Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


2 EV3 Tuğla Birbirine Nasıl Bağlanır?

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Herkese merhaba,

Bugün iki mindstorms ev3 tuğlayı birbirine bağlayıp kontrol edebilmenin temel hatlarını anlatmaya çalışacağım. Hazırlamış olduğum uzaktan kumanda ve tankı birbirini haberleştirip kontrol edebilmeyi gerçekleştirdik. Şimdi nasıl yapıldığına bir göz atalım.

İki ev3 tuğlanın birbiriyle haberleşebilmesi için aralarında kullanabilecekleri bir iletişim kanalı olması gerekiyor. En basitinden tuğlayı bilgisayarla haberleştirmek istediğimizde ya bir USB kablo kullanarak ya da bluetooth yardımıyla bir bağlantı sağlarız. İki tuğla birbiri arasında bluetooth bağlantısı kullanarak haberleşme sağlayacaktır. Bu durumda her iki tarafın da kendi içerisinde işlemleri gerçekleştirebilmesi için farklı bir kod yapısına ihtiyacı olacaktır. Tank için ayrı kumanda için ayrı bir kod yazmamız gerekecek.

Mindstorms Ev3 programını açalım. Programı açtıktan sonra öncelikle kumandamızı kodlamaktan başlayalım. Öncelikle bir iletişim kurabilmemiz gerekiyor. Alt bölümde yer alan Advanced sekmesinde Bluetooth Connection blogunu alıyorum. Bu blokta On(Açma), Off(Kapatma), İnitiate(Başlatmak), Clear(Kaldırmak) gibi özellikler bulunmaktadır. Ben İnitiate özelliğini seçiyorum ve bağlantı kuracağım tuğlanın tam ve doğru adını yazıyorum.

Bir tane sonsuz döngü ve içerisine de bir tane switch döngüsü alıyorum. Switch döngümü brick button olarak seçiyorum. Bu özelliği seçtikten sonra kaç buton ile kontrol istiyorsam o kadar döngüye buton ekleyeceğim.

Örnek olarak ben sol tuş ve butona basılmadığında durumlarını seçtim.

Advanced sekmesi içerisinde bulunan Messaging bloğunu her bir switch aralığına yerleştiriyoruz. Send – Text özelliğini kullanacağız. Bağlantı kurulacak tuğlamızın ismi BOLT, gönderilecek mesaj kısmına da uygun mesajı yazacağız. Blok üzerinde yer alan Mesaj Başlığı ise hepsinde aynı olmalıdır. Ben mesaj başlıklarına Kemal ismini verdim. Sol buton için sol mesajı, butonun basılmadığı durum için de bos mesajını göndereceğim. Hazırlamış olduğumuz bu kodu kontrol tuğlası için kullanacağız. Şimdi de robotumuzda kullanacağımız aksiyon alacak tuğlamız için kod bloklarını hazırlayalım.

Öncelikle tuğlaların birbiriyle haberleşebilmesi için bağlantı kurmalarına ihtiyaç var. O yüzden Bluetooth Connection bloğunu alıyoruz. Initiate özelliğini seçip bağlanacak tuğla ismini yazıyoruz.

Bluetooth bağlantısı yapıldıktan sonra sonsuz döngü alıp içerisine bir tane Messaging bloğu alıyorum. Receive – Text özelliğini seçiyorum. Kontrol kodlarında mesaj başlığı olarak Kemal yazmıştım. Burada da mesaj başlığını Kemal olarak değiştiriyorum.

Bir tane switch döngüsü alıyorum ve kontrol edebileceğim özelliğini Text seçiyorum. Switch text özelliklerine sırayla sol ve bos yazıyorum. Sol için uygun bloğu, bos için uygun bloğu alıp yerleşim yapıyorum. Son olarak Messaging bloğu ile Text switchini bağlıyorum. Bu işlemlerden sonra 2.tuğlamızın da kodlaması tamamlanmış oluyor.

Şimdi ilk hazırladığımız kontrol kodunu 1.tuğlaya, son olarak hazırladığımız robotumuza bağlayacağımız tuğlaya da 2.kodu aktarıyoruz. Kodumuzu aktardıktan sonra kumanda tuğlasında Ayarlar sekmesinden Bluetooth‘a giriyoruz. Menü içerisinde en üstte yer alan Connections’a tıklıyoruz. Bağlantı kuracağımız tuğlanın adını buluyoruz ve bağlantı sağlıyoruz.Bağlantı sağlandıktan sonra her bir tuğlada hazırladığımız kodları çalıştırıyoruz. Kumanda üzerinde belirlediğimiz sol tuşa bastığınızda motorlar uygun yöne dönmeye başlayacak, basılmadığında ise motorlar duracaktır.

Not: Motorlar ters yöne döndüğünü gördüğünüzde dönüş konumunu kod üzerinden değiştirebilir veya switch döngüsüne sağa dönüş olarak yeni bir eylem ekleyebilirsiniz.

Bu mantıkla robotunuzun diğer yöne dönüşlerini ve farklı fonksiyonlar ekleyerek kodlamalarını yapabilirsiniz. Sorularınızı yorum sayfasından bana iletip çözüme kavuşturabiliriz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Kolay gelsin.

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?