Teknoloji ve Hayata dair günceler

Son Yazılar


Kategoriler


Son Yorumlar..


Arduino Buzzer Kullanımı

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bugün sizinle Buzzer kullanımını öğrenip farklı elektronik parçalarla (Potansiyometre, LDR, Buton)  örnek etkinlikler gerçekleştireceğiz.

Buzzer, 2 ile 4 volt arasındaki gerilimle çalışabilen küçük titreştirici. Devre üzerinde ses çıkışı alabileceğimiz bir bileşen. Anlamlı sesler üretmese de voltaja göre kalın ya da ince “biiip” sesini çıkartabilmektedir. Şimdi temel kullanımının nasıl olduğuna bakalım.

Malzeme Listesi:

Devre Şeması:

Devremizi hazırladıktan sonra kod kısmına geçiyoruz.

Devremizi ve kodlarımızı tamamladıktan sonra şimdi sonuç kısmına geçebiliriz. Arduino’yu çalıştırdıktan sonra buzzerden 1 sn boyunca tiz bir ses çıkacaktır. 1 sn sessizlik sonrası ses aynı şekilde ve düzende devam edecektir.

Potansiyometre İle Buzzer Kullanımı

Temel buzzer kullanımını öğrendikten sonra şimdi biraz daha devremize renk katalım. Şimdi ise buzzerın ses şiddetini potansiyometre ile ayarlayabileceğimiz bir devre kuralım.

Devre Şeması:

Örneğimizde potansiyometreyi A0 girişine, buzzeri 13. pine bağlayıp şemadaki gibi devremizi hazırlıyoruz. Hazırlıklarımızı tamamladıktan sonra kod kısmına geçebiliriz.

Kodumuzu Arduino’ya gönderdikten sonra sonucumuzu görmeye başlayacağız. Potmetremizi çevirdikçe buzzerden çıkan sesin şiddeti de değişecektir. Potansiyometre kullanarak buzzerden çıkacak ses şiddetini ayarladıktan sonra bir sonraki etkinliğimiz LDR ile buzzer kullanımı olacaktır.

LDR ile Buzzer Kullanımı

LDR, Arduino’da kullandığımız ışık sensörümüz. Devremizden potmetreyi çıkartıp yerine LDR bağlayıp devremizi bu şekilde oluşturacağız.

Devre Şeması:

Devremizi oluşturduktan sonra kod kısmına geçiyoruz. Bu devremiz için hazırladığımız kodları Arduino’ya gönderiyoruz.

Devremizi çalıştırdıktan sonra gelen ışık şiddetine göre buzzerden çıkan sesin şiddeti de değişecektir.

Buton İle Buzzer Kullanımı ( Kapı Zili Örneği)

Bu bizim temel kapı zili örneğimiz olacaktır. İleride öğrendiklerimizle daha başka fonksiyonlar ekleyerek güvenlik sistemi geliştirebiliriz. Şimdi biz temel örneğimizden hareketle örneğimizi şemaya dökelim.

Devre Şeması:

Devremizi tamamladıktan sonra kod kısmına geçelim.

Kodu Arduino’ya gönderdikten sonra devremizi çalıştırıyoruz. Butona bastığımızda buzzerden ses çıkmaya başlayacaktır.

Bu dersimizde bu zamana kadar öğrendiğimiz 3 farklı elektronik parça ile örnekler geliştirdik. Devre şemalarını ve Arduino kodlarını inceleyerek işin mantığını çözmeye çalışırsanız bundan sonraki örnek ve projelerde zihninizden devreyi kurabilecek seviyeye gelirsiniz.

Yaptığınız / yapacağınız çalışmalarda şu soruların yanıtlarını verebilmelisiniz:
1-Hangi parça devreye nasıl bağlanıyor?
2-Hangi parça temel olarak nasıl kullanılıyor?
3-İki parçayı birbiriyle kullanmaya çalıştığımda bunu nasıl yapabilirim?

Bu soruların yanıtlarını verebiliyorsanız kendinizi geliştirme adına doğru yolda ilerliyorsunuz demektir. Her şey birden olmaz. Zamanla, ezberlemeden, kullanarak öğreneceksiniz. Bu dersimizin verimli geçtiğine inanıyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

 

Kaynaklar:

http://www. instructables .com/id/ How-to-use-a-Buzzer-Arduino-Tutorial/

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?