntemlerdendir. Bunu başarmak için yeni birimler, binalar, eserler üretmeli, bilimsel keşifler yapmalı, güçlü bir ekonomi ve ordu oluşturmalı, yeni şehirler kurulmalıdır.
Oyun, çoklu oyuncu ve tek oyuncu şekillerinde oynanabilmektedir. Ek olarak hotseat (bir bilgisayardan sırayla çoklu oyuncuyla oynama seçeneği) de eklenmiştir.
Oyunun ismi neden bu şekilde diye sorabilirsiniz. Ben onu şu şekilde açıklayayım : Sid Meier, Kanadalı bilgisayar programcısı, insanlık tarihi üzerine ansiklopediler okuyan özel bir oyun yapımcısı. Onun oyunu Civilization da insanlığın öyküsünü anlatan bir strateji oyunu. 90’lı yılların başından beri klasik olarak kabul edilen seri, Sid Meier’i da oyun tarihine geçirmiş durumda. Bilgisayar dünyasında efsane haline gelmesini yarattığı strateji tarzı oyunlara borçludur. Halen ticari bilgisayar oyunu endüstrisinin devlerinden biri sayılmaktadır.
Brave New World paketi ile oyuna kattığı temel özellikler; Ticaret yolları, Dünya kongresi, Arkeoloji, Büyük sanatçılar, Başyapıtlar, İdeoloji, Turizm, “Brave new World” ile ayrıca 8 yeni wonder, yeni üniteler ve 9 yeni medeniyet: Asur Uygarlığı, Brezilya, Endonezya, Fas (Morocco), Polonya Krallığı, Portekiz, Venedik, Zulular, Shoshone oyuna dahil olmuştur. Ek olarak indirilebilir içeriklerle paylaşılmış olan Etiyopya da bu eklenti pakedine dahildir.
Oynanışı hakkında kısa bir bilgi de vermek istiyorum.
Civilization V bir sıra tabanlı strateji oyunudur. Temel oynanış mantığı serinin ilk oyunundan beri hiç değişmemiştir. Mantık olarak satranca benzer. Sırası ile her ulusa hamleler yapma hakkı gelir. Oyuncu kendi işlemlerini yaptıktan sonra Enter tuşuna basar ve sıra diğer ulusa geçer. Her ulus, kendi sırasını tamamlayınca tur da tamamlanmış olur ve sonraki tura geçer. Turlar geçtikçe yıllarda geçer. Erken çağlarda her bir tur 50 yıla denk gelirken, çağlar ilerledikçe her bir tur bir yıla denk gelir.
Advisor olarak anılan bakanlıklar aracılığıyla oyuncular askeri durumu, bilimsel araştırma durumunu, yönetim biçimini, dış siyaseti ayarlayabilirler. Şehirler çeşitli askeri ve sivil birimleri üretmektediler. Bunun yanı sıra her türlü bina şehirlerde yapılmaktadır. Binalar şehirlere yeni özellikler kazandırırken Wonder olarak bilinen tarihi yapılar ülke çapında yeni özellikler ve güçler kazandırmakta olup çeşitli alanlarda rakiplere üstünlük kurmayı sağlar. Aynı durum bilimsel araştırmalar için de geçerlidir.
Oyunda gelişkin bir diplomasi imkanı vardır, devletler arası ilişkiler, ticaret, teknoloji ve şehir takası, savaş ve barış antlaşmaları bir ülke liderinin ismine tıklandıktan sonra açılan diplomasi ekranından yapılmaktadır.
