Teknoloji ve Hayata dair günceler

Youtube’deyiz!


Kategoriler


Son Yorumlar..


Yazı Dizisi 2 : Daha Yeni Başlıyoruz..

Kemal İKİZOĞLUKemal İKİZOĞLU

Merhaba arkadaşlar..

Bir önceki yazımızda dershanemizi ayarlamış , okulumuz eğitim öğretim yılına başlamıştı. Ama biraz sancılı bir başlangıç oldu. Eylül ayında bölümden çıkan bir kararla “Bu sene 240 akts dolduran ve zorunlu dersleri alanlar seçmelileri tercihe göre almayabilirler.” diye bir haber çıktı. Kredimiz 240 akts geçiyor ama şimdi de alınması gereken dersler var. Eğer alamazsak mezun olabilecek miyiz ? Herkes öğrenci işlerini meşgul etmeye başlamıştı. Bu haberin ortaya çıktığı zaman da herkes ders seçimlerini yapıyordu. Öyle kritik bir zamandı ki önümüzdeki yıl tamamen kendimizi kpss sınavına odaklamak isterken işin içinde farklı işler çıkmaya başlamıştı. Hepsi seçmece problemlerdi. Ben 5 ders seçmem gerekirken 3 ders seçmiştim.

Bu karışıklığın olmasına sebep olan bir durum da şuydu : Bundan iki yıl önce bölümde okutulan dersler ile ilgili bir düzenlemeye gidilmişti. Bazı dersler kaldırıldı , isimleri içeriği değiştirildi, bazı dersler yeni eklenmişti. Ve bunların zorunluluk derecesi de değiştiği için ortaya tam bir kaos ortamı yaratacak sıkıntılar çıkmıştı. Şu an okuduğunuz gibi her şey kolay değil.. Binbir türlü insan var diyorlar ya.. Aslında onu da tam olarak burada net görüyoruz. Örnek vermek gerekirse , Ankara Gazi’de bir bölüm bitirmiş , bizim üniversitemizde derslerini saydırmış ama bu dersleri de almamış görünüyor. Ya da mezun olması için bu dersleri de alması gerekiyor .. Bu demek oluyor ki bir müdahale olmazsa okul uzayacak 😀 Ya da alttan kalan dersi yapılan ders düzenlemelerinde kaldırılmış ve bunu farklı bir dersi alarak kredisini tamamlaması gerekiyor. Bunun içinde açılmış seçmeli derslerden almalı ya da yaz okuluna gelerek , farklı bölümden ders alarak bir şekilde okulu uzatmadan kredisini doldurması gerekiyor… Birçok problem ile baş eden öğrenci işlerimiz çok şükür hepsinin altından kalkmayı başardı.. Bizi de bu sıkıntılardan çok şükür kurtardı 🙂 Ben ders seçimlerinde o dersleri seçmediğim için bir problem yaşamadım. Okullar açıldıktan sonra seçtiğim 3 dersim vardı.

1. İnternet Temelli Eğitim
2. Staj Uygulamaları
3.Rehberlik

Bu derslerden bize en çok zaman kaybettiren ders Staj Uygulamaları , en sıkıntılı ve problemli geçen ders İnternet Temelli Eğitim , en basit ama puandan yoksun ders ise Rehberlik oldu. İnternet Temelli Eğitim dersinde hocanın gazabına uğradık diyebiliriz. Hoca derste konuları soyut bir şekilde anlattı. Öyle bir anlattı ki şu an hiçbiri aklımda değil. Ve bir vize sınavı yapmıştı. Vize sınavında kapsam geçerliliği çok düşüktü. Sınavın değerlendirici bir özelliği yoktu. Öylesine yapılmış bir sınav gibi.. Sonra verilen ödevler , sonrasında da yapılmış göreceli değerlendirilebilir bir final.. Finalden herkese 100 vermiştir diye düşünüyorum.

Rehberlik dersinde derste yararlı konuşmaların geçtiği ve farklı bakış açıları kazandığımız ders oldu. Hocamız soruları verdi . Ama verilen yanıtlar hep aynı puan aralığında değerlendirildi. Eli mahkummuş gibi sürekli aynı puanı verdiler..

Bu arada sınavları hep araştırma görevlileri okuyordu. Bir hocanın vize kağıtlarını araştırma görevlileri yanlış okumuştu. Derste fark ettik . Hoca tekrar okuttu ve puanlarımızda değişim oldu. Sonra soruların 2 – 3 tanesini çıkarttı ve hoca vizeden birkaç hafta sonra tekrar değerlendirmeye aldı. Bizde tabi ne derse olan heves , ne hocaya olan güven kalmamıştı.. Ama sene sonuna bir güzellik yaptı da bizi temelli mağdur etmedi..

Staj uygulamaları güzel geçen , çok uğraştırıcı ama çok şey öğrenebileceğiniz bir ders.. Alacağınız not AA .. Ama eğer hakkını verirseniz çok şey öğreneceksiniz.. İki dönemde de olan bir ders.. Tavsiyem bu dersi 3. sınıfta alıp 4. sınıfa bırakmamak olacaktır. Çünkü zaman bakımından en fazla kaybı bu ders yaptırıyor size.. Çok masraflı ve yorucu oluyor hazırlanması.. Staj raporları insanın ömründen ömür alıyor. O kadar kulaktan kulağa duyulan bilgiler gerçeklik taşıyor ki bizim staj yönergesinde olmamasına rağmen dosyaya birçok fazladan doküman kullandık. Kimi hoca ince eler sık dokurken kimileri de hiç sallamıyordu ..

