Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


NodeMCU ile Sunucu Üzerinden LED Yakmak!

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bugünkü yazımda sizlerle NodeMCU üzerinde oluşturulan bir sunucu üzerinden devre üzerinde hazırlanmış 2 LED’in kontrolünü gerçekleştiriyor olacağız. Eğer ilk kez bu kartı kullanıyorsanız kartın Arduino IDE uygulamasına tanımlanmasını içeren blog yazımı buradan inceleyebilirsiniz. Eğer kartımızı bir an önce keşfetmek istiyorsanız hemen başlayalım.

Malzeme Listesi:

Malzemelerimizi tamamladıktan sonra hemen devre şemasını kurmaya başlayalım.

Devre Şeması:

2 LED'li NodeMCU Devre Şeması
2 LED’li NodeMCU Devre Şeması

Breadboard üzerine kurduğumuz devremizde 1.LED olarak D1 pini, 2.LED olarak D2 pini kullanarak devre şemamızı tamamlamış olduk.

Kodlama Aşaması:

Komutları Arduino IDE uygulamasına aktardıktan sonra internet ağına bağlanabilmesi için WiFi ağı bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Ağ bilgilerinizi yazarken cihazınızla devre kartınız aynı ağa bağlanıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde bağlantı kurulamayacaktır.

NodeMCU Kart ve Port Seçimi Ekranı
NodeMCU Kart ve Port Seçimi Ekranı

Programınızı atmadan önce işlem yapacağımız kartı seçmemiz gerekmektedir. Yukarıda yer alan görselde görüldüğü üzere NodeMCU 1.0(ESP-12E Modüle) seçeneğini, kablolu bağlantı yapıyorsanız Seri Port seçeneğini seçmelisiniz.

NodeMCU Devre Kodunun Karta Yüklenmesi
NodeMCU Devre Kodunun Karta Yüklenmesi

Programı karta gönderme işlemi tamamlandığında Seri Monitör ekranına geçiş yapabilirsiniz. Seri Monitör ekranının 115200 bandında olduğundan emin olalım. Eğer bu ekranda bir işlem göremiyorsanız kartınızın RST veya Reset tuşuna bir kez basabilirsiniz.

NodeMCU Devre Kodunun Seri Monitör Ekranından Takibi
NodeMCU Devre Kodunun Seri Monitör Ekranından Takibi

Seri monitörde her bir adım hakkında bilgi alıyor olacaksınız. Kart wifi ağınıza bağlandıktan sonra size bir bağlantı linki veriyor olacak. Bu linki kullandığınız web tarayıcısında açalım.

NodeMCU Web Sunucu Arayüzü
NodeMCU Web Sunucu Arayüzü

En güzel kısım ise burada devredeki LED’lere bakarak web üzerinden kontrol edebilmeniz! LED’leri kontrol eden butonlara bastıkça devre üzerinde sonuçlarını görüntülüyor olacaksınız. Aynı zamanda sonuçları devre durumu bilgisiyle de takip ediyor olacaksınız.

NodeMCU’da bir sunucu oluşturup bu sunucu üzerinden LED kontrolü uygulamamızı tamamlamış olduk. Arayüz en temel şekliyle tasarlanmış olup tercihinize göre değişiklikler yapabilirsiniz. Kendi arayüzünüzü hazırlayabilir, mobil üzerinden de uygulamalarla kontrol edebilirsiniz. 

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?