Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Kimler Ender 3 S1 Kullandı?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bugünkü yazımda sizlere yakın zamanda satın aldığımız Ender 3 S1 yazıcımızdan bahsetmek ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Bu yazıcıyı seçme sebebimiz, yazıcının donanımı, yazdırma performansı ve sunulan müşteri desteği hakkında detaylı bilgileri bu yazımda bulabileceksiniz. Biliyorsunuz ki piyasada birçok 3 boyutlu yazıcı markası bulunmakta ve yazıcı seçerken nelere dikkat edilmelidir? Ekonomik olması, sorun çıkartmaması, iyi baskı alması?

Yazıcı Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar

Yazıcı seçerken herkes gibi ekonomik olarak uygun fiyat performans ürünü olan yazıcıları radarımıza almaya çalıştık. Daha önce Ultimaker, Zaxe marka yazıcıları kullanmıştım ve burada zamanına göre güzel baskı sonuçları almıştım. Fakat baskı tablası hakkında dert yandığım durumlar olmuştu. Yapıştırıcıyı sürmek, yazım işlemi bittikten sonra onu tabladan çıkartmak, kalan yapıştırıcıyı temizlemek derken hoş olmayan süreçler yaşanıyordu. Öncelikli olarak tablanın bana iyi sonuçlar verebileceği bir yazıcı seçmek kriterim oldu. Yeni tür yazıcılarda mıknatıslı taba kullanılarak yapıştırıcı sürme, modelin tablaya yapışmaması gibi bir durum ortadan kalkmış oldu.

İkinci kriterimizde araştıma sonuçlarına göre olabildiğince az ya da hiç sorun çıkartmayan bir yazıcı olmasıydı. Yaptığım araştırmalarda Ender markalı yazıcıların modifiye edilebilir ve perfomans konusunda başarılı oldukları, ürünlerin fiyat performans olduğunu okuyor, görüyor, videolardan izliyordum.

Prusa, Anycubic, XYZ printer gibi markaları gerek yüksekliği gerek bir kenara bırakmıştım. Sanırım modele karar vermem gerekiyor diye düşünmeye başladım. 🙂

Ender 3 S1 Model 3 Boyutlu Yazıcı

Ender ürünlerinin içerisinde filament süreç takibi, otomatik seviye ayarı (CR-Touch), mıknatıslı tabla gibi özelliklere sahip olan S1 modelini tercih ettik.

Ender 3 s1 Yazıcı Kutusu
Ender 3 s1 Yazıcı Kutusu

Ürünü sipariş verdik ve birkaç güne geldi. Yazıcı demonte olarak geliyor ve sizin birleştirmeniz gerekiyor. İhtiyacınız olan alyan anahtarından somunlu vidalara kadar spatulasından demo filamentine kadar her şey kutu içerisinde mevcuttu. SD kart da çıkıyor mu peki diye düşünüyor olabilirsiniz. Bir adet SD kart ve USB kart okuyucu adaptörü de kutu içerisinde size geliyor.

Ender 3 s1 Yazıcı Kutu İçeriği
Ender 3 s1 Yazıcı Kutu İçeriği

Görselde de görüldüğü üzere yazıcıyı kutusundan çıkartıp içerisinde yer alan kurulum rehberi ile monte işlemlerini hızlıca halledebiliyorsunuz. Kurulumda ana dikmeleri tabla bölümüne 4 vida ile bağlayıp extruderi monte ediyorsunuz. Kontrol ekranını sağ kısma monte ettikten sonra kablo bağlatılarını gerçekleştiriyorsunuz.

Ender 3 s1 Yazıcı Görünümü
Ender 3 s1 Yazıcı Görünümü

Yazıcının kurulumu sonrası tabla ayarını yapmaya başlarken CR-Touch denilen otomatik seviyeleme yapan ucun ışığı olmadığını oraya elektrik gitmediğini fark ettim. Ne kadar kablolarını da çıkartıp tekrar taksam da olmadı. Ürünün destek birimi ile iletişime geçtim.

Ender 3 s1 Yazıcı Anakartı
Ender 3 s1 Yazıcı Anakartı

Problemin extruder elektrik bağlantısından kaynaklı olduğu ve dikkatli bir şekilde kartın üzerindeki pinin sökülüp yeniden takılması gerektiği konusunda firma ile iletişimde kaldık. İlgili kabloyu dikkatlice söküp yerine taksam da sorun çözülmedi.Ürünü tekrar demonte hale getirip teknik servise göndermem gerekti. İlgili firma bu teknik süreçte bizlere yardımcı oldu ve problemin çözülmesine büyük destek oldu. Tekrar kargolanan ürünü yeniden kurup ilk testler için tabla ayarı yapmaya başladım.

Ender 3 s1 Yazıcı Tabla Ayarı
Ender 3 s1 Yazıcı Tabla Ayarı

Tabla ayarını yaparken ister istemez tablanın ana dengesini sağlayabilmek üzere kağıt ayarını gerçekleştirdim. Daha sonra CR-Touch özelliğini kullarak otomatik seviyeleme işlemini yaptım. Buraya kadar gelsiyseniz artık her şey hazır demektir!

İlk Test Baskısı

Ender 3 S1 Yazıcı Baskı Süreci
Ender 3 S1 Yazıcı Baskı Süreci

SD kart içerisinde 5 farklı model bulunmaktadır. Bu modeller içerisinde ilk baskı aldığım model beyaz tavşandı.