Bunlarla uğraşırken aynı zamanda dershanemizin olduğunu da unutmamak gerekiyor. Alttan dersiniz vardır, asistan olabilirsiniz , başka bir yerde çalışıyor da olabilirsiniz. Ama önemli olan bir şey var ki bunları iyi bir şekilde önceden programlayıp planınızı , yol haritanızı ona göre çizmelisiniz..  Nereden baksanız stajınız sizin bir gününüzü alacak . Okul 2 – 3 günü alsa 2 – 3 gün de dershane olsa arada iyice sıkışıp bunalacaksınız..

Fırsatınız varsa staj ile ilgili , ödevi çok olan , uğraştırıcı derslerinizi üstten alıp ya da yaz okulunda alıp bitirmenizi tavsiye ediyorum. Ben üniversite hayatımı tadında yaşayacağım yavaş yavaş sırası geldikçe yapacağım diye düşünseniz de kaybetmekten ziyade kazanacağınız bir durum olacak erken davranmanız..

Ben hafta sonumu tamamen dershaneye kapatmıştım. Hafta içinden bir güne derslerimi sıkıştırdım. Bir günde stajım vardı. Bir hafta da 2 gün boşluk çıkartabilmiştim. O arada da dershane dersleri ,okul ödevleri insanı çok yoruyor. Ama tatlı telaş hepsi.. Vereceğiniz psikolojik savaşlardan bir tanesi de bu zamanlarda olacak.. = ) Ödev vermeyen hocaların öğrencileri çatır çatır çalışırken siz buram buram terleyerek ödev yapacaksınız. Hak mıdır bu diyeceksiniz.. Alan sınavınız da varsa değmeyin keyfinize : D Eğer alanınız varsa ilk yazımdaki durumu bir kez daha okumalısınız. Hayata 5-0 geç başlamak istemiyorsanız bunu okumalısınız..

Alan öğrencisinin kpssde alacağı katsayı şu şekildedir :

GK   0,15  –   GY   0,15   –   EB  0,20   –   ÖABT 0,50 

Alanı olmayan bir öğrencinin kpss katsayıları şu şekildedir : 

GK   0,30  –   GY  0,30   –   EB  0,40

Bu durumda tatile başlamadan ya da daha 1 yıl önceden alana başlamanızda her türlü yarar vardır. Bunun yararını sınavın son günlerine doğru , denemelerde sıkça rastlayacaksınız.. Dershane gerekli olarak görüyorum. Ama tabi sizin tercihiniz..

Dershanede ağırlıklı olarak eğitim bilimlerine ağırlık verilecektir. Türkçe  , matematik dersleri biraz daha hafif yüzeyden geçilirken tarih ve coğrafya dersleri yoğun konu ağırlığında geçecektir. Vatandaşlık dersi soyut kaldığı için her zaman Haziran ayında çalışırım diye ifade edilmesi kişinin kendisini dar ağacında sallandırdığının birebir resmidir.. Sakın bu şekilde bir yanlışa düşmeyin.

Sürekli sabah okulda olan derslerinizi halledip akşamüstü ya da hafta sonu dershaneye gidip enerjinizi bu kulvarda bitireceksiniz. Kısır bir döngü haline gelebilir. Bunun gidişatı sizin elinizde.. Dershanenin size verdiği hizmeti iyi değerlendirin.Rehberlik hizmetlerinden sıkıntınız olan durumları konuşup açığa kavuşturun. Dersleri herkes aynı sürede almaya başlıyorlar. Konu anlatımlarını belli bir zamana kadar hiç acele etmeyin. Sadece anlamaya , öğrenmeye çalışın. Ezber asla burada yapmayın.

Öğrenci işleriyle aranızı iyi tutun. Dönem sonuna kadar alacağınız dersleri yazın. Kaç akts ile mezun olabileceğinizi öğrendikten sonra o akts sayısına göre alacağınız dersleri netleştirip eritmeye çalışın. Son yıla bırakmayın. Fazla olabilecek dersleri boş yere almayın . Size bir şey katmaktan ziyade çok şey götürebilir. Fazlalık akts size yarar sağlamaz. Bu da ufak bir bilgi olsun.

Bu konuda bana sorabileceğiniz konu olduğunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım..

Bir sonraki yazı dizimizde görüşmek dileğiyle..

Hoşca Kalın Arkadaşlar..

 

Kaynaklar : 
http://www.kpsscini.com/2014-kpss-puan-turleri-ve-katsayisi.html

Eğitim ve teknoloji haberlerini, ilginç ve önemli bilgileri, kendimi geliştirdiğim alanlardaki öğrendiğim tecrübelerimi blogumda paylaşıyorum. Öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alıyorum.İnandığım bir şey var ki istisnalar hariç, hiçbir şey imkansız değildir. Mucizeler için zaman gerekir! Bu benim yaşam felsefem.

Yorumlar 0
İlk yorumu yazmak ister misin?