Bugün Internet Computer Protocol blok zincirini tanıyıp Hello World örneğiyle bu merkeziyetsiz geliştirme ortamına ilk adımımızı...
Rss Ölmedi! Google Reader Alternatifi Okuyucular..
Kemal İKİZOĞLUMerhaba Arkadaşlar..
Bir çok sitede yayınlanan içerikleri her gün birer birer gezip okumak yerine Rss adı verilen besleme adresleriyle kolaylıkla istediğimiz zaman içerikleri tek bir satırda görebiliyor ve siteye girmiş gibi okuyabiliyoruz. Birkaç Rss beslemesini aynı anda okuyabilmek için bu altyapıya uygun programlar geliştirildi.. Kimisi web üzerinden okuyabileceğimiz gibi kimisi de masaüstü yazılım şeklinde uygulamalarla tanıştık..
Web üzerinde bu işi yapan en iyi yazılım herkesin bildiği gibi Google Reader idi. Bunun ile birlikte alternatif olarak kullanabilecek servisler ise Feedly,Old Reader , NewsBlur, Pulse , Netvibes olarak kullanımı fazla olandan az olana doğru sıralayabiliriz..
Eğer Chrome kullanıyorsanız bir eklenti ile takibinizi tarayıcı üzerinden de devam ettirebilirsiniz..Farklı tarayıcılar için de aynı uygulamalar geliştirilmiş olabilir. Slick Rss, Rss Feed Reader , Feedly uygulaması tarayıcı için hazırlanmış birer uygulamalar.. Sanırım Rss Feed Reader , Google Reader altyapısını kullanıyor. Slick Rss kendine has bir sistemi mevcut.. Netvibes, genel bir takip ekranı sitili mevcut. Versiyonlara ayrılmış şekilde ve basit versiyonu ücretsiz. Ücretli versiyonlar ile genel sosyal ağlarınızı bile bir ekrandan takip edebilir hizmet veriyor. Rsslerinizi de tabiki .. =)
Masaüstü uygulama olarak kullanabileceğiniz programlar ise yine Google Reader Desktop diye bir yazılım var ki o Google Reader’in .Net uygulaması.. Program masaüstünde sadece bir arayüz görevi görüyor. Google Reader servisi 1 Temmuz’da kapatılacağı için sadece o güne kadar hizmet alabilirsiniz.. ( Eğer kapanmazsa hizmete devam ) Masaüstü alternatifi olarak RSSOwl , Awasu , Omea Reader , NewzCrawler , FeedDemon olarak sıralayabiliriz..
Awasu için “Awasu Personal Edition” sürümü ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Omea Reader tamamen ücretsiz .. Kullanmak için şu linki takip edebilirsiniz..
Newcrawler uygulaması tamamen ücretsiz.. Kullanmak için şu linki takip edebilirsiniz..
FeedDemon diğerlerinden daha sade ve işleve dönük.. Kullanım ve ziyaret için şu linki takip edebilirsiniz..
RssOwl uygulaması benim denemek ve takip için kurduğum program.. Kullanımı için şu linkten sayfayı ziyaret edebilirsiniz..
Görüşlerimi anlattıklarım arasından şu şekilde belirtmek istiyorum..
Ben Google Reader servisini çok sık ve etkin bir şekilde kullanan bir kullanıcıyım. Kapanmasına üzülenlerdenim ama yapacak bir şey olmadığı için farklı servis veren yerleri kullanmak durumunda kalıyoruz. Bunun için bir masaüstü program seçmiştim. Ama şu an aklıma gelen bir durum var ki, her ne kadar eskiden masaüstü yazılımlarımız revaçta olsa da artık kullandığımız cihazların hepsi internet erişimli.. Birçok yerde boş vaktimizi bu besleme servislerini okuyarak , sosyal ağlarımızı ve mailleri okuyup yanıtlayarak geçiriyoruz.
Eskidendi diyorum artık.. Bilgisayarımıza kurduğumuz bir programı kullanmak.. Artık bilgisayarımıza kurduğumuz bir programı bir sonraki bilgisayar karşısına geçtiğimiz zaman kullanıyoruz. Ne zaman geçeceğimiz belli değil.Geçsek bile belkide hiç kullanamadan kalkıyoruz. Hiç kullanmadan kalkacağız belkide.. Ama bir internet erişimli yanımızda taşıdığımız cihaz ile neler yapmıyoruz ki..