Ender 3 S1 Yazıcı Baskı Süreci
Ender 3 S1 Yazıcı Baskı Süreci

Modelin yazdırma süreci 1 saat içerisinde tamamlandı. Ürünü elime aldığımda hissettiğim o pürüssüzlük beni benden aldı. İnanılmaz bir kalitesi vardı.

Ender 3 S1 Yazıcı İlk Baskı
Ender 3 S1 Yazıcı İlk Baskı

Yazıcı kutu içerisinden çıkan Creality beyaz filament ile oldukça güzel sonuçlar vermişti. Daha sonra kitty modelini bastım ve orada da yine benzer kalitede ürün çıktı almıştım.

Ender 3 S1 Yazıcı Hatalı Baskı Örneği
Ender 3 S1 Yazıcı Hatalı Baskı Örneği

Daha sonra biraz detaylı baskılar alıp oradaki sonuçları görmek istedim. Bunun için Eiffiel Kulesi’ni bastım. Kulenin içerisinde bol miktarda ayrıntı vardı ve bunu yazdırdıktan sonra kulenin orta kısmı oldukça hassas olmuş ki kopma noktasına geldi. Bu çalışmayı gördüğümde “Sen Ender’sin, kendine gel!” dediğimi hatırlıyorum 🙂

Yeni Bir Filament

Ender 3 S1 Yazıcı Kırmızı Filament
Ender 3 S1 Yazıcı Kırmızı Filament

Yazıcıda kullanacağım filament önemli. Kendi Creality markasından kırmızı bir filament sipariş verdim. Bu renk tam kırmızı değil, pembe kırmızı arası hoş bir renkti. Yeni baskıları bu filament ile devam etmeye başladım.

Turtle Dragon Baskı Süreci
Turtle Dragon Baskı Süreci

Dragon Turtle adında oldukça tablayı kaplayacak ve benim de baskısında heyecanlandığım bir modeli hazırladım ve yazdırmaya başladım.

Turtle Dragon Baskı Süreci
Turtle Dragon Baskı Süreci

Bu modelde esnek parçalar bulunmaktaydı. Kafa, boyun, kollar, kuyruğun her bir parçası belirli açıda kıvrımlıydı. Genel olarak sabit parçalar üzerinde çıktılar almıştım fakat bu esnek parça baskısı için örnek teşkil edecek bir çalışmaydı.

Turtle Dragon Tamamlanması
Turtle Dragon Tamamlanması

13 saat süren baskı süreci sonrasında başarılı bir ürün ortaya çıktı. Kıvrımlı parçalarıyla baskı aldığım model gayet iyi görünüyordu.

Kıvrımlı Modelin Üst Seviyesi

Kıvrımlı Örtü Modeli Baskı Süreci
Kıvrımlı Örtü Modeli Baskı Süreci

Daha önce görüp baskısını alamadığım modellerden bir tanesi de örtü şeklinde PLA malzemesinden baskı alınmış ama kıvrımlılığı oldukça yüksek bir modeldi.

Kıvrımlı Örtü Modeli
Kıvrımlı Örtü Modeli

Bu modelde toplu iğne ucu kadar tablaya noktalar bırakarak yazdırma işlemi başlamıştı. Oldukça hassas bir yazdırma süreci oldu. Aradan 6-7 saat sonrasında baskı tamamlandı. Üstteki görselde de görüldüğü üzere ister altlık, ister örtü, ister dantel olarak kullanılabilecek çok amaçlı bir ürün olmuş oldu.

Önceki zamanların modası evde her bir raf, elektronik eşya üzerine koyulan beyaz danteller vardı. Annem de çok kullanırdı. Monitörümün üzerinde de bir dantel örtü vardı. Annemin örtülerine yeni bir soluk getirerek bende aldığım bu baskıyı ekranımın üzerine simgesel olarak koyarak anılarımı yad etmiş oldum. 🙂

Elektrikler Kesildiğinde Ne Oldu?

Hatırlarsanız yukarıda paylaştığım ilk baskım olan tavşan görseli vardı. O tavşan görselinin yanında yer alan kırmızı tavşanı tam da bu durum için test ettim.

Ender 3 S1 Elektrik Kesintisi Uyarısı
Ender 3 S1 Elektrik Kesintisi Uyarısı

Yazdıma sürecini başlattım ve ayaklarını geçtikten sonra yazıcıyı direk kapattım. Aradan zaman geçtikten sonra yeniden açtım. Yazıcı açıldığında ekranda yarım kalmış bir işlemin olduğunu ve o modele devam edip etmeme durumunu sordu. Ben de tabiki de devam dedim. Sonrasında kaldığı yerden devam etti. Çıkan modelde ise herhangi olumsuz bir görüntü olmadı.

Elektriklerin kesilme durumunda yeniden kaldığı yerden devam edeceğini biliyor olmak iyi hissettiriyor. Tablada kalan tasarımın tamamen atık olmasının önüne geçiyor. Daha önce modelin tamamlanmasına 15 dk kala elektrikler gitmişti ve modelim çöp olmuştu.

Özetle

Ender 3 S1 modeli bu zamana kadar kendi filamenti ile aldığım baskılarda başarılı sonuçlar verdi. PLA türünde filament kullanarak memnun kaldım. Eğer aklınızda bir 3D yazıcı satın almak varsa bu modeli yukarıda paylaştığım detaylar ışığında değerlendirebilir, merak ettiğiniz noktaları bana yorumlardan sorabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 1