Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


NodeMCU ile Sunucu Üzerinden Röle Kontrolü

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bir önceki yazımda sizinle birlikte Buzzer devresi hazırlayıp NodeMCU üzerinde bir sunucu açarak web ortamından Buzzer’ın kontrolünü gerçekleştirmiştik. Öncelikle bu yazıyı incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bugün en sevdiğim devre elemanlarından biri olan röle devresi hazırlıyor olacağız. Röle kontrolünde ise LED kullanıyor olacağım. Hazırsanız başlayalım.

Malzeme Listesi:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.

Devre Şeması:

NodeMCU 5V Tek Kanal Röle Kullanımı Devre Şeması
NodeMCU 5V Tek Kanal Röle Kullanımı Devre Şeması

Breadboard üzerine kurduğumuz devremizde röleyi D4 pinine bağlayalım. Röle ile kontrol edeceğimiz LED’i de bir breadboard üzerinde devresini hazırlayıp bağlantılarını röle üzerinde tamamlayalım. Böylece devre şemamızın kurulumunu tamamlamış olduk.

Kodlama Aşaması:

Komutları Arduino IDE uygulamasına aktardıktan sonra internet ağına bağlanabilmesi için WiFi ağı bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Ağ bilgilerinizi yazarken cihazınızla devre kartınız aynı ağa bağlanıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde bağlantı kurulamayacaktır.

NodeMCU Kart ve Port Seçimi Ekranı
NodeMCU Kart ve Port Seçimi Ekranı

Programınızı atmadan önce işlem yapacağımız kartı seçmemiz gerekmektedir. Yukarıda yer alan görselde görüldüğü üzere NodeMCU 1.0(ESP-12E Modüle) seçeneğini, kablolu bağlantı yapıyorsanız Seri Port seçeneğini seçmelisiniz.

NodeMCU Devre Kodunun Karta Yüklenmesi
NodeMCU Devre Kodunun Karta Yüklenmesi

Programı karta gönderme işlemi tamamlandığında Seri Monitör ekranına geçiş yapabilirsiniz. Seri Monitör ekranının 115200 bandında olduğundan emin olalım. Eğer bu ekranda bir işlem göremiyorsanız kartınızın RST veya Reset tuşuna bir kez basabilirsiniz.

NodeMCU Devre Kodunun Seri Monitör Ekranından Takibi
NodeMCU Devre Kodunun Seri Monitör Ekranından Takibi

Seri monitörde her bir adım hakkında bilgi alıyor olacaksınız. Kart wifi ağınıza bağlandıktan sonra size bir bağlantı linki veriyor olacak. Bu linki kullandığınız web tarayıcısında açalım.

NodeMCU Web Sunucu Arayüzü
NodeMCU Web Sunucu Arayüzü

Web üzerinden butonlarla röleyi kontrol ederken aynı zamanda uzaktan kontrol için röle durumu bilgisiyle de anlık devre durumunu takip ediyor olacaksınız.

NodeMCU’da bir sunucu oluşturup bu sunucu üzerinden röle kontrolü uygulamamızı tamamlamış olduk. Kendi arayüzünüzü hazırlayabilir, mobil üzerinden de uygulamalarla kontrol edebilirsiniz. NodeMCU hakkında yazılmış tüm yazılara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 1