Bu durum yüzünden masaüstü yazılımları belli durumlar için kullanmak yerine online servisler ile bu işleri sürdürmek daha mantıklı ve bize pratiklik kazandıracağını düşünüyorum.
Ben Google Reader alternatif olarak ilk RssOwl programını bilgisayarıma kurdum. Gayet sade ve basit bir arayüzüne sahip. Rss beslemelerinde hangisinin beslemesi yok, hangisi iptal olmuş hangisi başarılı bir şekilde beslemeye sahip gibi size kontrolü gösteriyor ilk bakışta.. Beslemelerimizi ister kendi uzantısında kaydettiğimiz şekilde (.opml) ya da .xml uzantısı şeklinde dışarıdan alabiliyoruz. Masaüstünde kullanacak arkadaşlarım için tavsiyem bu olur..Yeni bir yazı geldiğinde bildirim özelliği de mevcut..
Reader için bilgisayarımda kurmuş olduğum alternatif masaüstü yazılımımda güncelleme yaptıktan sonra bir başka online servise daha taşıma kararı aldım. =) Çünkü sürekli bilgisayarımın başında olamayacağım. Ve istediğim zaman okuma ihtiyacımdan dolayı erişmek istiyorum.
Beslemelerimi online takip etmek adına bir servis kullanmak istiyorum.Pulse servisini denemek istedim.Belki benim için uygun bir servis olabilir dedim. Ama benim mevcut besleme linklerimi aktarabileceğim bir ara birim yoktu.Uygulamanın yazımında dikkat ettikleri birşey vardı.Uygulama içerisinde kategoriler var.Kategorileri seçtikten sonra kendi içlerinde de konu uzmanı linkler var. Aslında bizim gireceğimiz , takip edebileceğimiz konusunda, kategorisinde uzman sayfalar bizim için orada hazır olarak bulunuyor. Bize ücretsiz kayıt olduktan sonra sadece seçeneklerimizi seçmek kalıyor.
Ben kendi linklerimi takip etmek istiyorum.Asıl amacım bu iken bununla karşılaştım.Bunu kullanmak yerine kendi linklerimizi ve beslemelerimizi içeriye aktarabileceğimiz bir servisi daha denemek istedim. Bu servis ise ” The Old Reader “ ..
Kendi abonelerimizi ekleyip, sağ bölümde açılan besleme içeriklerini okuyabilir ya da en üstte bulunan bölümden takibi bırakabiliriz.. Kullanım ve arayüzü Reader’e çok benziyor. Bu yüzden yabancılık çekmeyeceğiz.
Bu durumda kullanacağım servisler için eşitleme durumları söz konusu olacak. Yani ben evden okuduğumu telefondan nasıl baska bir servis ile devam edeceğim. Ya da kendi abonelerim yerine en iyi aboneleri mi tercih etmeliyim yoksa tek bir servis ile işi götürmeye mi çalışmalıyım.. Mantıklı düşünmek gerekirse Pulse’de yer alan kategorisinde en iyileri , The Old Reader içerisindeki kendi eklediğim abonelerimin arasına eklemek ve internet üzerinden eşitleme sıkıntısı olmadan hepsini bir yerde takip etmek olacak benim için..
Kendimizi ne kadar sosyal ağlardan , sosyal servislerden soyutlamak için çaba sarfediyorsak ; sosyal ağ ve servisler de insanları ne kadar daha fazla bağlayabilirim mantığını sürdürüyorlar.. Nasıl olsa ticaret mantığı ile düşünmekten başka birşey değil işte .. Biz onlara, onlar bize sımsıkı sarılmış bırakmamak üzere..
Kemal İKİZOĞLU
Sağlıcakla Kalın..
Kaynaklar :
http://lifehacker.com/5990881/five-best-google-reader-alternatives
http://web.appstorm.net/roundups/top-10-web-based-rss-readers/
http://www.geekadda.com/top-10-alternatives-to-google-reader/
http://www.searchenginejournal.com/6-feed-readers-to-replace-the-google-reader-void/61244/
Son Yorumlar..