Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Üniversite öğrencisi.. Kulak ver :)

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Hürriyet Kampüs Muhabirlerinden Pınar KARAHAN (SDÜ) tarafından yazılan bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum..

GOOGLE?dan başarı istiyorum diye arattığınız zaman karşınıza sadece futbol takımlarının sıradaki maçlarını kazanmak adına söyledikleri ?Başarılı olacağız, Bu maçı kazanacağız..? gibi lafları çıkıyor. Başarının sadece futbol maçı kazanmaktan ibaret olmadığını anlayamamış bir internet ağımız var. Kendini geliştirmek ve üniversite sıralarında kendini gösterecek hamleleri yapmak isteyen öğrenci araştırmaya kalksa demek çok kısıtlı bilgilere ulaşacak diye düşündüm ve size kendimce bir yapılabilecekler listesi hazırladım.

Düşünmek: Düşünmek hayattaki en önemli şeydir. Her an herşeye kafanızı takın içinize kapanın demiyoruz elbette ama en yakın zamanda sizi yol ayrımında bırakacak konuları düşünebilirsiniz. Onların olumlu ve olumsuz taraflarını ölçebilirsiniz. Daha sonra bu düşünceleriniz doğrultusunda aklınızdaki fikirleri araştırabilir size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Tavsiyeleri dinlemek: Hocalar bazen çok konuşur bunaltırlar. Çok önemli şeylerde söyleseler de defalarca tekrarladıkları zaman pek bir anlamı kalmaz bizim için, fakat şunu unutmamak gerekir ki bizim şu an yürüdüğümüz yollar konusunda tecrübeliler. En azından söyledikleri içinden önemli kısımları alabiliriz.

Günde en az bir gazete okumak: Kantinde boş otururken, uzun ders aralarında beklerken yapılabilecek en güzel şey en azından bir tane gazeteye göz atmaktır. Siyasetten magazine, eğlenceden kültüre her konuda fikir sahibi olursunuz. Girdiğiniz ortamlarda o gün ile ilgili söyleyecek laflarınız olur ki bu bile sizi bir adım öne taşımaya yeter.

Etkinlikleri takip etmek: Okulun sitesinden veya asılan afişlerden mutlaka okulda neler olup bittiğini öğrenebilirsiniz. Hatta şehirdeki etkinlikleri takip edebilirsiniz. Her etkinliğe katıldığınızda ne kadar farklı şeyler öğreneceğinizi siz bile tahmin edemezsiniz.

Bir kulübe üye olmak: Size veya bölümünüze, ilgi alanlarınıza uygun bir kulübün üyesi olmak hatta orada görev almak size her yönden fayda sağlayacaktır. Bir kere bir çok bölümden arkadaşlar edinmeye başlayacaksınız. Kulübün etkinlikleri sayesinde ilgi alanlarınız ya da bölümünüzle ilgili önemli kişilerle tanışabilirsiniz. Siz birşeyler düşünüp tasarlayabilir ve devreye sokabilirsiniz.

Erasmus, work and travel ve farabi proğramlarına katılmak: İçinde yurt içi veya yurt dışı bir yerlere gitmek isteyen , yeni yerler keşfetmek isteyen, bulunduğu yer dar gelen mutlaka bir çok arkadaşımız vardır. Bu programları araştırıp kendilerine göre yerler seçip bu dileklerini gerçekleştirebilirler. Gittikleri yerde kimbilir ne kapılar açılacaktır önlerine. Şu bir gerçek ki work and travel ile bi kaç parça iyi elektronik alete de sahip olacaklardır.

Yabancı dil: Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan yabancı dil öğrenmek için önünüzde uzun bir öğrencilik dönemi varken çalışmalara başlamak en iyisi olsa gerek. Hatta eğer yeteneğiniz varsa bir değil iki dil öğrenmek daha iyi olacaktır. Bunun için okul içi veya okul dışında ki kurslara katılabilirsiniz. Kursa katılacak paranız yoksa hazırlık sınıflarının derslerine misafir olarak gidebilir ve okulunuza gelen yabancı öğrencilerden bir arkadaş bulup onla sohbet etmeye çalışabilirsiniz. Böylece ona da siz yardımcı olursunuz.

Part time çalışmak: Size faydalı olabilecek okul düzeninizi bozmayacak bir iş bulursanız kaçırmayın derim. Hem maddi hem manevi yönden çok fazla faydasını görürsünüz. Aman dikkat kendinizi patronlara da kullandırtmayın. Herşeyi ilk başta konuşmak en iyisi. Düzenli bir işte çalışmasanız bile bölümünüze yakın şirketlerle iletişime geçebilirsiniz. Arada yanlarına gidip fikir almanızı sağlayacak ve birkaç iş öğretecek mutlaka yerler vardır.

Sertifika sahibi olmak: Günümüzde sertifika sahibi olmak parası için çok kolay olsa da her sertifikanın da işe yaramadığı biliniyor. Önemli olan gerçekten işinize yarayacak sertifikalara sahip olmak. Elinizden geldiğince de çok sahip olmak. Ama yazın iyi yerlerde yapacağınız stajlar eminim sertifikalardan çok daha yararlı olacaktır.

Bölümünüzü iyi tanımak: Size sorulan soruları en kendine güvenen halinizle cevaplarsanız size yaklaşımlar da farklı olacaktır. Bu yüzden bölümünüzü iyi tanımak çok önemli.

NOT : Üniversiteye ilk adım atıldıktan sonra bunları öğrenene kadar bir bakıyorsunuz ki son sınıfa gelmişsiniz. Önemli olan geldiğiniz andan itibaren çevreyi gözlemlemek ve ne istediğini bilerek harekete geçmek.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 2
  • Salih Kaya
    Posted on

    Salih Kaya Salih Kaya

    Yanıtla Author

    Cok teşekkürler.Özellikle benim gibi üniversiteye yeni başlayan ve bir anda karmaşa içine düşen öğrenciler için harika bir yazı olmuş.Sadece sosyalleşmek değil kariyer eğilimli sosyalleşmeyi anlatmışınız.Bu yüzden tekrar teşekkür ederim… 🙂


    • ikizoglu
      Posted on

      ikizoglu ikizoglu

      Yanıtla Author

      Eğer düşüncelerinizde bir nebze netlik , bir fikir oluşturabilmişsem ne mutlu bana.. Ben teşekkür ederim.. 🙂
      Yeni üniversite hayatınızda başarılar 😉