Bu oyunla tanışmam biraz komik bir şekilde oldu.Oyunu birkaç kez dergilerden duymuştum. En son strateji oyunları üzerine biraz video izlemek istemiştim ki işte tam da o anda ismini öğrenmem ve araştırmam resmilik kazanmıştı. Nedir, nasıl oynanır diye youtubede araştırmaya başlamıştım ki karşıma birden şu video geldi. “civilization 5 nuclear war”
Bu videoyu izledikten sonra bu oyunu bir an önce edinmeliyim diye kendime fısıldamaya başlamıştım. Birkaç gün içerisinde oyunu edinip bilgisayarıma kurdum. Eğer Command Conquer Generals ve Age Of Empire oyunlarını oynadıysanız ve severek oynadıysanız bu oyun onların karmasının günümüz teknolojilerini içeren, oyuna bir 5 dakika bakayım demekle bile rehin alabilen harika bir oyun. Öncelikle benzer yanlarının olması yanında farklı oynama şekilleri mevcut olduğundan 30 – 45 dakika içerisinde oyunu çözmeye başlıyorsunuz.
Bu oyunu beni saran diğer bir yönü ise daha önce yaşamadığım bir mutluluğu bu oyunda bulabilmemdi. Oyunda birçok farklı değişkenler bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nu içeren bir oyun olması da beni cazibesine çeken bir etkendi.
Üstteki resime baktığınız zaman hoşuma giden özellikleri size anlatacağım. En üstte soldan başlayarak bilim puanı , altın miktarı , diğer devletlerle ticaret bağlantıları, şehirlerinizdeki insanların mutlulukları , yapılan yeniliklere ve işlemlere bağlı olarak değişen Altın Çağı veya Çağ Puan Göstergesi , kültür puanı , turizm puanı , barış puanı ve ülke sınırlarınız içerisinde yer alan stratejik kaynaklarınızı içeren göstergeler bulunmaktadır. Hemen sol köşede bir ” Nükleer Birleşme ” adında bir gelişimin dolduğunu görüyorsunuz. Bunları tamamladıkça teknoloji attıkça çağınızda ilerleme kaydediyorsunuz. Bu stratejik kaynaklar Age of Empire’deki gibi altın, odun, taş gibi sınırlı değil. Çok geniş bir yelpazeye sahip : Boya,at,fil,petrol,altın,mücehver,ipek,baharat,balık,pamuk,nükleer,kömür,koyun vs..Bu benim oynadığım oyundan bir görüntü. Osmanlı Devletini aldım. Ve oyuna bağlandıkça yeni şeyler keşfetmeye başladım. Oyunu oynadıkça beni sardı ve bende fetih yaptım. Birkaç devleti aldım. Haritanın yarısını aldım diyebilirim. Sadece Hun Devleti kalmıştı. Onu aldıktan sonra düzenlediğim oyun bitiyordu ama oyunu bırakmazsam kendi işlerimi aksatmaya başlamıştım ki fethetmeden bıraktım = (
Şimdilik bu aşamaya kadar atom bombası ve nükleer gemi ve nükleer denizaltı kullandıktan sonra hevesimi biraz olsun aldım diyebilirim. Oyun için pek zaman ayırmak istemediğim için bir an önce hevesimi aldım. Yoksa oynamaktan kendimi alamayacağım güzel bir oyun. Oyundan bir çok şey öğrenebiliyorsunuz. Oyun sizi sıkmıyor, akıcı bir şekilde zamanın nasıl geçiğini anlamadan oynuyorsunuz.Bir devletiniz var ve bunu siz yönetiyorsunuz. Savaşlarınıza, teknolojinizi kullanmaya, bilim, kültür, mutluluk ve bir çok durumun artışında sizin stratejilerinizin önemli rol oynadığını gördüğünüzde inanılmaz bir haz alıyorsunuz. Ve geçen gün öğrendim ki bir üst sürümü çıkmış oyunumuzun..
Size şiddetle tavsiye edebilirim. Bir an önce edinip bu oyunu denemelisiniz. Ben çok beğendim. Size hoşuma gitmiş bu oyunu tanıtmaya çalıştım. Sormak istediğiniz sorularınızı bana sorabilirsiniz..
Kendinize iyi bakın.. =)
Kaynaklar : http://tr.wikipedia.org/wiki/Civilization_V
Son Yorumlar..