Bu yazımda blok zinciri ile Web 3.0 arasındaki ilişkiyi ve bu iki teknolojilerin daha anlaşılır olmasını gösterebilmek istiyorum....
Programlama Notlarıma Giriş ..
Kemal İKİZOĞLUMerhaba arkadaşlar..
İki dönem boyunca Programlama I ve Programlama II derslerini aldım. I. dönemde Delphi programlama dilini , II.dönem (su an) Visual Basic programlama dilini gösteriyorlar ve üzerinde uygulama yapıyoruz.. Biraz gördüğümüz programlama dersleri üzerine gözlemlerimi derleyip sizinle paylaşma ihtiyacı duydum . .
İlk olarak şunu söylemeliyim ki I. dönemde gördüğümüz Delphi programala dili için bana ne kadar dersi başarılı bir şekilde versem de delphiye dair aklımda kalan pek bir tanımlama yok..Sanırım insan ısınamadığı birşeye bir daha asla yanaşmıyor hiç 🙂
* İyiki Embarcadero adlı firma bu Delphi Studio yazılımını geliştirmiş.. Yeni sisteme uyarlayıp gelişimini sürdürmüş.. Yoksa insanı uygulama geliştirme veya bu programlama dili ile ilgilenmesi için çekeceği hiçbir cazibeli yanı yok..( Çoğu insan delphi kullanmayı çok seviyor . Eğer delphi hastası bir kullanıcı bu yazımı okursa onun ilgisini çeken tarafını çok merak ediyorm.. 🙂 )
*Delphi’de kullanılan terimler akılda kalıcılığı çok düşük.. “Belki ben ilk kez kullanıyorum , bana öyle geliyordur ” diye düşünsem de yine de gözlemlerime göre haklı olduğumu görüyorum..
*Anlaşılmayan komut dizileri var. Kesinlikle anlamını bilmen gerekiyor..
**Delphi için bahsedeceklerimi daha sonra ekleme yapacağım ..
*Visual Basic ile tecrübelerim olduğu için belkide bana daha yakın ve kullanışlı geliyor .
*Kısaca hakkında bilgi vermek gerekirse ;
Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır. Çok kısa sürede değerleri 100’lerce doları aşabilen programlar oluşturabilirsiniz. En güzel özelliklerinden birisi ise Windows ile tam uyumlu olmasıdır. Windows bileşenlerine (API, COM gibi )erişmek çok kolaydır , ayrıca ActiveX Component gibi bir özelliği kullanma yeteneğine sahiptir. Yani bir işi yapabilecek bir programcık için saatlerce uğraşıp yaptığınızda bunu ActiveX olarak yaparsanız daha sonraları aynı özelliği kullanmanız çok kolaylaşır.
Görsel programlama için basit bir tanım yapmak gerekirse “göz göre göre program yapmak” diyebiliriz. Bu programlama anlayışı; önceki yıllarda kullanılan temel programlama dillerindeki bir düzenleyici (editör) ekran üzerine satır satır yazılan programlamanın yerine, Grafiksel Kullanıcı Arabirimi (GUI)?nin ve bu arabirim içerisinde program geliştirme amacıyla bulunan Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) adlı bir araçlar koleksiyonunun almasıyla ortaya çıkmıştır.
Visual Basic’e gelince, öncelikle Basic programlama dili temel alınarak ortaya çıkarılmış olduğunu söylemek gerekir. Basic (Beginners-All Purpose Symbolic Instruction Code) kelime anlamı olarak “Yeni Başlayanlar İçin Çok Amaçlı Sembolik Talimat Kodu” anlamına gelmektedir. Basic metin tabanlı düzenleyiciler (editörler) arasında en çok rağbet göreni olmuştur. Başlangıçta çok basit programların geliştirilmesi amacıyla kullanılırken, bu ilgi dolayısıyla gitgide gelişerek son halini almıştır.
Microsoft, Visual Basic dilinin değişik türevlerini şu şekilde oluşturmuştur :
- VBA ( Visual Basic for Applications )
Microsoft Office gibi yazılımlar içerisinde otomasyon oluşturabilmek için geliştirilmiş bir yapıdır.
- VB Script
ASP ( Active Server Pages ) web Platformunun standart dilidir. Visual Basic sözdizimine dayalıdır.
ASP ve VB Script, ASP.NET ile aynı şey değildir. ASP.NET, Visual Basic.Net ile benzer kategoridedir.
- Visual Basic.NET
Visual Basic.NET, Visual Basic 6.0 Platformunun varisi olmakla birlikte farklı bir yapıdır ve .NET Framework üzerinde çalışır. Bu Platform Visual Basic dilinin Obje Temelli özelliklerini güçlendirmek için atılmış bir adımdır. Ancak Visual Basic dilinin onu ileri seviye bir dil yapan kullanıcı dostu özelliklerinden ödün verildiği söylenebilir.
*Komut satırını sanki bir cümle okur gibi anlamlandırabilir ve onu mantığınıza daha kolay yatırabilirsiniz..
*Basit bir arayüze sahip ve dilediğiniz aracı kolaylıkla kullanabilirsiniz..
*Windows tabanlı olduğu için çalışmasında uygulama çökmeleri hariç tam uyumlu olarak çalışır.Zaten uygulamanın çöktüğü de pek nadir görülmüştür.
*Visual Studio sürekli geliştirilen bir editör yapısına sahiptir. Visual Basic 6 editöründen sonra Visual Studio ile ana bir programlama araçları çerçevesine alınmış ve geliştiriciler için büyük bir yarar sağlanmıştır.
*Çalışırken zevk alarak , hevesle çalışabileceğiniz bir rahatlık ve arayüz sunmaktadır..
Bunları böyle daha fazla sıralayabilirim.. Ama yukarıda anlattıklarımdan ayrı olarak bunun farkına varabilmek için bir kez kullanıp farkı keşfetmelisiniz.. 🙂 Visual Studio 2010 kullanmayı seviyor ve çalışırken zevk alıyorum. 🙂
Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.
Visual Studio 2010 için standart ingilizce sürüm kullanılıyor.Ek dil paketlerini yükleyerek kendi istediğiniz dile çevirebilirsiniz.. Microsoft Visual Studio 2o1o Türkçe dil paketini yayınlamış.. Daha detaylı bilgi ve uygulama için şuradan adrese giderek ulaşabilirsiniz..
Uygulamalar için dil seçenekleri çıkartılıyor.Kullanıcıların daha kolay ve pratik bir şekilde kullanmaları ve kullanışlılığı arttırmaları için.. Aslında ben buna biraz da karşıyım.Bazen istisnai durumlar oluyor ama normalde standart dilinde kullanmak dil destekli kullanmaktan daha eğitici ve daha kullanışlılık sağlıyor.Çünkü bir dildeki sözcüğün birden çok anlamı olduğu için hangi aracın ya da kullanılacak terimin hangi anlama geleceğini tam kestirilemiyor.. O yüzden anadilinde kullanmanın daha verimli olacağının kanısındayım..
Kısaca aklıma gelenler bunlar.. Oldukça ekleme yapacağım. .
Bundan sonraki yazımda ise visual basic ile basit tanımlamaları anlatacağım..
İyi Günler.. 🙂
Kaynaklar : http://tr.wikipedia.org/wiki/Visual_Basic http://tr.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Visual_Studio
Son Yorumlar..